Senaste inläggen

Av Anders - 12 augusti 2011 09:31

snart inledningen på en ny vecka. Ja, det beror helt på hur du vill se på det. Sommaren är inne på sitt slutskede,  och höstens måsten, planeringar och utmaningar börjar få mer och mer uppmärksamhet i min vardag.


Vecka 33

Vecka 33 är en vecka då möteskalendern börjar bli full igen. Nu sätter vi igång en intensiv höst då många frågor skall få sina svar. Viktiga beslut skall fattas och framtida möjligheter skall skapas. 


Pärlrallyt

En sak som jag i alla fall ser fram emot under vecka 33 är: www.parlrallyt.se - hundratals gamla lastbilar som skall köra runt i nordvästra Skåne och visa upp sig. Start sker ifrån Scania-bilar på Köpingegården. Jag kommer vara där, kommer du?


Nästa socialnämnd

Tisdagen den 30:e augusti är det åter dags för Socialnämnden att träffas, diskutera och besluta i viktiga ärenden. Planeringen pågår och snart är det klart vilka ärenden som kommer att diskuteras och beslutas. Återkommer kanske senare med lite mer information?


Berlinmuren

Idagarna fyller Berlinmuren 50 år (läs mer på: http://sv.wikipedia.org/wiki/Berlinmuren). Denna skammens mur som delade Europa under många år kommer att uppmärksammas ganska mycket i Tyskland i helgen, hörde jag på radion idag. Tänk, vilken förändring och utveckling som skett i Europa de senaste 20-25 åren. Allt gammalt är inte bra. Även om vissa ibland försöker hävda detta.


Vänsterhäntas dag (den 13:e augusti)
Här kan du läsa om ett antal kända vänsterhänta personer:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12425414.ab. Tja, Vänsterhänta är en förbisedd minoritet som behöver uppmärksammas. (Jag håller med.) Världen är anpassad för högerhänta - nu får det vara nog, eller?

Vad kommer du att göra för att uppmärksamma denna minoritet?
ANNONS
Av Anders - 4 augusti 2011 11:09

 

På lördag för 20 år sedan skapades den första webbsidan någonsin på Internet. Sedan dess har utvecklingen gått snabbt och idag ser förhoppningsvis de flesta Internet som en del av den samhälleliga infrastrukturen. Det är bara våra egna begränsningar som sätter gränser hur vi vill använder detta kraftfulla verktyg i demokratins och godas tjänst.


Framöver gäller det för det offentliga samhället att på allvar utveckla strategier för att underlätta ett transparent och öppet förhållningssätt till de enorma möjligheter som finns. Det finns nämligen gigantiska mängder information, fakta och dokument inom det offentliga samhället som utan större problem och invändningar skulle kunna publiceras på Internet. Nu gäller det att gå ifrån ord till handling och skapa ett digitalt samhälle där huvudprincipen måste vara att offentlig data är fri i ordets rätta betydelse. Detta genom att vara gratis och tillgängligt att använda, bearbeta och modifiera utan andra begränsningar än vad som krävs för att skydda den personliga integriteten och att till exempel upprätthålla av lag och ordning.


  

Helsingborg, som har ambitionen att vara Sveriges mest attraktiva stad, skulle behöva satsa ännu mer för att göra livet lättare för våra medborgare. Det måste bli ännu enklare enkelt att jämföra och välja den service som passar helsingborgarna bäst. Genom att göra ytterligare satsningar på e-tjänster och ett transparent förhållningssätt skulle det kunna bli dubbel nytta. Det blir enkelt för medborgarna samtidigt som den interna handläggningen effektiviseras.

Det finns alltså oändliga möjligheter att sprida information och kommunicera med medborgarna på om man prioriterar och satsar på detta. Tänk om Helsingborg kunde bli staden där man fullt ut utnyttjar Internets kraft för att skapa ett demokratiskt, öppet och tolerant samhälle där dialog och interaktion är några av grundprinciperna. Nu gäller det att säkerställa alla medborgares tillgång till information, bildning och interaktivitet.


Detta arbete bör ske i tydlig dialog mellan medborgare och offentliga institutioner och leda till interna förbättringar, kostnadseffektivitet och nöjda helsingborgare. Tänk om vi tillsammans kan förenkla helsingborgarnas vardag och se till att våra skattemedel används på ett mer effektivt och bra sätt i framtiden, till exempel genom att onödig byråkrati försvinner. Då har vi alla vunnit mycket på Internets utveckling och möjligheter.


Anders Lundström (KD) kommunfullmäktigeledamot i Helsingborgs stad

ANNONS
Av Anders - 2 juli 2011 14:15

Nedanstående brev är skickat till Sören med anledning av hans blogginlägg:


Hej Sören,


Kul att du uppmärksammat att Kristdemokraterna tycker att kulturen är viktig i ditt senaste blogginlägg: http://hd.se/kultur/blogg/2011/07/02/kd-sager-att-de-tar-kulturen-pa-allvar/


Dock har jag några kommentarer och försökt att kategorisera dem nedan:


Fristadsförfattare:

Vad det gäller fristadsförfattare driver Kristdemokraterna frågan i Helsingborg. Såhär står det bland annat i vårt kommunpolitiska program för 2010-2104 i avsnittet om kultur:


"[.....] Vidare bör en satsning göras på yttrandefriheten och därför anser Kristdemokraterna att Helsingborgs stad bör ansöka om medlemskap i ICORN." Kristdemokraterna i Helsingborg vill att:

Helsingborg ansöker om medlemskap i ICORN och blir en fristad för förföljda författare


Detta förde Kristdemokraterna fram i partiöverläggningarna med de övriga partierna. Tyvärr fanns det ett motstånd ifrån övriga partier i treklövern att driva denna fråga.


Dialog med kulturlivet och Vikingsberg

Vad det gäller dialogen med det "fria kulturlivet" var detta ett initiativ ifrån Kristdemokraterna under förra mandatperioden som fortsatt under 2011. Även om inte allt står i tidningen kanske dialog och kontakter sker. Kan det inte vara så?


Frågan kring Vikingsberg är inte bara en fråga för kulturnämnden, utan också Kärnfastigheter som fastigsägare, Barn- och Utbildningsnämnden som beställare av barnomsorg och Kommunstyrelse såsom ansvarig för övergripande frågor. Jag vet att frågan om Vikingsberg har diskuterats på alla dessa olika ställen, men också mellan nämnderna och styrelserna. Redan år 2000 var frågan uppe i kulturnämnden kring Vikingsbergs framtid. Kanske läge att gå tillbaka och se vad kulturnämnden ansåg då?


Resurser till kulturen.

Kristdemokraterna driver alltid i alla förhandlingar att kulturen skall få vara en viktig del av den kommunala budgeten. Tyvärr tycker inte alla andra partier det alltid. Utan ett inflytande av Kristdemokraterna hade förmodligen förutsättningar för kulturen i Helsingborg sett annorlunda ut. Jag tycka det är lite synd att du, Sören, inte alltid tar reda på fakta och underlag innan du basunerar ut åsikter, kommenterar och påståenden.


Dunkers kulturhus

Att politiker inte skall bestämma utställningar och längden på dem hoppas jag vi är överens om. Tänk om kulturnämnden skulle godkänna alla beslut som de professionella och duktiga medarbetarna gör dagligen på Dunkers och övriga viktiga kulturverksamheter. Det vill i alla fall inte jag och Kristdemokraterna.


Trevlig sommar...


// Anders Lundström

Av Anders - 28 juni 2011 09:48

eller? Tja, det kommer säkert flera inlägg under sommarmånaderna. Idag är det dock tisdag och sista socialnämnden för vårterminen. Flera stora ärenden är på dagordningen, men det är nog bäst att blogga om dem efter sammanträdet, då vi vet hur det blev.


Just nu håller jag på att förereda mötet och återkommer ikväll eller imorgon med en kort sammanfattnnig om vad som hände och varför det blev som det blev....


Av Anders - 23 juni 2011 13:22

jag....
Några timmar kvar på jobbet, mejlboxen skall tömmas, att-göra-listan skall bli kortare och sillen skall fångas. Därefter är det midsommar även för mig. Under helgen kommer det bli lugnt och skönt med vänner och familj. Telefonen är förhoppningsvis tyst och inga beslut behöver skrivas under. Tja, efter helgen får vi väl göra en summering.


På tisdag kommer vårsäsongens sista socialnämnd att hållas på Bredgatan 17. Ärendelistan är ganska lång och fortfarande jobbas det med formuleringar och beslutsattsatser. Efter nämden kommer traditionell avslutning ske med lite fika och tacktal. Skall förhoppningsvis på måndag skriva lite om detta här på bloggen.


Utanför fönstret växer ett gigantiskt arkiv fram. Över 400 000 hyllmeter blir det. Tänk att få arbete på norra Europas största kuturarvsanläggning. En förmån tycker jag i alla fall. klicka in på www.arkivcentrumsyd.se för att se lite bilder.


24 Helsingborgs Lager 5,0 står numera i kylen och väntar på att fördelas mellan vänner och bekanta under midsommarhelgen. Tillsammans med sill, potatis och lite snaps blir säkert även denna midsommar en helg att lägga till minnets allé. Nu loggar jag strax ut och återkommer inte i den digitala världen förrän på måndag morgon, då jag åter är i tjänst på universitetsarkivet.


Glad midsommar och ta det försiktigt med både det ena och andra.....Av Anders - 18 juni 2011 13:12

förändrar världen? Tja, några steg i taget i alla fall. Lite tankar ifrån en intensiv vecka redovisas här nedan...

 

Möten, möten och åter möten.

Idag är det lördag och det är midsommar nästa helg. Helsingborgs Lager 5,0 är beställd och förhoppningsvis kommer lådan i veckan till ett systembolag nära mig. Tiden går fort när man har kul och veckan som varit är inget undantag. Många möten, diskussioner och ställningstaganden blir det. Vissa tillställningar är trevligare än andra men nödvändigheten kallar.


Premiär på Fredriksdalsteatern.

Trots regnet utanför har jag sol i sinnet denna helg. Fredagen avslutades med en teaterpremiär som lovar gott inför sommaren. VIVA LA GRETA framfördes och det blev många skratt ifrån publiken. Trevlig musik, god stämming och ganska fint väder gjorde säkert sitt.


Möte med revisionen.

I veckan hade jag, Lorna och socialchefen ett mycket bra möte med revisionen kring den kritik som riktades mot socialnämnden för verksamhetsåret 2010. Trots att "vi" inte vara ansvariga för det, kändes det dock bra att revisionen och socialnämnden nu har samma kunskapsgrund och problembild. Tillsammans har vi diskuterat olika sätt att undvika kritik framöver.


Jag är övertygad om för verksamhetsåret 2011 kommer inte revisionen kritisera detta område igen. Det är bättre att prata med varandra än om varandra. Skall på socialnämnden den 28:e redovisa för den diskussion som vi haft med revisionen. Detta för att  alla skall få  samma information. Låter det inte bra?   


Semestern är nära.

Snart skall jag ha semester ifrån mitt jobb. Det skall bli skönt att ladda batterierna inför framtiden. Nya utmaningar kommer hela tiden och framtiden är spännande.

Av Anders - 14 juni 2011 15:54

går nu in i ett skarpare läge. Semesterveckorna är bestämda, resmålen bokade och detaljplaneringen är nu på gång. Efter två dagars budgetfullmäktige i förra veckan fortsätter mötena, diskussionerna och arbetet några veckor till.


Sista socialnämndsmötet innan sommaren är den 28:e. Då skall vi ta upp ett antal viktiga ärenden. (Återkommer med lite närmare information längre fram.) På fredag är det åter dags för en kär tradition. Eva Rydberg (www.evarydberg.se/) har premiär på VIVA LA GRETA. Detta år kommer publiken att sitta på nya fräscha stolar (vilket vi i kulturnämnden beslutade om under 2010). Tänka sig nya stolar, politik kan ibland göra skillnad....


På söndag är det åter dags för Brunnsdagen. Klicka in på www.helsingborg.se/Medborgare/Uppleva-och-gora/Friluftsliv-och-motion/Parker/ramlosa-brunnspark/25292/ och läs mer där.Känner du igen några på bilden?   


Av Anders - 7 juni 2011 16:20

två dagars budgetdebatt i kommunfullmäktige. Anförandet för avsnittet Socialnämnden är nedskrivit och arbetsfördelning mellan den två personer stora fullmäktigegruppen är klar. Nu väntar vi bara på att klockan skall bli 09.00 och debatten drar igång.


Som alltid får ni som läser bloggen lite förhandsinformation om upplägget för min del. SD:s budget klarade inte testet mot plagiat på nätet, det kommer bli en del i min argumentation imorgon. Dock finns det mycket positivt att säga om Treklöverns förslag. Kristdemokraterna har fått igenom ganska mycket. Kristdemokraterna gör helt enkelt skillnad i helsingborgspolitiken.


Imorgon kommer det säkert bli varmt och skönt i fullmäktigesalen och bäst kanske du följer det via närradiosaändningen som är på 99,2 mhz. Någon eller några uppdateringar kommer säkert här och på facebook. Nu kör vi.....Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2015
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken.  med Blogkeen
Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken.  med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se