Alla inlägg under maj 2009

Av Anders - 20 maj 2009 17:59

Att vara driven i sin argumentation är viktigt om man vill få ut ett budskap. Men att upprepa en osanning gör den aldrig sann, oavsett hur många gånger den upprepas.


Idag kom ytterligare en insändare om Dunkers Unga, den 30:e i raden och 10:e ifrån samma person? Lite synd att insynsplatsen inte används mer flitigt för att skaffa sig förstahandsinformation! Vid förra nämnden var det information om Dunkers Unga, men då hade några redan gått, lite synd. Då hade kanske några av frågorna, funderingarna och påståendena fått ett naturligt svar, men ack nej. Tydligen är inte Kulturnämndens möte tillräckligt viktiga att vara på (hela tiden alltså!)...

ANNONS
Av Anders - 19 maj 2009 14:39

Kulturministern och kulturutskottet uppvaktades med budkavle och kulturportföljer


Pressmeddelande från Kultur Skåne 2009-05-19

21 av landets regioner och landsting har idag uppvaktat kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och Riksdagens kulturutskott. En budkavle och en ”kulturportfölj” har överlämnats till ministern och till kulturutskottets ordförande Siv Holma (V) med uppmaningen att genomföra kulturutredningens förslag om en portföljmodell för ökat samspel på kulturområdet. Undertecknarna – 21 av landets regioner och landsting – har med budkavlen velat visa det breda stöd som finns för kulturutredningens förslag om en portföljmodell.


 Budkavlen i sin helhet med undertecknare bifogas pressmeddelandet.  


Utdrag ur budkavle: Kulturpolitiken behöver vitaliseras och det politiska engagemanget för kulturfrågorna behöver öka. För att åstadkomma detta måste samspelet mellan staten, landstingen/regionerna och kommunerna utvecklas. Dialogen mellan olika parter på kulturområdet måste fördjupas. Vi vill med denna budkavle framföra vårt fulla stöd för portföljmodellen. Att rikta de gemensamma resurserna mot gemensamma mål med medborgarna i fokus, kan inte annat än stärka kultursektorn och dess viktiga roll i samhället. Vi förväntar oss nu att kulturutredningens förslag om en kulturportfölj finns med i den proposition som presenteras för riksdagen till hösten. Vi är beredda att ta vår del av ansvaret för att öka kulturens betydelse i samhällsutvecklingen!Budkavlen har skickats ut till regioner och landsting på initiativ av Region Skånes kulturnämnd.


För överlämnandet svarade ordföranden för Region Skånes kulturnämnd, regionråd Rolf Tufvesson (KD).–   Region Skånes kulturnämnd vill med denna budkavle uppmärksamma kulturministern på det både landstings- och regionöverskridande – liksom det blockpolitiskt överskridande – stöd för modellen med kulturportföljer som finns i landet. Vi har 10 års erfarenhet av regionförsöket och har sett fördelarna och potentialen med ett ökat samspel på det kulturpolitiska området, sa Rolf Tufvesson i en kommentar vid överlämnandet av budkavlen.


Budkavle och filmupptagning från överlämnandet till kulturministern finns tillgänglig via följande länk: http://www.skane.se/templates/Page.aspx?id=255410. Filmupptagning av överlämnandet av budkavlen till Riksdagens kulturutskott finns tillgänlig via länken senare i eftermiddag.


För mer information och kommentarer:Rolf Tufvesson (kd), regionråd och ordförande i Region Skånes kulturnämnd, tfn 0705-17 31 04.  

ANNONS
Av Anders - 19 maj 2009 07:43

till regeringen om kulturutredningen. Därför kommer regionrådet att idag vara i Stockholm....  


Kulturportfölj överlämnas till kulturministern


Pressinbjudan från Region Skånes kulturnämnd 2009-05-18


Tisdagen den 19 maj överlämnas en budkavle och en kulturportfölj till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och till ordförande i Riksdagens kulturutskott Siv Holma. Överlämnandet sammanfaller med att remissrundan för kulturutredningens betänkande avslutas. Vid överlämnandet kommer budkavlens innehåll att offentliggöras.


Budkavlen har skickats ut till regioner och landsting på initiativ av Region Skånes kulturnämnd. På plats för att överlämna budkavlen och kulturportföljerna finns ordförande i Region Skånes kulturnämnd, regionrådet Rolf Tufvesson (KD). Överlämnandet sker på Kulturdepartementet och i Riksdagens entré. Budkavlen överlämnas till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth personligen och till kulturutskottets ordförande Siv Holma (V) personligen.


Tid och plats:  


Kulturministern: Tisdagen den 19 maj, klockan 10.15, Kulturdepartementet, Drottninggatan 16, Stockholm.   För att närvara vid överlämnandet av budkavlen till kulturministern på kulturdepartementet krävs presslegitimation och föranmälan till Cecilia Palmkvist, kommunikatör Kultur Skåne – Region Skånes kulturförvaltning, tfn 0418 – 35 07 42, e-post cecilia.palmkvist@skane.se.Kulturutskottet: Tisdagen den 19 maj, klockan 13.00, Riksdagens entré eller utanför entrén vid fint väder, Riksgatan 1, Stockholm.   För att närvara vid Riksdagen krävs ackreditering, kontakta Christina Green, pressekreterare, tfn 070-609 64 48 eller Pernilla Eldblom, pressekreterare, 070-531 04 81. Tillfällig ackreditering hämtas ut hos vakten i huvudentrén mot press- eller fotolegitimation.


För mer information kontakta: Eva Nilsson Mesch, kommunikationschef, Kultur Skåne, Region Skånes kulturförvaltningtfn. 0418 - 35 07 22.    

Av Anders - 18 maj 2009 18:39

Här hittar du reklamsnutten som kommer att visas i tv under några veckor nu. Klicka in på: http://www.youtube.com/watch?v=klLMDDqXALw&eurl=http%3A%2F%2Fwww%2Emittskal%2Ese%2F&feature=player_embedded


Vilket är ditt skäl för att rösta? (www.mittskal.se)

Av Anders - 18 maj 2009 18:33

lämna remissvar på kulturutredningen. Såhär tycker jag och därför har skickat denna till Helsingborgs Dagblad för publicering även där. Kommer den in? I alla fall läsr du den först här, som alltid....  


Hög tid att byta ut kulturpåsen till en kulturportfölj 


Idag är sista dagen att lämna sitt remissvar till kulturutredningen som kom för några månader sedan. Förmodligen kommer det komma över 1000 svar på denna omfattande utredning. Kulturnämnden i Helsingborg har lämnat ett förslag och är positiva till den kursändring som presenterats och säger ja till nya politiska mål för den nationella kulturpolitiken. De nuvarande målen har funnits i 35 år och under dessa år har det hänt mycket. Det finns väl inget politikområde som haft sina grundstrukturer som stela under så lång tid. Det är nu dags för ordentliga grepp för att förändra och utveckla.

Ett av de viktigaste förslagen som utredningen kommit med är att skrota kulturpåsen och inrätta kulturportföljer. Styrkan i detta är att den statliga detaljstyrningen upphör och att dialogen mellan parterna stärks med utgångspunkt från vad stat, region och kommuner tillsammans vill uppnå med de kulturpolitiska satsningarna. Förslaget är enligt utredningen ett fullföljande av intentionerna av 1974 års kulturpolitik. Staten ska göra sina prioriteringar och regionen å sin sida ska lämna förslag på hur politiken ska realiseras. Förslaget förutsätter dock att staten kan uppträda som en tydlig aktör med ett tydligt och legitimt mandat att förhandla om reella resurser och inriktningsmål. 

Portföljmodellen förutsätter också kommunernas delaktighet och att parterna har tydligt formulerade visioner, planer och inriktningsmål som dialogen kan utgå ifrån. Särskilda insatser för att involvera kommunerna bör genomföras på regional och nationell nivå. Det är nämligen så att  kommunerna många gånger har kunskapen om medborgarnas behov och om hur kulturen kan integreras i övriga kommunala verksamheter på ett reellt sätt. Förhandlingsprocessen bör också omfatta aktörer såsom professionella kulturskapare och amarörer, institutioner och företrädare för den civila sektorn.


Den statliga kulturpolitiken har legat i träda under nästan två år, många viktiga frågor har hänvisats till betänkandet. Nu finns det äntligen möjlighet att förändra och utveckla kulturpolitiken så att den får det fokus som den förtjänar. 

 

Anders Lundström (KD)

Kulturnämndsordförande i Helsingborgs stad

 
Av Anders - 17 maj 2009 11:06

det att: ”På ett tidigt stadium hoppade Dunkers kulturhus av eftersom kulturnämnden inte skulle skjuta till några extra pengar.”

(”Dubbel operabio i Helsingborg" http://hd.se/noje/2009/05/17/dubbel-operabio-i-helsingborg/


Det är inte riktigt rätt, eftersom Kulturnämnden aldrig tagit ställning i frågan och därför aldrig avslagit någon framställan. Kulturnämnden håller dock på att utreda allt som har med rörlig bild att göra just. I början av juni kommer utredaren Janne Wallin att presentera ett antal framtidsförslag för kulturnämnden. Dessa förslag kommer sedan kulturnämnden att fundera på, men inga beslut är tagna ännu.


Filmområdet är ett viktigt kulturområde och därför avser Kulturnämnden att återkomma senare i frågan och göra nya satsningar på detta område. Men kulturnämnden har aldrig diskuterat frågan om operasändningar och därför aldrig avslgit någon begäran....
Av Anders - 16 maj 2009 17:50

http://hd.se/kultur/gunnar-bergdahl/2009/05/16/en-dagstidning-aer-ingen/ - Det är som människor blir annorlunda när det sitter framöver ett tangentbord.Av Anders - 16 maj 2009 07:03

om det skrivs 30 insändare i ett ärende? När blir det en insändarstorm? Är det på insändarsidorna som politiken formas, diskuteras och beslutas?


I söndags var det fler besökare på Dunkers än någonsin på en enda dag (förutom invigningen förstås) och alla de fick se ett omfångsrikt program som presenterades av mycket kompetent personal.


Det var ett lyckat arrangemang!

Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken.  med Blogkeen
Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken.  med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se