Alla inlägg under maj 2010

Av Anders - 18 maj 2010 15:12

Följande pressmeddelande är nu utskickat..

 

PRESSMEDDELANDE FRÅN HELSINGBORGS STADS HISTORIKKOMMITTÈ DEN 18 MAJ

 

Ny bok om landsbygden i serien Helsingborgs Historia presenteras! 
Helsingborgs stad producerar genom Historikkommittén sedan 1920-talet landets mest ambitiösa stadsmonografiska bokserie. Hittills har 15 böcker getts ut som speglar Helsingborgs historia på olika sätt. På fredag den 21 maj presenteras den nyligen färdigställda bok nummer 16!

Den nya boken behandlar landsbygden kring Helsingborg, de områden som blev en del av Helsingborgs kommun i samband med kommunreformen 1970. Boken inleds med ett avsnitt om Helsingborgslandskapet, vidare behandlas olika aspekter på utvecklingen i området under förhistoria och medeltiden och fram till skiftesreformerna under 1800-talets första decennier. Boken är rikt illustrerad med kartor och bilder av miljöer och företeelser knutna till den historiska utvecklingen i området. En stads roll och förutsättningar återfinns mycket i den omgivande landsbygden, därför har vi nu i den nya delen en viktig pusselbit av Helsingborgs historia.

Boken kommer att överlämnas av  historikkommitténs ordförande till kommunfullmäktiges ordförande Carin Wredström fredagen den 21 maj klockan 13.00 i vigselrummet i Rådhuset. Då närvarar Historikkommittén, flera av skribenterna och redaktionen, samt kulturnämndens ordförande Anders Lundström.


Bakgrund:
Helsingborgs stads historikkommitté inrättades 1911. 1925 kom första delen av Helsingborgs Historia ut. Sedan 1980 har professor Anna Christina Ulfsparre varit huvudredaktör för landets mest omfattande och ambitiösa stadsmonografiska bokverk.

Sex skribenter har förtjänstfullt medverkat i den senaste boken, del VIII:1. De är docent Lars-Eric Jönsson, docent Kristina Jennbert, docent Peter Carelli, fil dr Stefan Persson, fil dr Solveig Fagerlund och fil dr Henrik Svensson.

Bokverket Helsingborgs Historia har en redaktion bestående av professor Anna Christina Ulfsparre (huvudredaktör), professor Mats Greiff, docent Lars-Eric Jönsson, stadsarkivarie Torgny Fransson och stadsantikvarie Karin Gustavsson.


Vad: Presentation av del VIII:1 i serien Helsingborgs Historia
När:
Fredag 21 maj klockan 13.00
Var:
Helsingborgs Rådhus, Vigselrummet

 

För mer information, kontakta
Bengt Lindskog, ordförande i Historikkommittén 042-14 29 70
Karin Gustavsson, sekreterare Historikkommittén 0703- 75 21 69  
Anders Lundström (KD), ordförande för kulturnämnden i Helsingborgs stad 0768-87 06 38 

ANNONS
Av Anders - 16 maj 2010 17:02

att vallokalerna öppnar. För att följa valet på nationell nivå, klicka in på: http://svt.se/2.128339/1.1978822/svt_presenterar_valjarindex

SVT:s väljarindex - intressant sida med mycket fakta.


Fram till valet kommer många inlägg att skrivas på denna sida, på mitt facebook-konto (Bli vän?, klicka in där då...) och på ett antal olika hemsidor.

Dessutom kommer du kunna läsa mycket i en lokal dagstidning nära dig. Det kommer helt enkelt bli mycket under de närmasta 125 dagarna.


Det kommer bli jämnt, men jag är helt övertygad om att alliansen kommer att vinna på lokal, regional och nationell nivå. Valvindarna har börjat blåsa och den rödgröna sidan har just nu motvind. Detta kommer att hålla i sig ända till den 19:e september, då det gäller att vara på topp.


Inte innan och inte efter. En mätning är det som gäller och det är 125 dagar fram till dess.

ANNONS
Av Anders - 14 maj 2010 15:10

alla måste är snart avklarade. Nästa vecka blir en intressant vecka som innehåller många olika delar. Först på måndag skall jag till Lund och hälsa på min arbetsplats som jag just nu är tjänstledig ifrån. (Just det ACS och LU). Måste planera för framtiden, man vet ju aldrig hur det kommer att bli efter den 19 september.


På tisdag kommer ett stort antal kommunanställda kulturarbetatare ifrån Helsingör till Helsingborg för att lära sig mer om Helsingborg. En del i den överenskommelse som vi har mellan Helsingborg och Helsingör. Femklövern gör skillnad i politiken. Efter detta blir kommunfullmäktige, denna gång skall vi besluta om ÖP 2010. Ett viktigt dokument som innehåller många bra tankar om bland annat Mötesplatser (Ett område där kulturnämnden är kanske bäst i klassen.)


På onsdag är det möte om PART och sedan Kulturnämnd. Då kommer vi bland annat besluta om ett verksamhetsstöd till FHP, eftersom de vill visa kvalitetsfilm på Röda Kvarn. Vidare inrättar vi ett konstråd. Tydligen inte alla som utfattar det, eftersom det var en insändare i dagens HD. Svar är på gång...


Torsdag är en mellandag, men på fredag är åter fullt i kalendern. Skall träffa övriga kulturnämndsordföranden i Skåne NV och Region Skåne i vårt gemensamma arbete för att skapa forum för kulturpolitiska diskussioner i Skåne. Vi ligger främst igen...


Klockan 13.00 på fredag överlämnas ytterligare en del av evighetsverket "Helsingborgs historia" till KF:s ordförande. En debattartikel är skriven, skall skicka in den i början av näasta vecka, kring synen på stadens historia mellan blocken. Naturligtvis läser du den först här på bloggen.


Nästa punkt på programmet kommer medaljutdelningen klockan 17.00 vara  i Rådhuset. Ett antal värdiga personer kommer att föräras Helsingborgsmedaljen. Bland hjältarna finns Arne Johansson, ordförande för Föreningen Norden, som på ett förtjänstfullt sätt driver Nordiska filmdagarna, Nordiska bokdagarna och Samtal på Dunkers. En stor kulturpersonlighet i Helsingborg och mycket värdig medaljmottagare.


Därefter blir det helg och födelsekalas i släkten.


Men redan i helgen är det Sofiero Classic, ett måste för alla bilintresserade. Vi ses där, eller?

Av Anders - 12 maj 2010 08:01

och då presenteras ett nytt verk i evighetsserien "Helsingborgs historia". Klockan 13.00 i Rådhuset överlämnas ett exemplar till kommunfullmäktiges ordförande.


Nu börjar planeringen inför ytterligare volymer i Sveriges mest omfattande stadshistoriska verk och nästa år kommer förhoppningsvis nästa volym....
Av Anders - 11 maj 2010 09:33

Klicka in på www.familjen.nu och se kristdemokraternas familjepolitiska visioner.


Kristdemokraterna driver en familjepolitik med barnets behov i centrum, för barn i alla åldrar. Från väntans tider under graviditeten, via småbarnsåren och upp genom hela skolåldern. Vi vill ge båda föräldrarna möjlighet till mer tid med barnen. Barnomsorg och arbetsliv ska anpassa sig till dig. I vårt Sverige ska du inte behöva skämmas för att du vill ge dina barn mer av din tid.


  

Av Anders - 11 maj 2010 08:33

Nu börjar vi arbeta för att kaninerna skall stanna utanför Dunkers. Tanken är att kaninerna skall vakta ingången till kulturhuset och påminna oss alla om att vi har varit barn och barnsliga. (så tolkar jag det  i alla fall det... )


Idagens tidning går det att läsa om räddningaktionen och hur det hela är upplagt: http://hd.se/helsingborg/2010/05/11/populara-kaniner-kan-fa-stanna/


Rösta gärna här till höger om kaninerna....


    

Av Anders - 10 maj 2010 12:03

Ny omröstning till höger. Vad tycker du om kaninerna framför Dunkers.....

Av Anders - 8 maj 2010 15:50

Idag invigdes Reuterswärds konstverk INTERFIGURES utanför Dunkers kulturhus. Högtidliga tal, applåder och pompa blandades med Springtimes löpare som hämtade tröjor inför starten den den 1 mil långa rundan.


En glädjens dag igen, såhär glada var invigaren och konstnären, när allt var över....


  

Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken.  med Blogkeen
Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken.  med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se