Direktlänk till inlägg 27 februari 2010

Kristdemokraterna vill flytta Magnus Stenbocksstatyn för miljöns skull.

Av Anders - 27 februari 2010 04:32

Kristdemokraterna vill flytta Magnus Stenbocksstatyn för miljöns skull. Vad tycker du?

Läs debattartikeln på: http://hd.se/ledare/2010/02/27/dags-flytta-stenbock-annu-en-gang/ eller här nedanför.


Tänk om Helsingborg kunde skapa ett bilfritt stråk mellan Öresund och Terasstrapporna? Tycker du det är en god idé? Kommentera gärna förslaget!!Kristdemokraterna vill flytta Magnus Stenbocksstatyn för miljöns skull.

 

För 300 år sedan utkämpades ett blodigt slag som krävde över 2000 liv i utkanten av dåvarande Helsingborg. Detta slag med över 28000 soldater präglar fortfarande vår vardag på flera sätt. Den mest påtagliga påminnelsen är den monumentala ryttarstatyn av Magnus Stenbock som intar det officiella stadsrummet på ett sätt som inte någon skulle föreslå idag. Stenbocksgatorna, Magnus Stenbocksskolan och gatunamnen efter kända krigarsvenskar på Tågaborg är andra inslag som dagligen påminner oss om denna ödesmättade dag för 300 år sedan. När Stenbocksstatyn invigdes 1901 var den en del i ett nationalistiskt vurmande av den svenska stormaktstiden. Sedan dess har den romantiserade nationalistiska bilden tonats ner till förmån för en mer nyanserad och återhållsam respekt för de tusentals döda och sårade på båda sidorna.


300 år efter slaget och 51 år sedan förra flytten är det åter dags att fundera på att flytta ut Magnus Stenbocksstatyn i Drottninggatan/Järnvägsgatan. Kristdemokraterna vill pröva idén att göra en ny rondell med statyn i centrum i denna centrala korsning. Inte för att hylla eller göra några nationalistiska ställningstaganden, utan för att Helsingborg ska bli en trevligare och mer attraktiv stad för alla som går och cyklar.


I och med att Ångfärjetomten genomgår en positiv utveckling och att Hamntorget planeras bli ett bilfritt torg, är det läge att också börja skissa på ett bilfritt stråk, från Sjöfartsgudinnan till Terrasstrapporna. Om vi vill ha ett hållbart Helsingborg måste vi göra vissa förändringar av trafikflödena. Magnus Stenbocksstatyn skulle då kunna bli centrum för denna förändring av innerstaden som bygger på de gående och cyklandes villkor. Helsingborg skulle äntligen kunna bli en stad där man vågar sätta människorna och miljön i centrum, istället för trafikleder och fyrfiliga vägar genom centrala Helsingborg.


Det går inte att skriva om historien utan man måste hela tiden förhålla sig till historiska fakta och stämningar. Därför anser Kristdemokraterna att Stenbocksstatyn skall få vara kvar i det centrala stadsrummet, just för att påminna om en svunnen tid då fiendskap och krigshets präglade vår region, men också bli navet i ett hållbart förändringsarbete av de centrala stadsmiljöerna.


Om vi glömmer vår historia och försöker förtränga den så är vi dömda att återupprepa våra misstag. Låt oss därför minnas de stupade och sårande och hedra dem som gav sitt liv för sin övertygelse genom att ha kvar Magnus Stenbocksstatyn centralt i Helsingborg. Men låt oss också använda historien och dess monument för att bidra till ett hållbart Helsingborg, där historien och offentlig utsmyckning har sin särskilda plats på de enskilda människornas villkor.


Birgitta Södertun (KD) kommunalråd och ordförande för delegationen för hållbar utveckling.

Lars Thunberg (KD) miljönämndens ordförande

Anders Lundström (KD) kulturnämndens ordförande


 
ANNONS
 
Anders

Anders

27 februari 2010 23:11

hmm, kan en pampig krigarstaty för segrarsidan bli symbol för att erövringar och krigshets verkligen - seriöst - symboliserar något negativt? ;-)
Min kommentar:
http://friskyttekompaniet.wordpress.com/2010/02/27/politikerna-vill-framhava-stenbocksstatyn-som-bra-historielektion/

http://friskyttekompaniet.wordpress.com

 
Ingen bild

Stig Wørmer

28 februari 2010 10:19

Det är något märkvärdigt med hela denna staty-diskussion!
Det är objektivt och historiskt klart att Stenbock repräsenterade erövrarstaten. Danmark försökte i Skånska Kriget och i Stora Nordiska Krig att få det förlorade land, Östdanmark. tillbaka. Det mislyckades och med tiden förlorades förbindelserna till det gamla landet. Ingen dansk litteratur mere, ingen danskt skriftspråk, osv. I 1900-talets nationalism satte man upp en staty (det hände inte i 1710!) för att fira erövrarkungens vinst. Det är klassisk politik överallt. Det samme gjorde Otto von Bismarck i Sönderjylland (Slesvig) efter 1864. Statyer, gatunamn, namn på platser, allt möjligt.
Det är i den traditionen att Mgnus Stenbocks staty uppträder.
Det måste man göra sig klart. Oavset var i Helsingborg han placeras förändras detta inte. Om man inte vill skaffa bort statyn (han hadde inte stor respekt för skåningarna) borde man låta den stanna där den är. Låt honom vila på sin häst. Med tiden kommer folk nog bara att visa ett leende, när de ser den. "Där har vi ju Bocken! Hej med dig, din gamle krigare. Vi vet hvem du är!"

Stig Wørmer
dansk historiker

 
Lilli

Lilli

3 mars 2010 16:43

Om statyn verkligen ska fungera som en varning mot forna tiders galenskap och inte en realpolitisk hyllning krävs det en väl synlig informationstavla som redogör för Stenbocks katastrofala inflytande på så många helsingborgares liv. Går kristdemokraterna in för en sådan informationstavla eller är det bara lip service när de vill hedra de döda?

http://www.lilliseverin.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders - 7 maj 2015 10:41


  Att vara förtroendevald är att ha ett förtroende, men vad är OK att skriva vad som helst till en förtroendevald? Jag jobbar vidare, men känner att detta inlägg som kom i höstas var över gränsen vad tycker du? ...

Av Anders - 7 januari 2015 14:01

och att-göra-listan är lång. Det gäller nu att förvalta det förtroende Kristdemokraterna i Helsingborg fått av väljarna. Mycket praktiskt som skall på plats, men det ordnar sig säkert längre fram. Dator, skrivbord och en stol och sedan är det bara bö...

Av Anders - 7 januari 2015 01:03

... och nystart på jobbet och nya utmaningar för 2015 och framåt. Just nu är det flera omställningar i livet, men bloggen består. Tyvärr har det inte hänt något här på alldeles för länge. Men nu är det dags för omstart, nystart och racerfart mot en s...

Av Anders - 7 september 2014 07:16


  Idag utmanar Kristdemokraterna i Helsingborg övriga politiska partier att köpa biljetter till HIF:s match mot BP onsdagen den 24 september. Kristdemokraterna kommer under veckan att dela ut/lotta ut biljetter till valarbetare som gör storartade ...

Av Anders - 11 augusti 2014 22:40

Varje dag är en kampanjdag just nu. Långa dagar med möten, planering och genomförande av aktiviteter. På lördag kommer Allians för Helsingborg inviga valstugorna som kommer bli något alldeles extra. Alla kommer bli förvånade och vi kommer att bli upp...

Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
<<< Februari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken.  med Blogkeen
Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken.  med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se