Alla inlägg under oktober 2009

Av Anders - 6 oktober 2009 09:52

konferensen fortsätter. Precis lyssnat på Varas kommundirektör som pratar om hur viktig kulturen kan vara för att förändra ett samhälles utveckling. Imponerande...


Världen snurrar utanför och den rödgröna röran lyckades inte ge något bra intryck i morgonsoffan. Det många saker som de är oense om, trots att Ohly bara skrattar hela tiden. Tänk honom som finansminster, huga mig. Att bara bjuda över hjälper inte. Man måste baka kakan innan man fördelar den. Undra när de skall lära sig.


Inte ens lyckade de göra ett gemensamt utspel i dagens DN. http://www.dn.se/opinion/debatt/vi-vill-ge-18-miljarder-mer-an-regeringen-till-kommunerna-1.967774 Enda argumentet  för att dela ut mer pengar är att de TROR att det kommer bli större skatteintäkter än alliansregeringen beräknat. Seriöst?


Mona - det ser ut som hon blir alliansregeringens bästa argument. Oddsen på att hon avgår, sjunker ju ständigt. Hur länge kommer hon vara ett sänke för S?



Av Anders - 5 oktober 2009 22:44

Nu är det äntligen kväll efter en lååång dag på jobbet. Imorgon är det åter en lååååång dag, flyget landar 22.30 i Ängelholm och på onsdag blir åter en arbetsdag från 08.30 till 21.00 Men det är kul.


På onsdag presenterar Mats Svegfors förhoppningsvis den nya nationella filmpolitiken. Presskonferens kl 11.00-11.45 är det senaste budet. Jag kommer att se webutsändningen ifrån www.regeringen.se, kommer du att göra det?


Naturligtvis påverkar det även den lokala filmpolitiken. Nu tog ju Kulturnämnden ett omtag kring mitt förslag till filmmanifest. Tja, det går inte alltid, men den 21 oktober kommer Helsingborg få sitt omtalade och efterlängtade filmmanifest.


På lördag är dags för årets landskamp i fotboll. Jag ska kolla.....



Av Anders - 5 oktober 2009 16:04

04.45 och 05.30 började jag resan norrut till Åre. Vid 11.00-tiden stannande flygbussen utanför Holiday Club Åre. SKL-Konferens i kulturens tecken i dagarna två. Intressanta föredrag och viktiga diskussioner om "Gränslös kultur" är det just nu. Dagen slutar med politiska överläggningar mellan politiska förträdare. Spännande och intressant.


KulturParlamentet blev ju lyckat i fredags, då Helsingborg presenterades som ett fördöme. Nu är Helsingborg intressant på nationell nivå. Tja, det händer mycket just nu...


Imorgon tisdag fortsätter konferensen och ännu mer kulturpolitik tillsammans med regionala och lokala förträdare ifrån hela Sverige. Måste iväg, annars missar man ju något...

Av Anders - 4 oktober 2009 16:49

Onsdagen den 30 september beslutade Kulturnämnden i Helsingborgs stad att fortsatt ge stöd och hjälp till ett antal fristående museer i Helsingborg som har som ändamål att dokumentera, vårda, tillgängliggöra och utveckla det lokala kulturarvet ur olika aspekter. Flera av dessa föreningar och sammanslutningar driver museiverksamhet riktad mot allmänheten. Sammantaget utgör de olika verksamheterna ett mycket värdefullt inslag i Helsingborgs kulturliv. Det faktum att sammanslutningarna är fristående från de kommunala kulturverksamheterna ger ett värdefullt tillskott i Helsingborgs profil som kulturstad. Kulturnämnden ser de fristående kulturarvsverksamheterna som en stor och viktig resurs.



Ambitionen inför framtiden är att verksamheterna fortsätter vara fristående från kommunen, men att professionellt stöd ges i form av fortbildning, fritt eller till låg kostnad. De fristående museerna ska kunna ta del av den professionella kunskap som finns inom Dunkers Kulturhus/Museum &konst. Kulturförvaltningen ska fortsätta stötta de fristående museerna genom länkar på stadens hemsida. Detta ärende har dragit ut på tiden, men nu äntligen kan Kulturnämnden presentera långsiktiga generella bidragskriterier som ersätter de tidigare individuella överenskommelserna.



Motprestationerna från de fristående museerna kommer att vara, enligt beslutet:


  • Fri entré för barn och unga enligt de principer som gäller för stadens egna institutioner.
  • Bidragstagarna ska ha en skriftlig policy för samlingar och föremålshantering.
  • De ska vara införstådda med och sträva efter att uppfylla ICOM:s yrkesetiska regler.
  • De ska delta i årligt samrådsmöte arrangerat av Dunkers kulturhus med ömsesidig information om aktuella frågor.
  • De ska också kortfattat redovisa hur bidraget använts, besöksstatistik, årsmötesprotokoll och eventuell årsberättelse.
  • Målet är en dialogbaserad relation där samverkan bidrar till utveckling.

Syftet är att genom dialog och återkommande träffar skapa tydliga regelverk som gynnar alla kulturintresserade i Helsingborg. Kulturnämndens vision innehåller ju målsättningen att det skall finns många kulturaktörer i Helsingborg. Detta beslut är bara ett exempel på hur Helsingborg jobbar på bred front tillsammans med det civila samhället. Under november kommer Kulturdialog Helsingborg sätta igång med stora delar av ”fria kulturlivet”. Helsingborg skall bli ett föredöme hur man kan samarbeta och utveckla dialog mellan olika verksamheter. Detta för att för att göra Helsingborg till den mest attraktiva staden i Sverige och kulturutbudet ännu bättre och tillgängligt.



Fakta:

ICOM – (International Council of Museums) – är en internationell organisation för museer och yrkesverksamma inom museiområdet. Syftet är att utveckla och förbättra världens museer. ICOM har mer än 26000 individuella och institutionella medlemmar i 151 länder.  Deras yrkesetiska regler finns här: http://sweden.icom.org/om-icom/icoms-etiska-regler-pa-svenska/

Av Anders - 4 oktober 2009 11:57

var en rekordmånad för bloggen. Från augusti till september ökade antalet unika besökare med 81% och vid ett tillfälle, nämligen den 21 september var det 103 besök. Några andra dagar med toppnoteringarna var 19 september (92 besök) och den 22 september var det 88 unika besök. Nästa drömgräns är att ha över 1000 besökare på en månad. Detta missades med 18 under september. Kanske händer detta redan under oktober?


Hur många bloggar kommer att startas under slutet av 2009 och början av 2010 bland politikerna i Helsingborg? Ännu är bloggarna få, men vem och vilka kommer att starta dialog med väljarna på detta sätt framöver? 667 inlägg finns på denna blogg och målsättningarna är att det skall finns över 1500 på valdagen den 19 september 2010. Vem kommer att ha så många inlägg? Inte många, kan jag lova....


Oktober månad kommer också bli en intensiv månad med många viktiga beslut, roliga möten och intressanta diskussioner. Här på bloggen läser du alltid det först....







Av Anders - 4 oktober 2009 11:49

Kulturpolitiken på väg in i framtiden


I fredags träffades nästan hundra skånska kulturpolitiker, tjänstemän, kulturarbetare och kulturintresserade på Campus Helsingborg för att få inspiration, kunskap och ha dialog om kulturpolitik ur ett kommunalt och regionalt perspektiv. Denna gång handlade KulturParlamentet om ”Den nya kartan – teknologin och kulturpolitiken” och bland föreläsarna fanns professor Roger Wallis som menade att kulturpolitiken måste förändras utifrån de teknologiska förändringar som skett de senaste åren.


Det händer mycket inom kulturpolitiken just nu på nationell, regional och lokal nivå. För några veckor sedan presenterade alliansregeringen de största kulturpolitiska förändringarna på 35 år i kulturpropositionen ”Tid för kultur”. Kulturpropositionen föreslår bland annat nya kulturpolitiska mål som på ett bättre sätt speglar en modern kultursyn. Vidare vill alliansregeringen i förslagen till ny nationell kulturpolitik ge de regionala kulturpolitiker större möjligheter att påverka vilka verksamheter som skall få offentligt stöd. Detta är rätt och riktigt, men ställer då också större krav på att de regionala politikerna visar intresse, engagemang och att de har kunskap om kulturens egenvärde. I Skåne och Helsingborg har politikerna under lång tid arbetat för att kulturen skall få en större plats i debatten och under de senaste åren har det varit en intressant, livgivande och viktig kulturpolitiskt debatt som gjort att kulturen fått uppmärksamhet.


På nationell nivå har kulturpolitiken också varit i fokus sedan Göran Hägglund på ett tydligt sätt utmanat den etablerade kulturvänstern kring monopoliseringen av debatten på tidningarnas kultursidor. Oavsett vem som har rätt eller fel i den debatten så välkomnar jag som kulturpolitiker att en tydlig debatt förs och argumenten bryts mot varandra. Så skall det vara i en levande demokrati.


På regional nivå har Region Skåne fastställt, för drygt ett år sedan, ett nytt kulturpolitiskt program som just nu håller att bearbetas för att även bli ett konkret handlingsprogram. Region Skåne vill nämligen att kulturen skall ta större plats inom flera områden. Satsningar sker bland annat på ”Kultur i vården”, men det förs också diskussioner om hur Region Skåne kan hjälpa till att få fart på digitalisering och utveckling av biografmarknaden i Skåne.


Helsingborgs stad arbetar hårt med att utveckla och förbättra kulturen. Kulturnämnden i Helsingborg har en ambitiös vision som bland annat menar att inställningen till ny teknik skall vara prioriteras. Konkret innebär det att Helsingborg håller på att tillgängliggöra de enorma samlingarna digitalt, nya utställningar på Dunkers håller på att växa fram och ett filmanifest kommer att fastställas som tar Helsingborg tydlig in i framtiden inom området rörlig bild. Genom att ha en modern organisation som utgår ifrån bland annat barn- och ungdomars behov och intresse är Helsingborg en föregångare. Redan nu diskuteras liknande förändringar runt om i Kultur-Sverige för att fler barn och unga skall ha tillgång till professionell utbildning och kulturella upplevelser.


Det har hänt mycket på 35 år sedan den förra stora kulturpropositionen presenterades och antogs i Riksdagen. Det är mycket klokt att omvärdera och utveckla kulturpolitiken och med de nya kulturpolitiska målen går det att ta kulturen in i framtiden. Tillsammans med tydligt bejakande av ny teknik kan äntligen kulturen få den plats i debatten som den så länge förtjänat.

Av Anders - 3 oktober 2009 12:28

Tja, i onsdag morse åkte jag och hela kulturnämnden på mandatperiodens första studieresa. In i en buss och norrut till Borås.


     

Här sitter ekonomichef och kulturchef på bussen norrut till Borås och förbereder sig inför allt viktigt som skall komma framöver.


Först kom vi till Borås Kulturhus (som är ett kulturhus med bibliotek, stadsteater och konstmuseum).         

Där träffade vi Bengt Wahlgren (FP), ordförande för Borås kulturnämnd och Hasse Persson, legendarisk fotograf och numera konstmuseumschef i Borås. Just nu ställer Borås ut: Tio Fotografer.   



 Efter en stund på där åkte vi till kanske Borås mest kända plats nuförtiden, nämligen Pinocchio-statyn av Jim Dine.


  


Intressant att samtidskonsten får ta sådan plats i det offentliga rummet. Det skulle vara roligt om Helsingborg vågade att skaffa lite utmanande samtidskonst i det offentliga rummet. Tänk om Helsingborg Arena och H+-området fick utmanande konstutsmyckning. En idé som vi arbetar på.


Alla gillande inte Pinocchio först. Bland de största motståndarna emot detta konstverk fanns på andra sidan. Det vara tydligen tidningens kultursida som drev kampanjjournalistik gentemot projektet att låta Pinocchio komma till Borås.


  


Men Borås är inte bara Pinocchio, utan massa annan utmanande samtidskonst. Där har Helsingborg mycket att lära och förhoppningsvis kommer Helsingborg att bli bättre kring detta.


  



                


Efter en lång och mycket intressant skulpturvandring, gick resan till:


      


Ett privat intiativ med ett unikt museum av grafiska blad och olika fotoutställningar.

  


Grafiska blad på två våningar i den gamla korsettfabriken


                  



Tillsammans med fotografier av Hasse Persson.

      


och intressanta andra fotoutställningar:


    


Efter denna intensiva dag, höll sedan Kulturnämnden ett långt sammanträde som inte var klart förrän 19.45 Kvällen avslutades med en middag, där jag lyckades att sätta i en köttbit i matstrupen. Så hårt att jag under natten uppsökte läkarvård. Inte förrän 18.00 dagen efteråt lyckades jag komma ifrån sjukhuset, trots att köttbiten sedan flera timmar trillat ner i magen. Man har ju hört talas om att det är svårt att komma till vården. I mitt fall var det svårt att bli utskriven, jag fick helt enkelt gå därifrån, eftersom jag var tvungen att ta ett tåg söderut.


Kulturnämnden fortsatte under torsdagen till Växjö och enligt uppgift var det även där intressant. Helsingborg har mycket att lära kring offentlig utsmyckning. Lovar att återkomma med förslag och idéer om hur Helsingborg kan bli bättre.


På fredagen var det då dags för:   




Där berättade jag bland annat om hur Helsingborg ligger i framkant inom flera områden. Flera var intresserade om hur Helsingborg gjort. Ett bevis på att vi är på rätt väg, eller?

Mest uppmärksammad var väl Roger Wallis som gav rikspolitikerna en känga kring den nya tekniken. Det finns säkert mycket att fundera på inom detta område, för flera olika aktörer...

Nu är det lördag och familjen går först,. så nu slutar jag redogörelsen om de senaste dagarna. Kanske kommer det mer under helgen kring allt det som har hänt, skall hända och kommer att hända. Häng med...

Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22
23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards