Alla inlägg under maj 2012

Av Anders - 14 maj 2012 22:11

(Förhoppningsvis är denna debattartikel införd imorgondagens HD. Som alltid läser du det först här på min blogg.)


Imorgon tisdag tar Socialnämnden ett tydligt och klart beslut att projektera och bygga ett nytt boende för psykiskt funktionsnedsatta i östra Helsingborg. Med detta beslut kan vi äntligen börja fasa ut Kronan och få en klar tidtabell för Socialnämndens angelägna arbete med öka boendestandarden för de mest utsatta och svaga i vårt gemensamma samhälle.


I november 2011 tog Socialnämnden ett viktigt principbeslut när en långsiktig boendeplan fastställdes. I denna plan ingick bland annat att Kronan inte på sikt är ett bra boende för psykiskt funktionsnedsatta av flera orsaker. Diskussioner inleddes med Kärnfastigheter och en tomt diskuterades på Ramlösagården. Nu har utredningen blivit klar och tyvärr måste Socialnämnden att vid en samlad bedömning konstatera att det är inte lämpligt att gå vidare med den projekteringen. Det finns flera aspekter att tänka på och det går inte att bortse ifrån att placeringen inte optimal.


Dock kommer en ny projektering att startas, med allt det material som redan finns framme, kring någon lämplig tomt i alldeles närheten av tidigare förslag. Denna nya tomt kommer säkert på ett bättre sätt uppfylla alla de krav som både Socialnämnden, Socialstyrelsen och medborgarna ställer på en välfungerande kommunal verksamhet.


Det enda som egentligen har hänt är att tidslinjen är utsträckt. Det är nämligen så att planprocessen tar tid och är ganska omfattande. Därför kommer tidtabellen med ett färdigt nytt och värdigt boende inte kunna vara klart 2014, men allra senast 2017 kommer ett nytt boende vara klart i östra Helsingborg, någonstans utmed kring Nya Gustavslund. I den bästa av världar går det kanske lite fortare, men vi måste alla ha respekt för lagar, förordningar och demokratiska processer. Förhoppningsvis kan vi gemensamt driva på de olika delprocesserna så att ledtiden blir så kort som möjligt. Utredningen kommer nu kommer på Socialnämndens bord visar nämligen på att området är lämpligt, men inte just denna tomt som flitigt diskuterats ibland annat i sociala medier, lokaltidningens insändarsidor eller bland medborgare i östra Helsingborg.


Jag hoppas och tror att alla helsingborgare har ett gott hjärta, stor empati och en tolerant inställning, så att en ny projektering kommer kunna hanteras utan missförstånd, misstro och fördomsfullhet. I mitt Helsingborg är alla toleranta, öppna gentemot varandra och inkluderande, även om det rör sig om ett boende för psykiskt funktionsnedsatta. Låt oss gemensamt, skyndsamt och med stor respekt hjälpa och stödja de som ibland behöver lite stöttning. Om Helsingborg skall bli en attraktiv stad måste vi bjuda till lite grann.


Anders Lundström (KD) ordförande för Helsingborgs stads socialnämnd

ANNONS
Av Anders - 10 maj 2012 05:42

I dagens HD står det om ställningstagandet kring Ramlösagården med rubriken "Kovändning om boendet på Ramlösagården". Intressant att ordet kovändning "innebär en tvär växling i åsikt eller handling, som kontrasterar skarpt gentemot tidigare ställningstaganden [...] och indikerar ostadighet och bristande konsekvens". Detta eftersom Socialnämnden inte haft haft någon tidigare uppfattning om tomten på Ramlösagården var lämplig eller inte. Det var den enda tomt som stadens ansvariga anvisade Socialnämnden och uppdraget ifrån Socialnämnden var just att pröva lämpligheten i denna tomt. Nu har Socialnämnden prövat frågan och kommit fram till ett ställningstagande. Att sätta en rubrik som inte har bäring i texten eller i verkligheten är tydligen inte bara ett problem som kvällstidnnigarna tycks ha. Om man skall "kovända" måste man väl ha något tidigare ställningstagande att frångå, eller?


Nu har en gedigen utredning gett svaret att området är lämpligt och att Socialnämnden vill gå vidare med en ny projektering, så att de boende på Kronan nu kan få ett värdigt boende. Det enda egentliga som skett är att tiden förskjutits något. Sakfrågan om Socialnämnden skall bygga ett nytt boende är därmed avgjord. Ett tydligt ja, Socialnämnden skall bygga, inte på den utredda tomten men alldeles i närheten.

ANNONS
Av Anders - 9 maj 2012 21:28

Nästa tisdag den 15 maj kommer Socialnämnden att ta ett beslut kring projekteringen kring ”Ramlösagården”. Resultatet av socialchefens utredning leder fram till att det finns ett antal plus och ett antal minus att placera ett Sol-boende på anvisad plats i östra Helsingborg.


Naturligtvis kan man tycka att det är olyckligt att det antal behövande personer inte snarast får tillgång till fullvärdiga bostäder. Dock trycker Socialnämnden tydligt i sitt förmodade beslut att ett boende för denna grupp skall beredas i området Gustavslund, Ramlösagården eller motsvarande. Projekteringen avbryts alltså rörande tomten Prisman 4, men ett tydligt uppdrag att hitta en ny tomt beslutas också.


Varför blev det såhär då? Nu har vi funderat klart, skrivit upp ett beslut till Socialnämnden och förhoppningsvis kommer ett boende på plats (inte 2014 utan 2017). Det enda som hänt är alltså att tidslinjen blivit lite längre, men Kronan kommer på sikt att fasas ut. Det är kanske det viktigaste som hänt i denna fråga. Socialnämnden tar ett tydligt ansvar för denna utsatta grupp och på sikt kommer även boendestandarden höjas för dessa medborgare i vårt gemensamma samhälle.


Imorgon kommer väl Helsingborgs Dagblad skriva om frågan, utan att några beslut är tagna. Att vänta på den demokratiska processen är väl onödigt, bara man får ut sin nyhet. Återkommer med lite kommenterar imorgon torsdag.....

Av Anders - 9 maj 2012 08:08

mot Eskilstuna för att under två dagar diskutera social hålllbarhet. Resan börjar 05.20 och nu är klockan 08.14 och tåget passerar det småländska höglandet. 10.48 är jag på plats i Eskilstuna. Idagarna kommer ärendena inför nästa veckas socialnämnd att bli klara. Ännu återstår beredning, diskussion och viktiga ställningstaganden inför maj månads socialnämnd. Naturligtvis återkommer jag här på bloggen med mer information, förhoppningsvis ikväll eller under torsdagen.


"Flera rapporter har belyst att människors levnadsvillkor och förutsättningar är ojämlika och att samhällets välfärdstjänster inte når alla medborgare på ett likvärdigt sätt. Ibland kan till och med välfärdtjänsterna bidra till att skillnader ökar mellan grupper i samhället. Detta är ett problem som undergräver tilltron till välfärdsystemet och skapar stora konsekvenser för såväl medborgare som samhälle." - detta funderar jag just nu på. Hur jobbar Helsingborgs stad med dessa frågor och hur kan vi bli bättre inom detta område? Paneldebatt imorgon i Eskilstuna och jag är en deltagarna.

Av Anders - 1 maj 2012 20:54

Tja, mindre och mindre antal personer går i leden för varje år. När kommer även tågen i Helsingborg att dö ut? För egen del är dag till eftertanke och ledighet. Tja, sitter ju här och skriver på bloggen. Imorgon är det Skanör för två dagar som gäller, därefter Jonstorp på fredag för att eventuellt åka till Bjuv på lördag.


April-Maj är budgetmånader inför 2013. Just nu pågår det diskussioner, förhandlingar och genomgångar av skrivningar nästan dygnet runt. Detta gäller både i Region Skåne och Helsingborg. Vad kommer det då ut av det? Tja, resultatet kommer om några veckor, men nu är det fokus på de närmaste dagarna.


Nu är det bara några veckor kvar till jag skall springa med den olympiska facklan. Detta historiska ögonblick sker den 8 juni. Jag ser framemot resan, upplevelsen och alla minnen det kommer att ge. Naturligtvis skall jag försöka berätta så mycket som möjligt här på bloggen. Håll ut - det kommer mer om det i veckan, jag lovar....


Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken.  med Blogkeen
Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken.  med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se