Direktlänk till inlägg 15 november 2012

Hemlös men inte hopplös i Helsingborg.

Av Anders - 15 november 2012 19:29

Hemlös, bostadslös, uteliggare, rotlös, luffare och utslagen är begrepp som slarvigt används i debatten kring en av det moderna samhällets största utmaningar. Dock är inte detta egenskaper hos en person, utan det handlar om en situation som en individ kan befinna sig i under kortare eller längre tid. Det kan bero på olika typer av faktorer, både strukturella och individuella. Oavsett orsak kan vi tillsammans se till att det finns stöd, hjälp och metoder att bekämpa det.  Problemet handlar om hur vi tillsammans kan skapa förutsättningar så att alla har rätt till en egen bostad, en egen nyckel till en plats som kallas hemma.


Vi behöver ett gemensamt sätt att arbeta med attitydfrågor kring hemlöshet. Det finns nämligen stor okunskap och många fördomar om hemlöshet. För de hemlösas bästa är det viktigt att fakta och vetenskapliga underlag präglar beslut och ställningstaganden, i stället för lösa antaganden om vad denna utsatta grupp behöver. Ingen kan göra allt, utan vi måste tillsammans, föreningar, organisationer och offentliga verksamheter arbeta mot samma mål och tillsammans.


Idag anordnar ett antal engagerade och ambitiösa medborgare Hemlösas dag på Dunkers Kulturhus. Varje insats som gör skillnad är beundransvärd och skall uppmuntras och hyllas. Redan finns det många engagerade i frågorna, men en samling av alla dessa aktörer kan stärka arbetet, utveckla arbetet och skapa ett ännu större engagemang för att i Helsingborg accepterar vi inte hemlöshet, hopplöshet och uppgivenhet.


Oavsett vad vi sätter för etikett eller vilka ord vi använder är det en stor utmaning för oss alla att komma till rätta med dessa problem. Under 2012 har Socialnämnden haft ett stadsövergripande uppdrag att samla stadens alla aktörer och stadfästa ett antal principer för arbetet att bekämpa hemlösheten i Helsingborg. Den 22 november kommer förhoppningsvis Socialnämnden att presentera mål och strategier för nå målen. Eftersom frågorna är både socialpolitiska och bostadspolitiska är det viktiga att sedan kommunfullmäktige kan ställa sig bakom principerna, så att vi framöver, med tyngd, kan visa på vårt gemensamma åtagande. Vad jag förstår är det första gången som ett sådant dokument kommer att diskuteras och beslutas där. Därför är detta ett historiskt arbete som nu är på gång till kommunfullmäktige.


Tillsammans med engagerade medborgare, seriösa organisationer och föreningar kan Helsingborgs stad inför 2013 och framöver ta ett krafttag och ge reella möjligheter att ge värdighet, aktivitet och gemenskap till denna utsatta grupp. Framtiden måste ta bort kravlöshet, passivitet, meningslöshet och kortsiktiga lösningar. Med detta dokument kan Helsingborg tydligt och systematiskt arbeta och förhoppningsvis minska omfattningen av hemlösheten och förbättra siffrorna i de årliga räkningar som staden gjort sedan 2008.


Helsingborg har en historisk möjlighet att göra skillnad bland våra mest utsatta medborgare. Varje hemlösa är en unik och okränkbar individ som vi kan, om det finns vilja och engagemang, stötta med hjälp och stöd. Låt oss nu alla samlas kring detta och aldrig tillåta att vanmakt, kravlöshet och likgiltighet får råda i Helsingborg. Det är en skam för Välfärdssverige att vi inte tillsammans har kunnat förpassa hemlösheten till historiens bakgård en gång för alla.


Anders Lundström (KD)

Socialnämndsordförande i Helsingborgs stad


(Artikeln är skickad till Helsingborgs Dagblad med förmodlig publicering i fredagens tidning, inför lördagens Hemlösas dag Dunkers Kulturhus)

 
 
Ingen bild

Bo Grahn

15 november 2012 20:43

Den stora skammen är att ni politiker i stora delar av landet har låtit frivilligorganisationer ta över ansvaret. Ni har abdikerat. Jag kan inte Helsingborgs historik men frågan är ju landsomfattande. Det enda sättet som jag ser det är att helt koppla bort alla frivilligorganisationer och ta HELA ansvaret NU.
Välgörenhet är nåt jag ogillar skarpt!

Anders

16 november 2012 09:06

Helsingborgs stad har ansvaret, tar ansvaret men vi måste arbetaa tillsammans eftersom ingen kan lösa problemen själva.

 
Ingen bild

draculaskyss.bloggplatsen.se

16 november 2012 19:31

Det finns en anledning till att de är hemlösa. De super och/eller knarkar och förr eller senare har drogen fått större betydelse än att betala hyran, alltså har de blivit vräkta. Sedan har nog socialen försökt hjälpa personen, men eftersom denne vägrat/inte kunnat sluta med droger har hen fallit utanför det sociala skyddsnätet. Varför berättade du inte den enkla sanningen?

Anders

18 november 2012 22:14

Livet är inte så enkelt. Därför kan inte lösningarna vara så lätta heller.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders - 7 maj 2015 10:41


  Att vara förtroendevald är att ha ett förtroende, men vad är OK att skriva vad som helst till en förtroendevald? Jag jobbar vidare, men känner att detta inlägg som kom i höstas var över gränsen vad tycker du? ...

Av Anders - 7 januari 2015 14:01

och att-göra-listan är lång. Det gäller nu att förvalta det förtroende Kristdemokraterna i Helsingborg fått av väljarna. Mycket praktiskt som skall på plats, men det ordnar sig säkert längre fram. Dator, skrivbord och en stol och sedan är det bara bö...

Av Anders - 7 januari 2015 01:03

... och nystart på jobbet och nya utmaningar för 2015 och framåt. Just nu är det flera omställningar i livet, men bloggen består. Tyvärr har det inte hänt något här på alldeles för länge. Men nu är det dags för omstart, nystart och racerfart mot en s...

Av Anders - 7 september 2014 07:16


  Idag utmanar Kristdemokraterna i Helsingborg övriga politiska partier att köpa biljetter till HIF:s match mot BP onsdagen den 24 september. Kristdemokraterna kommer under veckan att dela ut/lotta ut biljetter till valarbetare som gör storartade ...

Av Anders - 11 augusti 2014 22:40

Varje dag är en kampanjdag just nu. Långa dagar med möten, planering och genomförande av aktiviteter. På lördag kommer Allians för Helsingborg inviga valstugorna som kommer bli något alldeles extra. Alla kommer bli förvånade och vi kommer att bli upp...

Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards