Alla inlägg under november 2009

Av Anders - 13 november 2009 07:53

I morgon  lördag är det Arkivens Dag runt om i Sverige. Även arkiven i Helsingborg har öppet hus och visar upp sina verksamheter. De offentliga arkiven är en konsekvens av Tryckfrihetsförordningen som infördes för 243 år sedan. Offentlighetsprincipen, som är en del av Tryckfrihetsförordningen, reglerar att alla allmänna handlingar är offentliga och därmed vara tillgängliga för alla och envar. Denna princip är en av grunderna för vår demokrati, frihet och rättsäkerhet.

 

Det har hänt mycket sedan 1766, men principen om offentlighet lever fortfarande, men måste varje dag värnas och utvecklas. 2009 använder 99 procent av alla svenskar mellan 16 år och 30 år Internet dagligen och av hela befolkningen är det 78 procent som använder Internet dagligen. Därför är det viktigt att Helsingborgs stad arbetar med frågan hur offentlighetsprincipen kan förverkliga på bästa sätt med dagens informationsteknik.

 

Stadsarkivet arbetar redan med dessa frågor om hur skall staden förhålla sig till begrepp som ”allmänna handlingar”, när mer och mer av stadens information sparas digitalt och inte som fysiska dokument. Vidare behövs det nog en vidare diskussion med allmänheten, som ska utnyttja möjligheterna inför framtiden, hur vi alla kan hjälpa till att utveckla offentlighetsprincipen med informationstekniken i den nya digitala värden.

 

Helsingborgs stad har förutsättningar att bli en föregångare i 2000-talets demokratiutveckling. Genom den nya tekniken kan Helsingborgs stadsarkiv få en nyckelroll i det arbetet. Besök gärna ett arkiv i morgon  och se hur de strävsamt sparar våra gemensamma handlingar för framtida generationer och hur de arbetar med bevara vår tid till framtida generationer. 

Av Anders - 12 november 2009 13:06


2010 blir ett spännande år för kulturen i Helsingborg.

 

Medel för samverkan

2010 kommer ett märkesår på flera olika sätt. Ett antal årsdagar kommer att uppmärksammas under året.  Därför är det bra att kulturen på ett tydligt sätt är med i planeringen kring dessa arrangemang. Ett sätt att markera satsningar är den omprioritering som skett med att Kulturnämnden avsätter över 1,1 miljoner till samverkansprojekt. Detta är möjligt genom att förbättra schemaläggning och göra mer långsiktig planering frigörs resurser som kan användas för att göra kulturen ännu mer inspirerande, tillgänglig och utvecklande.


 Nytt och gemensamt entrésystem installeras.

Under 2010 kommer ett entrésystem installeras på alla verksamheter och därmed kommer det bli möjligt att få bättre statistiska underlag om besöksströmmar och utnyttjandegrad på anläggningarna. Detta kommer att innebära att våra gemensamma resurser används på ett bättre sätt. Dessutom kommer det då bli möjligt att ytterligare utveckla Kulturkortet som hittills varit en stor försäljningssuccé.


Dunkers Kulturhus

Detta unika kulturhus kommer under 2010 fortsätta att utveckla sina olika verksamheter. Bland kommer fem spännande utsättningar produceras i de stora utställningshallarna. För barn och unga kommer det ske satsningar på RumEtt och Gerdas. Ett spännande år kommer det alltså bli…


Fredriksdal/Sofiero

Under 2010 kommer det hända mycket på Sofiero, bland kommer det övergripande temat vara Bröllop, naturligtvis kopplat till Kronprinsessans stora dag den 19 juni. Dessutom kommer verksamheterna vara delaktiga i Bernadotte-firandet som blir stadens största arrangemang sedan H99 och Dunkers invigning 2002?


Mer kommer senare vid tillfälle, men kom ihåg var du läste det först….



Av Anders - 12 november 2009 12:50

Kolla in Kulturnyheternas inslag om "Kultur på recpet". Kolla in inslaget 1min 38 sek in i programmet http://svtplay.se/v/1767611/kulturnyheterna/11_11


Uppmärksamhet på nationell nivå, men ganska tyst på den lokala nivå? Tja, Helsingborg är ganska bra....



Av Anders - 12 november 2009 10:04


KULTUR. Få kommuner i landet kan stoltsera med ett eget filmmanifest. Sedan oktober 2009 kan Helsingborgs kommun sälla sig till den skaran.Läs texten i Kristdemokraten på länken: www.kristdemokraten.com/article.asp?Article_Id=28536


Helsingborg har ett unikt kultur­utbud som kan bli bättre. Att kulturen har ett egenvärde är ju självklart, men också för att locka nya männis­kor och företag. Ett bra kulturutbud skapar mer toleranta människor och mer toleranta människor är mindre fördomsfulla och mindre fördomsfullhet ger ett bättre samhälle.

Av Anders - 11 november 2009 11:04

Du har väl inte glömt att det är Arkivens dag nu på lördag. Om du vill läsa mer, klicka in på www.arkivensdag.nu. naturligtvis kommer jag besöka något arkiv på lördag, kommer du att göra det?


Idag är det åter för kulturnämndssammanträde, flera intressanta ärende finns på dagordningen. Bland annat kommer vi få en redovisning av Kulturkortets första år. Är korten en succé, eller? Redan i somras skrev en tidning om det: http://hd.se/helsingborg/2009/07/15/kulturkortet-en-succe-m-eller/


Nu kommer alltså en uppdaterad redovisning för Kulturnämnden. Kanske någon som skriver om det, någongång? Tja, här på denna blogg kommer jag vid tillfälle redovisa materialet. Vidare kommer kulturnämnden besluta om en internbudget för 2010. Frågar du mig, så kommer det hända mycket under 2010. Ett spännande år, kommer det bli inom kulturens område, oavsett vad några kanske tycker?


Kulturdialogen fortsätter nästa vecka med ett möte och sedan den 26:e är det det fjärde och sista tillfället för denna omgång. Redan nu kan berätta att vi har ett stormöte den 4 februari, där fortsättning kommer att diskuteras, tillsammans med alla intresserade aktörer...



 

Av Anders - 10 november 2009 17:44

Pressmeddelande

10 november 2009

Socialdepartementet

Kulturdepartementet


Region Skåne får halv miljon för Kultur på recept


I samband med ett seminarium som arrangeras av Region Skåne presenterar regeringen idag projektet Kultur på recept. Region Skåne tilldelas en halv miljon kronor för detta ändamål. Syftet är att genomföra en försöksverksamhet med kultur som medel för att förebygga och förkorta sjukfrånvaro.


Försöksverksamheten ska bedrivas under ett års tid vid en primärvårdsenhet i Helsingborg och kommer att påbörjas under 2009. Tanken är att erbjuda deltagande i kulturaktiviteter som komplement till annan behandling och rehabilitering. Det kan till exempel röra sig om teaterbesök eller eget kulturellt skapande.


Forskningen har visat på ett positivt samband mellan deltagande i kulturverksamheter och en individs hälsosituation. Regeringen är därför positiv till försök där deltagande i kulturaktiviteter är ett komplement i arbetet för att minska ohälsan.


- Vi vet att sjukdomar drabbar människor på olika sätt och i olika stor utsträckning leder till sjukfrånvaro. Yttre faktorer, exempelvis sociala aktiviteter, kan ha betydelse för denna koppling. Min förhoppning är att kultur på recept kan ge nya insikter i hur kultur, på ett mer uttalat sätt, kan vara en del av rehabiliteringen för sjukskrivna, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.


- För mig är det viktigt att kulturen finns överallt, i skolan, i vården, i våra offentliga rum. Vi vet att kultur ger hälsa. Jag är övertygad om att kulturen och konsten, med bibehållen integritet, kan skapa viktiga mervärden i samverkan med andra samhällsområden, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.


Målgruppen är patienter inom diagnosgrupperna lätta och medelsvåra depressioner, stress, ångest, långvarig smärta över tre månader i rygg, axlar, nacke, samt generaliserad smärta. En slutrapport ska lämnas till Regeringskansliet senast den 1 juni 2011.



Här är länkar till nyheten som kom idag:

http://sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article565688/Klart-for-kultur-pa-recept.html

http://svt.se/2.27170/1.1764849/kultur_pa_recept_far_en_halv_mijon

http://hd.se/skane/2009/11/10/kultur-paa-recept-i-helsingborg/

www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_3776119.svd#tw_link_widget

www.skd.se/article/20091110/NYHETER/711109770/0/ystad/*/klart-med-kultur-pa-recept





Av Anders - 10 november 2009 07:54


Idag har jag fått replik på Bergdahls lördagskrönika (se den här: http://hd.se/kultur/2009/11/10/debatt-stora-oeron-och/). Som vanligt får man inte sista ordet, utan det skall alltid komma ett svar på svaret. Undra när det händer att det inte kommer ett ytterligare svar?

Det är andra gången som GB refererar till Bibeln. Jag läser nog inte den oftare än någon annan, men eftersom jag kristdemokrat är det tydligen OK i debattekniken att göra kopplingar till böckernas bok. Konstigt och utan relevans.


Sedan var väl agrumentet "...en inskränkt pompös självbild." ganska lågt, men som någon har sagt, när argumenten tar slut kommer nävarna fram. Vad har det med Kulturdialog Helsingborg att göra? Någon som kan förklara?


Om nu kulturpolitiken är så dålig i Helsingborg, varför startar inte någon då ett kulturparti, det finns ju två aktiva redan som har en stor megafon att tillgå. Kanske de kan utgöra grunden? Då kan vi få debatter om kulturpolitikens framtid och utveckling i Helsingborg på lika villkor. Det är bättre att vara på spelplanen, än att bara sitta på läktaren och tycka en massa utan att ta ansvar...


Tja, jag skall inte klaga idag. En debattartikel, ett insändarsvar och så en replik på kultursidorna i husorganet. Sämre kunde det varit. Nu är det museiforum som gäller hela dagen, kanske vi ses på Dunkers idag?

Av Anders - 9 november 2009 17:50

I lördagens tidning fanns det en insändare som jag svarat på. Hoppas att svaret kommer imorgondagens HD. I såfall har jag chansen att få en trippel i HD. En debattartikel, ett insändarsvar och en replik på en kulturkrönika och allt läser du naturligtvis alltid först här....

 

Svar till ”kulturkonsument, Lerberget.”

 

På tisdag kommer Region Skåne, Helsingborgs stad och Alliansregeringen tillsammans med flera andra aktörer presentera i Stockholm ett pilotprojekt som just handlar om att satsa på ”Kultur på recept”. Vi tror nämligen att just kultur kan hjälpa till att få tillbaka ett antal sjukskrivna till ett värdigt liv genom att just ”förskriva kulturupplevelser på recept”.  Genom att starta detta så inleder vi en process som många har pratat om, men aldrig förverkligats. Syftet är att göra riktade insatser med hjälp av kulturen för korta sjukskrivningarna för patienter med lätta och medelsvåra depressioner, stress och ångest, långvarig smärta över tre månader, nacke, axel, rygg samt generaliserad smärta. Detta pilotprojekt kommer leda till att andra landsting/regioner och kommuner kommer få ytterligare ett redskap att hjälpa utsatta människor att komma tillbaka till ett värdigt liv med livskvalitet igen.


Femklövern i Helsingborg har vidare infört pensionärsrabatter för att just få nya besökare till våra verksamheter, så att även ”Kulturkonsument, Lerberget” skall ha möjlighet att komma till Dunkers, Fredriksdal och Sofiero. Går du ofta är det dock bättre att köpa ett kulturkort för 395 kronor. Tänk alla de upplevelser du kan få under ett år för under 400 kronor. Snacka om rabatt.


Anders Lundström (KD), kulturnämndsordförande i Helsingborgs stad

Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16
17
18 19
20
21 22
23
24
25 26 27 28
29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards