Direktlänk till inlägg 15 oktober 2009

2010 års övergripande kulturpolitiska prioriteringar i Helsingborg är klara.

Av Anders - 15 oktober 2009 18:45

2010 års övergripande kulturpolitiska prioriteringar i Helsingborg är klara.

 

     


Övergripande:

Helsingborg är en av de kommuner i Sverige som lägger ner mest pengar per invånare på kultur och under 2010 kommer satsningarna att fortsätta i Helsingborg inom kulturens område och nedan presenteras ett urval av de nyheter som sker under 2010. Kulturnämnden sammanträder onsdagen den 21 oktober med start klockan 17.00 Då kommer Internbudgeten för Kulturnämnden diskuteras och beslutas. Nästa steg i processen att vid nästa kulturnämnd, onsdagen den 11 november, besluta om vissa prioriteringar inom de olika verksamheterna och ta ställning till bland annat nya och utvecklade tjänstegarantier. 


Nyheter inför 2010

 

Medel för samverkan

Den stora nyheten inför 2010 är att Kulturnämnden avsätter över 1,1 mkr för samverkan mellan de olika verksamheterna. Många gånger finns det idéer och tankar om samarbete, men tyvärr är resurserna begränsade. Genom att förbättra schemaläggning och göra mer långsiktig planering frigörs över en miljon kronor som kan användas för att göra kulturen ännu mer inspirerande, tillgänglig och utvecklande. Syftet är att kunna utveckla samverkansprojekt mellan verksamheterna som tidigare inte varit möjligt.


Helsingborg satsar på film och rörlig media.

Under 2010 kommer frågan om biografsituationen i Helsingborg bli aktuell och detta måste lösas på ett bättre sätt än tidigare. Hyresavtalen är uppsagda med fastighetsägaren och SF Bio och ett intensivt arbete pågår för att hitta långsiktigt kloka och hållbara lösningar. Kulturnämnden har genom sitt Filmmanifest bestämt sig för att satsa på detta område och kommer under första halvåret 2010 förhoppningsvis presentera ett upplägg som utvecklar och förbättrar filmsituationen i Helsingborg, både för de som vill titta på film och de som göra film.


Nytt och gemensamt entrésystem installeras.

Under 2010 kommer ett entrésystem installeras på alla verksamheter och därmed kommer det bli möjligt att få bättre statistiska underlag om besöksströmmar och utnyttjandegrad på anläggningarna. Detta kommer att innebära att våra gemensamma resurser används på ett bättre sätt. Dessutom kommer det då bli möjligt att ytterligare utveckla Kulturkortet som hittills varit en stor försäljningssuccé.

 

Historiska skådespel utvecklas.

Den framgångsrika satsningen på historiska skådespel fortsätter på Fredriksdal. Genom detta levandegör Fredriksdal historien bättre och intressantare som i sin tur ger fler besökarna större upplevelse 

 

Fortsatt satsning på Barn och Unga.

Femklövern har under hela mandatperioden prioriterat barn- och ungdomskultur. Under 2010 kommer Dunkers Unga fortsätta att utveckla sin verksamhet så att den når ännu fler och förhoppningsvis grupper som traditionellt inte utnyttjar det offentligt finansierade kulturutbudet.


I våras inleddes en diskussion om inköp av nya uniformer till Helsingborgs Drumcorps med föräldraföreningen och Dunkers Unga. Denna diskussion är inte avslutad, men kulturnämndens ambition är att under 2010 så skall Drumcorps marschera runt i nya och mer ändamålsriktiga uniformer, när ett avtal som reglerar framtiden är klart och undertecknat.


Kulturmagasinets samlingar ut på Internet.

Genom inköpet av ny databas möjliggör detta att Helsingborgs stads enorma samlingar kommer under 2010 bli tillgängliga via Internet. Många har frågat efter samlingarna och under 2010 kommer det alltså bli möjligt att se samlingarna hemifrån via Internet.

 

Pensionärsrabatterna utökas och permanentas.

Redan tidigare har Kulturnämnden beslutat att permanenta och höja pensionärsrabatterna på Sofiero, Fredriksdal och Dunkers kulturhus från med 2010.


Studieförbunden

2007 beslutade Kulturnämnden i enighet att utveckla bidragsreglerna, så att 10% av det totala anslaget utgick i särskilda projektbidrag. Femklövern föreslår fortsättningsvis att det skall avsättas 10% för särskilda projekt utifrån Kulturnämndens ambitioner att studieförbunden bland annat samverkar mer och breddar sin verksamhet. Under mandatperioden har studieförbunden fått samma summa pengar varje år, trots att de ekonomiska förutsättningarna blivit tuffare för all kommunal verksamhet.


Effektivisering

Organisationsförändringen 2007 har inneburit att inköps- och administrativa rutiner förbättrats och utvecklats. Bland annat har marknadsföringen förbättrats och utvecklats avsevärt de senaste åren och sociala medier används numera regelbundet i marknadsföringen. Under 2010 kommer effektiviseringarna att fortsätta utvecklas, så att mer tid och kraft går till att ge helsingborgarna och besökarna mer och bättre kultur.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders - 7 maj 2015 10:41


  Att vara förtroendevald är att ha ett förtroende, men vad är OK att skriva vad som helst till en förtroendevald? Jag jobbar vidare, men känner att detta inlägg som kom i höstas var över gränsen vad tycker du? ...

Av Anders - 7 januari 2015 14:01

och att-göra-listan är lång. Det gäller nu att förvalta det förtroende Kristdemokraterna i Helsingborg fått av väljarna. Mycket praktiskt som skall på plats, men det ordnar sig säkert längre fram. Dator, skrivbord och en stol och sedan är det bara bö...

Av Anders - 7 januari 2015 01:03

... och nystart på jobbet och nya utmaningar för 2015 och framåt. Just nu är det flera omställningar i livet, men bloggen består. Tyvärr har det inte hänt något här på alldeles för länge. Men nu är det dags för omstart, nystart och racerfart mot en s...

Av Anders - 7 september 2014 07:16


  Idag utmanar Kristdemokraterna i Helsingborg övriga politiska partier att köpa biljetter till HIF:s match mot BP onsdagen den 24 september. Kristdemokraterna kommer under veckan att dela ut/lotta ut biljetter till valarbetare som gör storartade ...

Av Anders - 11 augusti 2014 22:40

Varje dag är en kampanjdag just nu. Långa dagar med möten, planering och genomförande av aktiviteter. På lördag kommer Allians för Helsingborg inviga valstugorna som kommer bli något alldeles extra. Alla kommer bli förvånade och vi kommer att bli upp...

Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22
23
24
25
26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards