Alla inlägg den 4 augusti 2011

Av Anders - 4 augusti 2011 11:09

 

På lördag för 20 år sedan skapades den första webbsidan någonsin på Internet. Sedan dess har utvecklingen gått snabbt och idag ser förhoppningsvis de flesta Internet som en del av den samhälleliga infrastrukturen. Det är bara våra egna begränsningar som sätter gränser hur vi vill använder detta kraftfulla verktyg i demokratins och godas tjänst.


Framöver gäller det för det offentliga samhället att på allvar utveckla strategier för att underlätta ett transparent och öppet förhållningssätt till de enorma möjligheter som finns. Det finns nämligen gigantiska mängder information, fakta och dokument inom det offentliga samhället som utan större problem och invändningar skulle kunna publiceras på Internet. Nu gäller det att gå ifrån ord till handling och skapa ett digitalt samhälle där huvudprincipen måste vara att offentlig data är fri i ordets rätta betydelse. Detta genom att vara gratis och tillgängligt att använda, bearbeta och modifiera utan andra begränsningar än vad som krävs för att skydda den personliga integriteten och att till exempel upprätthålla av lag och ordning.


  

Helsingborg, som har ambitionen att vara Sveriges mest attraktiva stad, skulle behöva satsa ännu mer för att göra livet lättare för våra medborgare. Det måste bli ännu enklare enkelt att jämföra och välja den service som passar helsingborgarna bäst. Genom att göra ytterligare satsningar på e-tjänster och ett transparent förhållningssätt skulle det kunna bli dubbel nytta. Det blir enkelt för medborgarna samtidigt som den interna handläggningen effektiviseras.

Det finns alltså oändliga möjligheter att sprida information och kommunicera med medborgarna på om man prioriterar och satsar på detta. Tänk om Helsingborg kunde bli staden där man fullt ut utnyttjar Internets kraft för att skapa ett demokratiskt, öppet och tolerant samhälle där dialog och interaktion är några av grundprinciperna. Nu gäller det att säkerställa alla medborgares tillgång till information, bildning och interaktivitet.


Detta arbete bör ske i tydlig dialog mellan medborgare och offentliga institutioner och leda till interna förbättringar, kostnadseffektivitet och nöjda helsingborgare. Tänk om vi tillsammans kan förenkla helsingborgarnas vardag och se till att våra skattemedel används på ett mer effektivt och bra sätt i framtiden, till exempel genom att onödig byråkrati försvinner. Då har vi alla vunnit mycket på Internets utveckling och möjligheter.


Anders Lundström (KD) kommunfullmäktigeledamot i Helsingborgs stad

Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards