Alla inlägg under april 2010

Av Anders - 22 april 2010 07:44

Besök ditt bibliotek imorgon...

 

Imorgon firas Världsbokdagen runt om i hela världen för 15:e gången. På många ställen i Sverige och utomlands genomförs idag olika arrangemang för att uppmärksamma boken och dess betydelse. I Helsingborg har biblioteken ett mycket omfattande program, som innefattar allt ifrån Releasefest på Stadsbiblioteket för Sörens Sommelius nya bok ” Från King till Obama - medborgarrättsrörelsens kamp i USA” till spöktipsrunda och skräcklotteri på Påarps bibliotek.


Biblioteken i Helsingborg är omtyckta och besöks årligen av över 1,1 miljoner personer och utlåningen ökar, trots en annan trend finns i hela Sverige. Vi skall vara stolta över denna verksamhet i Helsingborgs stad som inte alltid får de största rubrikerna i massmedia.


Under de senaste åren har biblioteken i Helsingborg förändrats och utvecklas utifrån den av kommunfullmäktige beslutade biblioteksplanen. Ett intressant och viktigt arbete pågår och med en ny bibliotekschef som är på gång till Helsingborg kommer utvecklingstakten öka under nästa mandatperiod. Det finns ett antal frågor att hantera, men med en bra biblioteksplan som utgångspunkt kommer framtiden bli ljus för biblioteken i Helsingborg.


För några år sedan fick Helsingborg en ny, modern och ändamålsriktig bokbuss som kör där inte det finns områdesbibliotek att tillgå. Alla, har oavsett var de bor, ganska kort väg en omfattande biblioteksverksamhet. Men vi skall inte glömma att bibliotek inte bara är böcker, utan det finns också en mycket omfattande programverksamhet på biblioteken vänder sig till  barn, unga, vuxna och äldre. Denna programverksamhet bygger på folklig förankring och tar upp viktiga ämnen som berör. 100-tals programpunkter genomförs varje år och är väldigt uppskattade av helsingborgarna.


Under nästa mandatperiod skulle det vara intressant att undersöka möjligheterna om Helsingborg skulle kunna bli en fristad förföljda författare. Helsingborg som har ambitionerna att bli en tolerant och öppen stad, anser jag, bör ha råd och intresse att söka medlemskap i den internationella organisationen ICORN som organiserar arbetet mellan ett antal städer som tar emot förföljda personer från hela världen.


Tänk om stadsbiblioteket om några år på världsbokdagen kunde hålla ett seminarium om läsandets betydelse för den demokratiska utvecklingen i världen och en förföljd författare kunde berätta hur viktigt det att Helsingborg visar sig ifrån sin mest humanistiska sida.  Inte skall väl bara Stockholm, Göteborg, Uppsala och Malmö vara toleranta städer som hjälper författare att få en fristad i Sverige. Vill Helsingborg bli den fjärde storregionen skulle en ansökan om medlemskap i ICORN var en del. Besök nu ditt bibliotek denna viktiga dag och visa ditt stöd för det skrivna ordet och våra gemensamma bibliotek. Det tänker jag i alla fall göra.

 

 


ANNONS
Av Anders - 20 april 2010 16:01

Här är nyheten som HD totalt missat (eller?). Tänk att Sydsvenskan skriver om nyheter som inte ens HD kanske hittat. Tja, kul att Sydsvenskan uppmärksammar att Sofiero (Europas vackraste park 2010)  bjuder på fri entré den 19:e juni och 52 kvm TV-skärm (inte 52 tum, utan kvm). Undra hur många tusen som kommer att sitta i gräset, fika och titta tilsammans på bröllopet i Stockholm?


Tänk att få fira ett kungligt bröllop på ett kungligt slott tillsammans med tusentals andra och göra det gratis. Är inte det kul? Läs Sydis artikel här:

www.sydsvenskan.se/prinsessbrollop/article687404/Kungabrollop-pa-riktigt-slott.html


Undra när detta blir en nyhet i Helsingborg och var läste du det först. Just i Sydsvenskan som ligger i framkant.


Kanske är nyhetsvärderingen olika, eller så det inte en viktig nyhet.

ANNONS
Av Anders - 20 april 2010 10:13


Läser idag att ett antal TV-kändisar ger sig ut i debatten kring ROT-avdraget

http://www.dn.se/debatt/lat-rot-avdraget-vara-kvar-1.1080118


Ingen kan vara säker på att vinna valet och det kommer inte att avgöras förrän på valdagen. Därför är det viktigt att alla som tror på Alliansen, gör sin röst hörd och verkligen försöker påverka vänner och bekanta att rösta och rösta rätt.


Argumenten finns där, nu gäller det att kämpa ända in i kaklet...


  

Av Anders - 7 april 2010 10:24

Regionstyrelsen kommer imorgon bevilja en ansökan om stöd ifrån Helsingborgs stad till jubileumsutställningen ”Helsingborg 1810” på Dunkers Kulturhus i Helsingborg i form av ett utställningsbidrag om 700.000:- med finansiering ur regionstyrelsens anslag för oförutsett.  Tack, Region Skåne...


Såhär skriver Region Skåne i ärendet:


Sammanfattning av ärendet
Helsingborgs kommun har i skrivelse från kommunfullmäktiges ordförande anhållit om regionalt stöd för utställningen ”Helsingborg 2010”. Utställningen avses genomföras vid Dunkers Kulturhus i Helsingborg med invigning den 20 oktober för att sedan pågå fram till juni 2011
Av Anders - 1 april 2010 15:14

http://www.dn.se/kultur-noje/konstrecensioner/marianne-lindberg-de-geer-pa-dunkers-kulturhus-helsingborg-1.1071157


Igår blev Sofiero utnämnd till Europas vackraste park. Helsingborg har ett unikt Dunkers kulturhus och ett fantastiskt Fredriksdal.....Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken.  med Blogkeen
Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken.  med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se