Senaste inläggen

Av Anders - 24 januari 2013 23:35

Idag har varit en intensiv dag med många bollar i luften. Först arbete på Helsingborg Arena med att färdigställa inför Kristdemokraternas kommun- och landstingsdagar med Göran Hägglund som det stora dragplåstret. Det är naturligtvis inte första gången han är i Helsingborg, men tillsammans med över 1000 kristdemokrater är det första gången. Man får gå långt tillbaka i historieböckerna om man skall stora kristdemokratiska arrangemang i Sundets Pärla. Det ryktas om något under 1970-talet, men det finns få historiska bevis för detta.  Dagarna kan du följa på hashtaggen #kd13. Kul att vara först ut med en stort politiskt möte i Helsingborg. Socialdemokraterna fyllde IH någongång på 1970-talet, men nu är det 2010-talet och Kristdemokraterna dominierar för några dagar bilden i Helsingborg.


Idag fick också Helsingborg en ny socialdirektör. Dinah Åbinger kommer på ett förtjänstfullt sätt fortsätta och utveckla socialtjänsten i Helsingborg efter Göran Jönsson som den 1 februari trappar ner. Jag är glad och stolt över denna rekrytering som kommer utveckla Helsingborg och Socialförvaltningen. Trots ett hårt schema prioriterade Dinah idag att lyssna på Sara Mohammad när hon i tre timmar föreläste om hedersrelaterat våld och hedersmord. Det var starka bilder och ord som säkert sitter klar länge hos de närvarande politikerna och tjänstemännen. Vi måste vara tydliga i vårt arbete och aldrig acceptera att sådant våld får förekomma.


På söndag är det åter dags för en minnesdag. Naturligtvis menar jag Förintelsens minnesdag som uppmärksammas runt om i världen.  Vi får aldrig glömma, vi får aldrig förtränga denna hemska händelse i vår gemensamma historia. Judiska församlingen i Helsingborg kommer att uppmärksamma det och det gillar jag skarpt.


Klockan 13.00 inleder Göran Hägglund kommun- och landstingsdagarna i Helsingborg. Det skall bli spännande, kul och mycket arbetssamt. Men vi är ett glatt gäng som kommer visa upp Helsingborg på allra bästa sätt för över 1000 kristdemokrater ifrån hela Sverige.ANNONS
Av Anders - 23 januari 2013 15:32

Just går det oerhört snabbt. Många bollar i luften och mycket som skall hanteras. Denna veckan kommer upp till 1000 kristdemokrater till Helsingborg. Planeringen har pågått i över ett år  och nu skall vi leverera ett bra arrangemang. Lite intressant är dock diskussionen om en kongressanläggning i centrala delar av Helsingborg. Tänk så mycket lättare det hade varit att arrangera detta i lokaler som är specialbyggda för detta. Nu krävs det många smarta lösningar för att få det i hamn. Många av de som står på barrikader kanske någon gång skulle vara med och ordna ett möte under två dagar för uppåt 1000 personer.


Ikväll är det kommunfullmäktige, första för 2013. Nu har suttit mer än 10 år i denna församling. Har då Helsingborg blivit bättre på dessa år? Ja, det tycker i alla fall. Imorgon torsdag är det arbete inför kommun- och landstingdagarna men också faktiskt ett seminarium på Bredgatan 17 med Sara Mohammad. Minst 40 tjänstemän och politker kommer få höra om ett viktigt område, nämligen hedersvåld. Jag är glad att vi med kort varsel lyckats få hit henne till Helsingborg. Imorgon torsdag kommer det säkert hända mycket mer men det återkommer jag senare till.


Nästa vecka blir en intressant vecka. För då skall Socialnämnden äntligen ta en strategi för att bekämpa bostadslösheten i Helsingborg. Ett dokument som det pratats om i månader, men som nu kommer bli beslutat. Efter Socialnämndens beslut kommer detta att skickas till kommunfullmäktige för vidare beredning, diskussion och beslut. Äntligen kan man väl säga. Jag kommer naturligtvis att kommentera detta ytterligare här under nästa veckan. Glöm inte att det går att följa mig på twitter @AndersLundstro - vi ses..... 

ANNONS
Av Anders - 17 januari 2013 12:42

   

Hur många ytterligare insändare kommer denna att skapa? Vad tror du?  

Av Anders - 17 januari 2013 08:34

Tiden går fort när man har roligt brukar det ju heta. Möten skall planeras, hållas och arbetstakten är ibland hög. Ystad, Kristianstad, Lund och Helsingborg är platser där mycket av vardagens plikter utspelar sig denna vecka. Naturligtvis blir man även berörd av händelser utanför sin bubbla, när 100-talet lastbilar och bilar plötsligt blir en riksnyhet och TV sänder direkt. Ibland är det bra att stanna upp, fundera, analysera och försöka göra det bättre.


Om en vecka kommer runt 1000 personer i hela Sverige samlas i Helsingborg Arena. Mycket kommer hända under några intensiva dagar, då allt skall klaffa. Planeringen har pågått i över ett år och äntligen skall Helsingborg få visa upp sig, såsom en trevlig, intressant och ambitiös stad för tusentals människor runt om i landet.


Innan dessa dagar skall dock mycket hända. I morgon fredag skall Socialnämnden med hjälp av antal ledande politiker och tjänstemän ännu en gång diskutera och analysera stadens arbete för att bekämpa bostadslösheten i Helsingborg. Det skall bli en spännande dag som skall leda till ett beslut i Socialnämnden den 31 januari och förhoppningsvis ganska snart i kommunfullmäktige kring en omfattande satsning för att lösa i alla flera knutar i detta komplexa problem.


KDU Skåne skall på lördag ha sitt årsmöte och jag skall besöka dessa intresserade, engagerade och framtidsinriktade ungdomarna. Det finns en ljus framtid, det ser lovande ut inför supervalåret 2014. Den 23 januari har åter kommunfullmäktige möte och då skall många viktiga frågor diskuteras. Förhoppningsvis har möjlighet att innan dess skriva några rader om detta också.


Torsdagen den 24 januari kommer Sara Mohammad och föreläser för Socialnämnden och Socialförvaltningen. Det skall bli spännande att höra hennes idéer, utgångspunkter och förslag för att förbättra situationen för många utsatta. Ett ständigt viktigt arbete som behöver diskuteras, förbättras och utvecklas.  


Söndagen den 27 januari är det åter dags för en mycket viktig dag, nämligen Förintelsens minnedag. Vi får aldrig glömma denna vedervärdiga händelse i mänsklighetens historia. Vi får aldrig tveka att bejaka människovärdet hos alla. Ibland känns det som vi lätt vill förtränga obehagliga händelser och hoppas att de aldrig åter skall ske. Vi måste aktivt hela tiden motverka krafter som vill förringa andra människor och göra dem till problem.Av Anders - 3 januari 2013 23:30


Idag för 50 år sedan återinträdde Helsingborg i Malmöhus läns landsting efter att ha varit ett eget landsting under 45 år. Som så många gånger förut tyckte nog Helsingborg att man kunde klara sig på egen hand. Dock kom verkligheten ifatt även Helsingborg och torsdagen den 3 januari på landstingsfullmäktige hälsades Helsingborg åter välkomna till familjen. Ett viktigt skäl till återgången var att Helsingborgs Lasarett, som sedan 1879 legat på höjden bakom Kärnan, var ett nedgånget och omodernt sjukhus. Det behövdes ett nytt sjukhus och ensam är inte alltid stark. Efter 13 år av diskussioner och byggande invigdes sedan ett toppmodernt sjukhus i maj 1975. Under tiden hade Gustav VI Adolf tillbringat sina sista dagar i gamla byggnader och mitt under valrörelsen 1973 dött, nästan i direktsändning.


Det skulle dröja till 1999 då Malmöhus läns landsting, Kristianstads läns landsting och Malmö Stad äntligen blev en region, med utvecklingsansvar och egen beskattningsrätt för hälso- och sjukvård. Fortfarande idag 2013 finns rester kvar av dessa tre olika huvudmän. Ett exempel är att det inte förrän inför bildandet av Region Skåne skapades vårdcentraler i Malmö. Fram tills slutet av 1990-talet gick alla till Malmö Allmänna Sjukhus (MAS). Här finns en förklaring till varför fortfarande akuten i Malmö är överbelastad. Det finns säkert många fler, men historiens kraft är ibland stark, väldigt stark.


Under Malmöhus läns landstings tid var det vanligare att man höjde skatten, än att man lät skattesatsen vara. Också ett historiskt faktum som kanske fortfarande hänger kvar i debatten. Varje gång det är kris i den skånska sjukvården ropas det på skattehöjning. Det är inte lösningen alltid, även om vissa tycks tro det. Miljarder och åter miljarder används i den skånska hälso- och sjukvården och ännu mer pengar är inte alltid den enda lösningen. Man måste också våga prata om strukturer, ledningsfrågor och politiskt mod i framtidsfrågorna.


Helsingborgs lasarett står inför sin största upprustning och modernisering sedan invigningen 1975. Under några år framöver kommer över 2 miljarder att investeras i nästan ett helt nytt sjukhus och stora nybyggnationer. Kanske kan man säga att det kommer att hända mer inom hälso- och sjukvården i Helsingborg de närmaste fem år än vad det gjort sedan Helsingborg torsdagen den 3 januari 1963 hälsades välkomna åter av ordförande Sigfrid Larsson.

Av Anders - 2 januari 2013 14:27

Såhär i nyårstider brukar alla sammanfatta förra året. Ett sätt är att publicera besökssiffror. Därför tänkte jag också redovisa denna bloggens unika besökare för 2012 - 3279 st. Det är en ökning med 34,8% sedan 2011. Kommer denna ökning att hålla i sig för 2013? Vi får väl se. 2014 kommer nog bli ett ännu bättre år, eftersom i valtider blir alltid fler intresserade av vad som händer inom politiken. En sporre är det i allla fall att läsarna blev fler 2012 än 2011.


(sedan starten 20 juni 2007 har det varit 23273 unika besökare till och med 31 dec 2012)

Av Anders - 2 januari 2013 13:46

Sedan juni 2007 har denna blogg roat, oroat och kanske ibland gett en annan bild av den politiska rapporteringen i Helsingborg. Stort och smått, viktigt och oviktigt har passerat förbi i denna blogg med hittills 1165 inlägg. Vissa har kanske varit bra och välskrivna inlägg, vissa har väl kanske varit mindre genomtänkta.

Under 2013 kommer jag att fortsätta blogga här om stort och smått, viktigt och oviktigt. Men en sak är säker du kommer alltid att läsa det först här. 2013 innebär kraftsamling inför det mycket viktiga 2014 då inte mindre än fyra val kommer avgöras inom några månader. Kommer Alliansen i Helsingborg att lyckas med det historiska konststycket att bli återvalda en tre gång. Om man läser HD och deras halvtidsrapport om Treklövern kanske man får en bild. Verkligheten ser lite annorlunda ut.


Det lustiga i kråksången är att andra sidan inte ens har ett alternativ, men skall ska styra då? Vänsterpartiet, Miljöpartiet eller Stora Socialdemokraterna som sedan 1990-talet inte lyckats få fram nya företrädare? Skall politiker från 1980- och 1990-talet styra Helsingborg och längta tillbaka till 1970-talet? Nej, det behövs poltiker och politiska partier som vill lösa 2010-talets utmaningar, inte drömmare som tycker det var bättre 1970-talet. Vad är det alternativet till Trekövern? Ett samarbete som tar över ett år på sig att bara skriva ihop ett målprogram, som ständigt bråkar internt eller inte vill ta de tuffa och nödvändiga besluten?


Valrörelsen inför 2014 har börjat och granska gärna de olika partierna hårt och tufft. Vad vill de, vad genomför de och hur vill de se Helsingborgs framtid? Det finns stora skillnader och det är kanske att dags att våga sticka ut i debatten. Nu körs vi fram till den 14 september 2014, accepterar valresultet och hoppas att Kristdemokraterna som en del Allians för Helsingborg ännu en gång lyckats att vinna majoritet i kommunfullmäktige. Det behöver Helsingborg.

Av Anders - 27 december 2012 12:30

De senaste dagarna har det varit några insändare i Helsingborgs Dagblad kring mina svar på BOA:s pressmeddelande om stadens arbete med att lösa hemlöshetsfrågan i Helsingborg. Som alltid när jag får komma till tals i HD i dessa frågor blir det insändare på min mening. Med anledning av detta har jag nu skrivit och skickat i ett svar. Naturligtvis kommer det bli reaktioner på detta. Det blir det alltid. Det finns några som alltid skriver och tycker att jag inte gör tillräckligt. Intressant att de tillmäter mig så stor betydelse, trots att jag inte gör något. Nedan kan du först (som alltid) lösa mitt svar som förhoppningsvis kommer i tidningen snart.Svar till: Lyssna på folkets opinion, Mats, Helsingborg, Besked från ett kallhamrat hjärta, Per Dahlöf, Råå och Lös de hemlösa bostadsproblem, Stig Andersson, Helsingborg.


I Sverige och Helsingborg finns det skyddsnät för de svagaste i samhället. Ingen ska behöva vara utan mat eller tak över huvudet. Det finns nämligen möjlighet till att få hjälp och stöd, men att det sedan finns människor av olika anledning saknar ett eget boende, en egen lägenhet eller förstahandskontrakt på en bostad är något som många förtroendevalda kämpar med att ordna.


Hemlös är ingen egenskap utan det är en situation som personer kan hamna i av olika orsaker. Tyvärr sätter många likhetstecken mellan uteliggare och bostadslös. Dock är de allra flesta i hemlöshetsstatistiken inte personer som ligger och sover på toaletter, under broar eller i trappuppgångar. Huvuddelen saknar ett eget kontrakt på bostad, men löser boende tillfället genom olika typer av hjälp, både via Helsingborg eller genom vänner och bekanta.


Oavsett vilka siffror man väljer att använda i debatten kring hemlösheten är varje person en för mycket och Helsingborgs stad anstränger sig för att göra det bättre. Vissa flitiga insändarskribenter tycks tro att enkla lösningar kan över en natt lösa komplexa frågeställningar. Detta är både naivt och godtroget. Fler kravlösa härbärgen är inte lösningen på problemet, utan de bidrar istället till att permanenta och fördjupa problemen.


I Helsingborg skall vi satsa på långsiktigt hållbara lösningar med en rad olika inriktningar. Exempel på detta är bland annat det framgångsrika projektet Bostad Först, tillfälliga akutboende med stöd och krav och ett aktivt bostadssocialt program där Helsingborgshem på ett föredömligt sätt engagerar sig. Redan idag finns det över 500 bostäder som används till träningslägenheter, jourbostäder och tillfälliga sovplatser för de allra flest utsatta i Helsingborg.


Under våren 2013 kommer förhoppningsvis kommunfullmäktige att diskutera och anta ett inriktningsdokument om hur stadens samlade resurser skall användas för att på sikt lösa detta problem. Det hände aldrig när Björn O Anderberg var stadens främsta politiker. 


Till alla insändarskribenter, anonyma och engagerade, ni är välkommen att få mer information genom att kontakta mig på min mejladress: anders.lundstrom@helsingborg.se. Mejla och jag skall ordna så att ni får ytterligare information om vad Helsingborgs stad gör i denna angelägna fråga, både av Socialnämnden och Socialförvaltningen.Anders Lundström (KD) ordförande för Socialnämnden i Helsingborgs stad

Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2015
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken.  med Blogkeen
Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken.  med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se