Direktlänk till inlägg 13 april 2014

Svar till "Hemlösas hus - verkligheten och sanningen" - är nu inskickad till Helsingborgs Dagblad, undra om de tar in den?

Av Anders - 13 april 2014 22:14

Hemlösheten berör många i Helsingborg och många vill göra en insats. Det är bra men det räcker inte. Hemlösas hus har under lång tid tagit ett stort ansvar, kanske till och med större än vad som är rimligt för en ideell förening. Därför har Helsingborgs stad under en längre tid aviserat att vi ska ta vårt ansvar för att lösa grunduppdraget att hjälpa människor i akuta situationer, samtidigt som vi ser över hur vi kan göra situationen bättre på sikt.

Det behövs långsiktiga och hållbara lösningar på komplicerade problem, men också gemensamma strategier för att gå emot samma mål. Helsingborg behöver en fungerande bostadsmarknad och tydliga signaler vad det offentliga kan och inte ska göra. Detta tar tid och stödet till de långsiktiga lösningarna måste vara prioriterade.

Det behövs insikt om vad nationell och internationell forskning påvisat under lång tid. Härbärgen skapar mer problem än de löser. Att bara ge tak-över-huvudet ger inte de utsatta möjligheterna att förändra sin tillvaro. Härbärgen passiviserar och ger inte utrymme till aktivitet, egenmakt och möjligheter till förändring. Det är inte rimligt att platser på akutboenden ska vara upptagna under någon längre tid. Akutboenden ska ge hjälp i en begränsad fas och därefter ska det finnas andra lösningar. Värdighet är att kunna sköta sitt eget liv och möjlighet att förändra sitt eget liv.

I Helsingborg ska det finnas rimliga krav, individuellt anpassat stöd, gemenskap och värdighet ? men inte förvaring. Alla som ställer upp på detta kan tillsammans göra en förändring och skillnad för de utsatta i samhället. Det Helsingborg inte behöver en polariserad debatt via insändarsidorna, pressmeddelanden eller annonser i dagstidningen om vad enskilda personer eventuellt kan eller inte i dessa komplexa frågeställningar.

I den offentliga debatten kan man lätt få uppfattningen att utan Hemlösas hus skulle det inte finns något som helst stöd till de mest utsatta i vår stad. Så är det naturligtvis inte. Vi ska komma ihåg att Hemlösas hus insats sträcker sig till att hantera omkring 5 procent av det totala antalet bostadssociala platser som Helsingborgs stad kan och ska erbjuda våra invånare. Vi har över 700 platser i våra akut- och stödboenden, tränings- och jourlägenheter, bostadssociala lägenheter, hyresgarantilägenheter och Bostad först-lägenheter.

Uppskattningsvis omfattas årligen omkring 1300 individer av dessa insatser och satsningarna beräknas till cirka 54 miljoner kronor per år.
En enig socialnämnd har ställt sig bakom ett strategidokument som på sikt kommer att hjälpa långt fler än vad en sovsal kan göra. Den omställningen jobbar vi med dagligen och nu har vi ett halvår på oss att hitta lösningar som passar just de personer som idag bor på Hemlösas hus. Det är en uppgift som vi tar oss an med tillförsikt.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders - 7 maj 2015 10:41


  Att vara förtroendevald är att ha ett förtroende, men vad är OK att skriva vad som helst till en förtroendevald? Jag jobbar vidare, men känner att detta inlägg som kom i höstas var över gränsen vad tycker du? ...

Av Anders - 7 januari 2015 14:01

och att-göra-listan är lång. Det gäller nu att förvalta det förtroende Kristdemokraterna i Helsingborg fått av väljarna. Mycket praktiskt som skall på plats, men det ordnar sig säkert längre fram. Dator, skrivbord och en stol och sedan är det bara bö...

Av Anders - 7 januari 2015 01:03

... och nystart på jobbet och nya utmaningar för 2015 och framåt. Just nu är det flera omställningar i livet, men bloggen består. Tyvärr har det inte hänt något här på alldeles för länge. Men nu är det dags för omstart, nystart och racerfart mot en s...

Av Anders - 7 september 2014 07:16


  Idag utmanar Kristdemokraterna i Helsingborg övriga politiska partier att köpa biljetter till HIF:s match mot BP onsdagen den 24 september. Kristdemokraterna kommer under veckan att dela ut/lotta ut biljetter till valarbetare som gör storartade ...

Av Anders - 11 augusti 2014 22:40

Varje dag är en kampanjdag just nu. Långa dagar med möten, planering och genomförande av aktiviteter. På lördag kommer Allians för Helsingborg inviga valstugorna som kommer bli något alldeles extra. Alla kommer bli förvånade och vi kommer att bli upp...

Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken.  med Blogkeen
Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken.  med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se