Alla inlägg under november 2009

Av Anders - 9 november 2009 17:46

följande debattartikel. Eftersom jag vill att trogna bloggläsare skall belönas, lägger jag ut texten här och nu. Vad tycker du om "kultur på recept"? Kommentera gärna...

 

”Kultur på recept”

 

Idag presenterar Region Skåne tillsammans med Alliansregeringen och Helsingborgs stad en framtidsatsning i samband Skånedagarna i Stockholm. Nu startar ett ettårigt försök med att låta läkare skriva ut kulturupplevelser på recept. Många har föreslagit det men nu sätter Socialdepartementet och Kulturdepartement tillsammans med regionala och lokala aktörer äntligen igång ett unikt pilotprojekt kring ”Kultur på recept”. Kultur kan hjälpa till och uppfylla viktiga mål för folkhälsan och kultur kan få långtidssjukskrivna tillbaka till ett värdigt liv igen. Genom att utveckla nya samarbetsformer går det att hjälpa sjukskrivna människor på ett bättre och snabbare sätt än vad mediciner ibland kan. Region Skåne ligger redan långt framme i arbetet med att rehabilitera sjukskrivna och har en mycket uppmärksammad ”kultur i vården”-verksamhet. Därför är det naturligt att Region Skåne finns med i detta unika pilotprojekt tillsammans med Helsingborgs stad, Försäkringskassan, Kommunförbundet Skåne och Capio Cityklinken.


Syftet är att göra riktade insatser med hjälp av kulturen för att korta sjukskrivningarna för patienter med lätta och medelsvåra depressioner, stress och ångest, långvarig smärta över tre månader, nacke, axel, rygg samt generaliserad smärta. Genom detta pilotprojekt kommer andra landsting/regioner och kommuner få ytterligare ett redskap att hjälpa utsatta människor att komma tillbaka till ett värdigt liv med livskvalitet igen. I ett första steg skall pilotprojektet startas upp och bemannas för att under ett års tid kunna ta hand om sjukskrivna med olika typer av diagnoser. Samtidigt skall det tas fram indikatorer för hur en sådan verksamhet skall kunna utvärderas. Det finns mycket som är outforskat, men förhoppningsvis kommer detta leda till att fler sjukskrivna får större möjlighet att kunna tillbaka till ett fungerande liv. 


Anledningen till att Helsingborg finns med i detta arbete är det breda kulturutbud som finns här. Helsingborg har ett unikt kulturhus med mycket stor bredd på verksamheten, underbara trädgårdar på Fredriksdal och Sofiero och en välutbyggd och fungerande biblioteksverksamhet. Allt som behövs för att kunna erbjuda många olika aktiviteter för de drabbade.


Henrik Hammar (M), regionråd och ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Skåne.

Rolf Tufvesson (KD), regionråd och ordförande i Kulturnämnden, Region Skåne

Anders Lundström (KD), Ordförande i Kulturnämnden, Helsingborgs stad


Av Anders - 9 november 2009 17:28

på studiebesök. Denna gång fick jag en intressant visning av  "Sveriges största privata  marina museum" som finns i Helsingborg. Delar av innehållet finns på www.sundsutsikt.se, klicka gärna på sidan och virra omkring i det gamla och glömda Helsingborg. Det är verkligen en guldgruva med historia.


Vidare satt jag hela eftermiddagen i möte och diskuterade framtida frågor för kulturen i Helsingborg. Det kommer bli bra. Imorgon är det dags för museiforum för andra gången i Helsingborg. Läs mer om det här:

www.dunkerskulturhus.se/templates/StandardPage.aspx?id=76646&epslanguage=SV


 Här är en programförklaring kring årets tema. Intressant tycker jag....

"2009 ägnar vi museiforum åt förmedling och berättande i ett brett perspektiv. Hur når vi vår publik? Vad är det vi förmedlar och berättar i vår verksamhet? Hur arbetar vi med förmedling, berättande och publikarbete? Hur vill vi arbeta? "



Av Anders - 9 november 2009 08:16

Kommer ni ihåg dagen och kvällen då Berlinmuren rämnade? Själv var jag 16 år och redan då intresserad av samhällsfrågor. Naturligtvis gick det inte då att föreställa sig hur världen 20 år senare skulle te sig? Det har hänt mycket sedan dess. Tänk då 20 år framåt, hur kommer världen se ut 2029? Vi måste nog redan nu förbereda för för förändringar, eller?


Här hittar du ett intressant TV-inslag om Berlinmurens historia: www.svd.se/nyheter/utrikes/webbtv/artikel_3765305.svd

Av Anders - 9 november 2009 08:12

Läser idagens DN att "En majoritet av svenskarna, 57 procent, tycker att alliansregeringen gör ett mycket bra eller ganska bra jobb." (Läs själv på: www.dn.se/nyheter/valet2010/skop-regeringen-far-bra-betyg-1.990301)


Det kommer en fortsättning för Alliansregeringen 2010-2014. Kom ihåg var du läste det först...


  

Av Anders - 9 november 2009 07:57

att Apoteksmonopolet äntligen är avskaffat? Efter 38 år går det åter att handla ett stort antal "läkemedel" i vanliga butiker igen. Detta kommer leda till till bättre öppettider och service. Ytterligre ett vallöfte avbokat. Kristdemokraterna ordnar saker hela tiden.



Av Anders - 8 november 2009 16:52

Nu har det kommit några synpunkter på Kulturdialogen. Det går att läsa den här: http://hd.se/kultur/gunnar-bergdahl/2009/11/07/vaxproppar-och-kulturdialoger/


Som ett svar på det har jag skickat till Gunnar Bergdahl med publicering förhoppningsvis i veckan? Redan nu kan du läsa den här:


Öroninflammation och  Penicillin

Jättekul att Gunnar Bergdahl har ägnat två vardagskvällar och sin lördagskrönika åt Kulturnämndens mycket uppskattade och omtalade satsning ”Kulturdialog Helsingborg”. Då har vi uppnått ett av målen, nämligen att lyfta ut kulturpolitiken till fler än bara de som sitter i sammanträdesrummen och beslutar om övergripande principer och visioner.


Att Gunnar Bergdahl hade invändningar  överraskar inte. Inget av det som jag och Kulturnämnden under de senaste åren gjort, sagt eller tagit initiativ till har mottagits med positiva reaktioner från honom, men huvudsaken är att de kulturutövare som har varit på våra kulturdialoger hittills tycker att det har varit positivt.  Det är dem som räknas!


Under åren har vi skapat en modern organisation som motsvarar de krav och förväntningar som ställs i framtiden på en kommunal verksamhet. Kulturnämnden har beslutat om ett unikt filmmanifest, ordnat ett mycket uppskattat kulturkort för helsingborgare och besökare.  Vidare har vi satsat på barn- och ungdomskulturen genom omprioriteringar och gjort våra verksamheter mer tillgängliga, utvecklande och inspirerande för helsingborgare och besökare, utan att sänka kvalitén eller ambitionen. Nu senast har Kulturnämnden bestämt att vi årligen skall lyssna på vad alla kulturaktörer tycker, känner och vill förmedla direkt till Kulturnämndens politiker genom samtal och dialog. Något som ligger helt i linje med den nya nationella och regionala kulturpolitiken där dialog är nyckelordet.



Trots denna negativa inställning ifrån Kulturchefen på landets största landsortstidning fortsätter utvecklingen och diskussionen om hur vi andra tillsammans kan göra Helsingborg till en ännu bättre kulturstad. Redan idag uppfyller vi kraven ifrån Gunnar Bergdahl, nämligen att Helsingborgs stad lägger mycket stora resurser på kulturen (lite beroende på hur man räknar kan det vara mest i landet) och att vi ger verksamheterna total konstnärlig frihet i skapandet av utställningar, uppsättningar och innehåll.


Att vara ödmjuk och lyssna till verklighetens folk ingår i uppdraget som förtroendevald. Om Kulturnämnden redan visste allt, hade inte kulturdialogerna behövts. Nu är jag ödmjuk och tror inte att politiker kan fixa allt här i världen och därför ser jag framemot den fortsätta dialogen, oavsett vad Gunnar Bergdahl tycker om den. Demokrati är nämligen att våga lyssna på medborgarna och försöka förbättra och utveckla våra gemensamma verksamheter.



  

Av Anders - 6 november 2009 22:52

På söndag den 8 november är åter dags för ett mycket trevligt och uppskattat inslag i Helsingborg, nämligen Nordiska bokens dag på Stadsteatern. Föreningen Norden och dess ordförande Arne Johansson gör ett fantastiskt arbete. Föreningen Norden driver ett antal arranemang i Helsingborg som Kulturnämnden på olika sätt stöttar.


Klicka på länken ( http://hd.se/noje/2009/10/16/laesarna-i-fokus-under-aarets/) och se vilka intressanta författare som föreningen iår har lockat till Helsingborg. Jag kommer att vara på Stadsteatern på söndag, kommer du vara där?


Allting startar imorgon lördagen den 7 november kl 13–17 med Stora läsardagen på Stadsbiblioteket. Då blir det bland annat författarbesök,  tips på hur man kan läsa böcker i en läsecirkel och mycket annat intressant.


Tänk om vi kunde utveckla biblioteksverksamheten och ta initativ till att göra Helsingborg till en fristad för författare, journalister och andra skribenter för på olika sätt förföljs. Vi tar vår grundlagsskyddade yttrandefrihet för given, medan för människor i andra länder är det bara ibland en dröm. Tänk om Helsingborg skulle kunna erbjuda skydd åt någon som lever i ett land under hot och risk för allvarliga repressalier i form av fängelsestraff, tortyr eller till och med dödsstraff. Detta i kampen för det fria ordet. Då skulle helsingborg kunna vara med och göra skillnad.






Av Anders - 6 november 2009 07:09

kulturdialogen. Ett tiotal personer var föranmälda, men det kom ett 30-tal. Några som var med i måndags kom igen igår. Det finns helt enkelt ett behov om att diskutera kulturens roll i samhället och det finns många eldsjälar inom området. Jag är oerhört imponerad av alla dessa människor som brinner för kulturen och ser möjligheter att utveckla sig själva och andra.


Det måste finns bredd och djup i en stad som Helsingborg. Staden är så pass stor att det att går att vara både och. Gårdagens tema var dans och teater och jag lärde mig bland annat skillnaden mellan folkdans och gammeldans. Varje dag lär man sig något nytt. Alla som var där, fick också lyssna på den nye teaterchefens tankar och idéer inför framtiden. Det skall bli intressant och följa stadsteaterns utveckling och förändring.


Diskussionerna som blivit mycket givande kommer, i alla fall för min del, leda till att jag noga prövar ett antal nya sätt inför framtiden. jag har fått många nya intryck om hur det skall kunna bli ännu bättre och jag har redan funderingar på nya idéer och satsningar (det handlar inte alltid om pengar!). Sedan för vi se hur det landar, men intryck har det gett, i alla fall mig.


Imorgondagens HD rotar Gunnar Bergdahl i kulturförvaltningens hörselgångar. Intressant! Men Kulturdialogen fortsätter den 17:e och 26:e nov. Hoppas vi ses då. Jag ser redan fram emot nya givande samtal och dialoger kring kulturens utveckling i Helsingborg. Vi är bara i början av ett nytt arbetssätt för kulturen i Helsingborg. Kulturdialog Helsingborg kommer bli något som fortsätter under 2010, var så säkra. Boka redan nu den 4:e februari 2010, för då kommer det bli stordialogform.


  

Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16
17
18 19
20
21 22
23
24
25 26 27 28
29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards