Alla inlägg den 21 april 2009

Av Anders - 21 april 2009 22:14

du att läsa följande insändare i en tidning nära dig imorgon onsdag. Som alltid läser du det först här.


Vi satsar på Kulturen i Helsingborg

Idag kommer Kulturnämnden att besluta om budgeten för 2010. För tredje gången denna mandatperiod, lägger Femklövern fram en tydlig budget som ännu en gång prioriterar barn- och ungdomskulturen i Helsingborg. Vi tror nämligen att alla barn och ungdomar, oavsett bakgrund eller förutsättningar har rätt till kulturella upplevelser på ett eller annat sätt. Femklövern lägger, trots den ekonomiska oro som finns överallt, en framtidsinriktad budget med flera viktiga förslag. Vi tycker att man även i  svåra ekonomiska tider skall satsa på kulturen för att skapa det attraktiva Helsingborg, som vi alla strävar efter.


Under mandatperioden har ett antal viktiga, men omdiskuterade beslut tagits för att skapa verksamheter som är attraktiva och framtidsinriktade för helsingborgarna och besökare. Genom att samordna, effektivsera och skapa en tydlig organisation kommer Helsingborg även i framtiden ha både kulturarvsbevarande och utmanande verksamheter som helsingborgare och besökare tycker om.


Ett förslag inför 2010 är att ett strategiskt framtidsprogram skall arbetas fram för att beskriva Helsingborgs kulturpolitiska ambition och strategiska inriktning fram till 2020. Vi måste våga lyfta blicken och ta sats mot framtiden, även inom kultursektorn. Hur vill vi att kulturen skall utvecklas, varför skall den utvecklas och på vilket sätt kan den bidra till att göra Helsingborg till Sveriges attraktivaste stad för människor och företag?


Kulturnämnderna i Helsingborg och Helsingör skrev januari 2009 under ett samarbetsavtal som innebär att samarbete och samordning kommer ske på ett bättre och tydligare sätt. Under 2010 skall detta arbete fördjupas och utvecklas. För att möta alla danska besökare på våra institutioner, som kommer i allt större mängd, skall all personal under 2010 ges möjlighet att förkovra sig i danska.


Vidare håller Helsingör på att omvandla hela hamnområdet till ett kulturkvarter med flera nya och spännande verksamheter. Detta innebär att norra öresundsregionen kommer bli ett kulturcentrum som på allvar kan utmana Malmö-Köpenhamnsområdet i framtiden. Dessa och många andra konkreta förslag inför 2010 ifrån Femklövern kommer att göra att kulturen i Helsingborg även framöver kommer att upplevas som inspirerande, tillgänglig och utvecklande.

 

Femklövern i Kulturnämnden

 

Anders Lundström (KD) Gunilla Carlborg (M) Lena Jacobsson (M) Sverker Engebladh (M) Marcus Waltermark (M) Marianne Tretow (M) Olle Assarsson (FP) Manigeh Nadjafi (FP) Kenneth Pettersson (KD) Gustav Ahlbin (SPI) Bengt Persson (C)


Av Anders - 21 april 2009 19:40

blogga? Vad tycker du?


Tillför politiskt bloggande något mervärde för medborgarna? Kan det vara viktigt att få information på ett annat sätt än att läsa gammelmedia? Hur kommer medievärlden se ut om några år? Det finns många funderingar, men inga tydliga svar, eller? Ekar det tomt i bloggrymden i Helsingborg?








Av Anders - 21 april 2009 18:18

arbetet pågår ända fram till 21.00 i Lund. Dock är det intressant, viktigt och roligt.


Imorgon är det kulturnämnd, en lång ärendelista med viktiga ärenden. Innan nämnden kommer det bli guidning av de pågående utställningar på Dunkers.



Av Anders - 21 april 2009 10:20

har blivit för mig ett nöje. Under den senaste tiden har tonen höjts och nu nått stormstyrka hos vissa. Jag kan bara beklaga detta och hoppas på en saklig diskussion utan hårda adjektiv, men det är kanske att hoppas på för mycket, eller?


Att en obetydelsefull politiker som är (ett antal adjektiv), kan riva upp en sådan upprördhet är fascinerande. Kulturnämnden i Helsingborg arbetar på uppdrag av kommunfullmäktige och varit eniga i ett antal viktiga beslut, men det glöms snabbt bort i bloggvärlden.


Var är analysen, kommenterarna och diskussionen om hur framtidens kulturpolitik som skall formas på lokal, regional och nationell nivå? Det händer mycket inom kulturpolitiken på flera nivåer och jag saknar, tyvärr, denna diskussion om övergripande principer som bygger på beslut, kulturutredningar och övergripande visioner.


Debatt är viktigt, men får inte fasta i småaktiga diskussioner, då förlorar alla på detta och kulturen marginaliseras ytterligare. Vi vill ju att kulturen skall få större inflytande, ekonomiska förutsättningar och engagemang hos så många som möjligt, eller?







Av Anders - 21 april 2009 09:13

http://hd.se/helsingborg/2009/04/18/ny-utmaerkelse-i-trapps-anda/


imorgon kommer förhoppningsvis Kulturnämnden utse en värdig mottagare av denna nya utmärkelse. Undra varför inte de kommande besluten på kulturnämnden kommenteras och diskuteras mer i media. Nej, gamla beslut och saker som hände 2007 är intressant och högaktuellt. Undra när besluten som sker 2009 skall diskuteras och kommenteras, 2011?



Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4 5
6
7
8
9 10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards