Direktlänk till inlägg 12 september 2010

10 skäl att rösta på alliansen

Av Anders - 12 september 2010 13:49

10 skäl att rösta på alliansen

http://www.expressen.se/ledare/dahlberg/1.2131716/10-skal-att-rosta-pa-alliansen

1. GE ALLIANSEN CHANS ATT BEVISA SIG

Varför rösta på några som jämt tycks ha otur? Den skadeglada frågan från dåvarande finansminister Kjell-Olof Feldt (S) sätter fingret på ett ödesmättat mönster. Varje gång de borgerliga har fått chansen att regera har det sammanträffat med en internationell ekonomisk kris. Det skedde i slutet av 70-talet, i början av 90-talet och denna mandatperiod är inget undantag.
Sverige håller just på att repa sig från den värsta globala krisen sedan 1930-talet. Alliansregeringen har redan visat att den klarar av att hålla i pengarna och få fart på hjulen igen. Men i jobbfrågan förblir den otestad. Alliansen förtjänar en mandatperiod till för att visa vad den går för. Först då kan väljarna utvärdera resultatet av den borgerliga politiken.
 

  

2. SÄG NEJ TILL SKADLIG SYMBOLPOLITIK

De rödgröna är besatta av klyftor. Att vårdbiträden har fått en hel månadslön extra i årslön är ointressant; det viktiga är att höginkomsttagare har fått mer i kronor räknat. På samma sätt är det ointressant att vårdköerna har minskat radikalt under alliansregeringen; det viktiga är att se till att inte någon enda ska kunna köpa sig förbi kön.
Detta extrema jämlikhetstänkande går som en rödgrön tråd genom politiken. Sverige som redan har världens högsta marginalskatter ska höja dem ytterligare. Förmögenhetsskatten ska återinföras trots att vi vet att det leder till att kapitalet flyr Sverige. Och den viktiga förnyelsen inom välfärden ska bromsas in för att det känns bättre så. Varför inte ägna energin åt att försöka lyfta dem som har det svårt i stället för att till varje pris bestraffa dem som befinner sig på solsidan?
 

3. RÄDDA ARBETSLINJEN

SNS, Konjunkturinstitutet, Riksrevisionen, Finanspolitiska rådet och Sveriges mest namnkunniga ekonomer är alla ense – jobbskatteavdraget har en positiv effekt på sysselsättningen. Uppskattningarna varierar mellan 75 000 och 100 000 fler i arbete, men slutsatsen är densamma.
Genom att göra det mer lönsamt att arbeta och tuffare att leva på bidrag har man ökat drivkrafterna att söka jobb. Detta vill de rödgröna ändra på. Skillnaden mellan att leva på arbete och bidrag ska minskas och man ska åter kunna vara sjukskriven hur länge som helst utan att prövas mot arbetsmarknaden. Detta är valets viktigaste politiska skiljelinje.

  

4. HÅLL OHLY (V) UTANFÖR ARBETSLINJEN

Om de rödgröna vinner nästa söndag kommer Vänsterpartiet för första gången beredas plats i en svensk regering. K:et har visserligen strukits ur partinamnet och Lars Ohly själv kallar sig inte längre kommunist.
Men det går inte att blunda för att detta är ett parti som fortfarande har svårt med sina demokratiska reflexer. USA-hatet överskuggar allt som världens skurkregimer gör sig skyldiga till och när Ohly nyligen ombads välja mellan Israel eller Iran vägrade han att ta ställning.
Vänsterpartiets förnyelse liknar mer en omvändelse under galgen än en uppriktig uppgörelse med partiets mörka förflutna.
 

5. VÄLJ KOMPETENS FÖRE SLARV

Borgerligheten är sannerligen ingen garant för regeringsduglighet. Tidigare borgerliga regeringar har främst utmärkt sig för två saker – splittring och slöseri.
Men den här gången är det annorlunda. Dagens alliansregering har en laguppställning som är påfallande kompetent. Finansminister Anders Borg och utrikesminister Carl Bildt har en tyngd som inger respekt långt utanför Sveriges gränser. Och båda kommer att lämna politiken om de rödgröna vinner valet.
En gång i tiden var det arbetarrörelsen som drog till sig de intellektuella toppkrafterna. Så är det inte längre, och det vore ett stort misstag att offra Anders Borg för dagens rödgröna slarvpellar.

 

  

6. INTERNATIONELL SOLIDARITET - JA TACK!

Sverige är inte längre den motvillige europén som blygt skrapar med foten i EU:s farstu. Till och med Margot Wallström (S) har erkänt att Sverige bedriver en betydligt mer aktiv EU-politik under alliansregeringen. Vi vet vad vi vill och vi lyssnas på.
Under de senaste fyra åren har Sverige fått en internationell position som går långt utöver vad vårt lands storlek borde medge. Mot detta står ett vänsteralternativ som har fullt upp med att tolka sina egna uppgörelser. Klart är dock att vi ska överge Afghanistan, dra ner på fredsinsatserna och över huvud taget tona ner vårt internationella engagemang.
Ingen kan längre blunda för att Vänsterpartiet skulle få ett avgörande inflytande över svensk utrikespolitik vid en rödgrön seger.
 

7. BRYT S-DOMINANSEN

Socialdemokraterna har styrt Sverige i 65 av de senaste 78 åren, vilket gör S till världens mest framgångsrika parti. Denna extrema dominans har dock haft ett politiskt pris. Staten och partiet har alltmer vuxit samman, vilket avspeglats i förvaltningen, utnämningspolitiken och exempelvis IB-affären på 70-talet. Demokratin mår bra av maktväxling. Om alliansen får förnyat förtroende den 19 september innebär det att den långa S-epoken är över och Sverige blir ett land som alla andra.
 

8. BEHÅLL KÄRNKRAFTEN

Vem gillar inte sol, vind och vatten? Men faktum är att vindkraften står för blott 1,9 procent av Sveriges elproduktion medan kärnkraften svarar för nära hälften. Givet att vi inte vill göra oss beroende av brunkol eller rysk gas kommer vi därför att behöva kärnkraften under mycket lång tid framöver.
Det hindrar inte de rödgröna från att utlova en avveckling av kärnkraften om de vinner valet. Enligt Miljöpartiet ska den inledas redan under nästa mandatperiod. Denna framtidsfråga är betydligt viktigare än några hundralappar hit eller dit i plånboken.

 

  

9. RÄDDA RUT

Arbetslinjen i all ära, men i övrigt har alliansregeringen inte haft mycket till jobbpolitik att stoltsera med. Näringslivet har behandlats som något katten har släpat in. Ändå är skillnaderna mellan blocken betydande.
Regeringen har luckrat upp arbetsrätten för ungdomar och invandrare och lovar nu att införa ett lärlingssystem. Mot detta står en jobbpolitik som mest består av hinder. Rut-avdraget ska avskaffas, rätt till heltid införas och arbetsrätten skärpas. De enda som kan se framtiden an med en rödgrön regering är de hjälmklädda männen i Byggnads.

 

  

10. BEHÅLL BJÖRKLUND SOM MAGISTER

Skolan har genomgått en veritabel revolution under de senaste fyra åren. Eller vad sägs om ny gymnasieskola, nytt betygssystem, ny skollag, ny lärarutbildning och ny skolinspektion?
Alliansen har utsatt 70-talets flumskola för en kanonad som aldrig tidigare skådats. Vill man vara snäll mot de rödgröna kan man säga att de har kapitulerat för Jan BjörklundS kunskapsskola så att valet inte spelar så stor roll. Men det är trots allt tryggare att behålla originalet, och låta reformerna sätta sig i lugn och ro.Det värsta som kan hända är att Björklund får för mycket tid över till dumma symbolförslag

 

   
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders - 7 maj 2015 10:41


  Att vara förtroendevald är att ha ett förtroende, men vad är OK att skriva vad som helst till en förtroendevald? Jag jobbar vidare, men känner att detta inlägg som kom i höstas var över gränsen vad tycker du? ...

Av Anders - 7 januari 2015 14:01

och att-göra-listan är lång. Det gäller nu att förvalta det förtroende Kristdemokraterna i Helsingborg fått av väljarna. Mycket praktiskt som skall på plats, men det ordnar sig säkert längre fram. Dator, skrivbord och en stol och sedan är det bara bö...

Av Anders - 7 januari 2015 01:03

... och nystart på jobbet och nya utmaningar för 2015 och framåt. Just nu är det flera omställningar i livet, men bloggen består. Tyvärr har det inte hänt något här på alldeles för länge. Men nu är det dags för omstart, nystart och racerfart mot en s...

Av Anders - 7 september 2014 07:16


  Idag utmanar Kristdemokraterna i Helsingborg övriga politiska partier att köpa biljetter till HIF:s match mot BP onsdagen den 24 september. Kristdemokraterna kommer under veckan att dela ut/lotta ut biljetter till valarbetare som gör storartade ...

Av Anders - 11 augusti 2014 22:40

Varje dag är en kampanjdag just nu. Långa dagar med möten, planering och genomförande av aktiviteter. På lördag kommer Allians för Helsingborg inviga valstugorna som kommer bli något alldeles extra. Alla kommer bli förvånade och vi kommer att bli upp...

Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15
16
17 18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken.  med Blogkeen
Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken.  med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se