Direktlänk till inlägg 20 maj 2010

Rapport från en kulturnämnd anno 2010

Av Anders - 20 maj 2010 11:13

Igår hade kulturnämnden sitt senaste möte. Ett möte som var förlagt på Wallåkra Stenkärlsfabrik


 – (klicka in på www.wallakra.com – för information kring denna kulturhistoriska pärla. Kan varmt rekommendera alla att hålla möte, konferenser eller bara äta en bit god mat där. Naturligtvis går det även att se hur stenkärlstillverkningen går till.)


Först fick kulturnämndens ledamöter, ersättare och insynsplatser en guidad tur i alla skrymslen och vrår. Alla var nog lika imponerade av verksamheten som undertecknad. Ett bra arbete görs, helt enkelt.


Själva kulturnämnden blev lång men å andra sidan hade vi flera stora och viktiga ärenden. Först fick vi en verksamhetsgenomgång av Helsingborgs bibliotek. En mycket bra verksamhet som vi alla skall vara stolta över. Naturligtvis går det att utveckla mer, men det är viktigt att behålla ursprunget och kärnan i verksamheten, nämligen böckerna och allt som hänger ihop med det.


Vidare informerade Bengt Adlers om höstens stora utställning ”Carl Larsson & co”, då ett stort antal konstverk hur stadens samlingar kommer att fylla Dunkers kulturhus. Lars Vilks kommer författa några texter kring konsten och dess historia. Intressant blir det i alla fall. Öppning blir det 24 september. Jag längtar redan….


Äntligen så inrättade Kulturnämnden ett konstråd som informellt funnits sedan 2006. Förra majoriteten orkade inte inrätta detta, men hade trots detta synpunkter och ett tilläggsyrkande som inte vann gehör. Tänk att inte kunna genomföra något och sedan när någon annan gör det, så är man inte nöjd. Anmärkningsvärt kan jag tycka, men nu är konstrådet på gång.Efter en kort paus fortsatte Kulturnämnden med kvällens två stora huvudnummer, nämligen Röda Kvarn-ärendet och ”Fördjupad uppföljning av organisationen”. Vad det gäller Röda Kvarn har FHP inkommit en ansökan om verksamhetsstöd för att driva Röda Kvarn 2010-2011 utifrån en tydlig verksamhetside´ som nu Kulturnämnden bejakar.


SF och Folkets Bio har inkommit med skrivelser kring detta ärende, som är under behandling. Imorgon skall svaren vara skickade och sedan får vi se med händer. Helsingborgarna skall i alla fall vara nöjda, nu blir det kvalitetsfilmsvisning och omfattande verksamhet i anrika Röda Kvarn. Jag är nöjd i alla fall. Hoppas du också är det.


Utan någon större debatt gav Kulturnämnden kulturchefen ett tydligt uppdrag att göra några vissa justeringar av kulturförvaltningens organisation. Denna gång blev det inte hungerstrejk och mejlbombning. Tja, ibland blir det kanske bra. Kulturchefen har nu på sig till 1 januari 2011 att göra förändringar och ta nödvändiga beslut. Det kommer bli bra, var så säker.


Konstrådet fick också sitt första officiella uppdrag, nämligen att undersöka möjligheterna att till staden införskaffa kaninerna som just nu står utanför Dunkers. Passar dessa där? Finns det ekonomi att köpa in dem? Ett antal frågor skall besvaras och det skall återrapporteras i KN snarast.


Vid informationen ifrån förvaltningsledningen kom kanske den största nyheten, nämligen att kulturförvaltningen skall flytta ifrån Vikingsberg. Det var inget politiskt beslut att flytta till Vikingsberg och det är inget politiskt beslut att flytta ifrån Vikingsberg. 1 september öppnar ett nytt kontor på Billeplatsen, centralt i Helsingborg. Kulturen kommer då i centrum på flera sätt.


Vad skall då hända med Vikingsberg, undrar kanske någon? Från 1 september till 31 december kommer Konstföreningen att vara i huset och under den tiden skall framtiden diskuteras och funderas över. Tanken är att … (just det, inga planer finns just nu och det är egentligen en fråga för Kärnfastigheter, eftersom de är stadens ägare av byggnader, inte kulturförvaltningen.) Dock kommer  något klarläggande förmodligen och förhoppningsvis under sommaren/hösten.   
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders - 7 maj 2015 10:41


  Att vara förtroendevald är att ha ett förtroende, men vad är OK att skriva vad som helst till en förtroendevald? Jag jobbar vidare, men känner att detta inlägg som kom i höstas var över gränsen vad tycker du? ...

Av Anders - 7 januari 2015 14:01

och att-göra-listan är lång. Det gäller nu att förvalta det förtroende Kristdemokraterna i Helsingborg fått av väljarna. Mycket praktiskt som skall på plats, men det ordnar sig säkert längre fram. Dator, skrivbord och en stol och sedan är det bara bö...

Av Anders - 7 januari 2015 01:03

... och nystart på jobbet och nya utmaningar för 2015 och framåt. Just nu är det flera omställningar i livet, men bloggen består. Tyvärr har det inte hänt något här på alldeles för länge. Men nu är det dags för omstart, nystart och racerfart mot en s...

Av Anders - 7 september 2014 07:16


  Idag utmanar Kristdemokraterna i Helsingborg övriga politiska partier att köpa biljetter till HIF:s match mot BP onsdagen den 24 september. Kristdemokraterna kommer under veckan att dela ut/lotta ut biljetter till valarbetare som gör storartade ...

Av Anders - 11 augusti 2014 22:40

Varje dag är en kampanjdag just nu. Långa dagar med möten, planering och genomförande av aktiviteter. På lördag kommer Allians för Helsingborg inviga valstugorna som kommer bli något alldeles extra. Alla kommer bli förvånade och vi kommer att bli upp...

Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken.  med Blogkeen
Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken.  med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se