Alla inlägg under september 2009

Av Anders - 10 september 2009 12:15

  


Idag går det läsa att Helsingborg är nominerad till SKTF:s utmärkelse Årets kulturkommun. (se länken: www.sktftidningen.se/zino.aspx?articleID=12771)


Kommer Helsingborg att bli Årets kulturkommun 2010? Vad tycker du?

ANNONS
Av Anders - 10 september 2009 10:06


Idag genomför Allians för Sverige ytterligare ett löfte. Regeringen fattar beslut om att tillsätta en utredning som ska se över möjligheten att införa en lagstadgad skyldighet för var och en att efter förmåga ingripa när en annan människa är i nöd. Läs mer på: www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3498539.svd

Kristdemokraterna och Alliansregeringen levererar hela tiden, det är mer än vad den rödgröna röran lyckas med. Att skapa en blogg räcker inte för att styra landet....    

ANNONS
Av Anders - 10 september 2009 07:02

  


Intressant att firandet av Henry Dunkers 139:e födelsedag och överlämnandet av bronsbysten hittills har  uppmärksammats i tre artiklar i HD, två debattartiklar, två insändare och minst ett blogginlägg på hd.se.
Av Anders - 9 september 2009 07:50

Följande är nämligen ett axplock över SSU:s politiska ställningstaganden, hämtade ur senaste numret av SSU:s tidning Frihet där det redogörs för besluten som togs på deras kongress för en månad sedan. Här är en sammanfattning:


 • Förstatliga posten och järnvägarna
 • Gratis kollektivtrafik
 • Sextimmars arbetsdag
 • Avskaffa karensdagen
 • Avskaffa friskolorna
 • Skolplikt från tre års ålder
 • Inga läxor i grundskolan
 • Inga privata aktörer ska få driva välfärdstjänster
 • Globalt skatteutjämningssystem
 • Återuppta arbetet med löntagarfonder
 • Avskaffa köttindustrin
 • Kvoterad föräldraförsäkring
 • Avveckla kärnkraften

Det är kanske tur att medlemsraset fortsätter i SSU och att S i Helsingborg snart har en medelålder som påminner om SPI:s. För skall detta bli Socialdemokraternas politik i Helsingborg inför valet 2010 kommer valrörelsen att bli komisk....

Av Anders - 9 september 2009 07:39

ifrån Dunkers http://dekadens.mittkulturkort.se/?


Såhär står det på Dunkers hemsida:


Följ Bengt Adlers på hans resa in i Dekadens. Konstintendenten Bengt Adlers utforskar det vackra förfallet inför höstens stora händelse på Dunkers kulturhus. Det är ett hårt jobb, men Adlers offrar sig för vår skull. Följ hans tankar och rapporter i Dekadensbloggen. dunkers  

Länk till Dekadensbloggen: dekadens.mittkulturkort.se

Av Anders - 9 september 2009 07:17

klockan 09.09 skall jag göra... Tja, så ödesmättat behöver det inte vara idag. Dagens stora aktivitet är möte med ParT:s styrgrupp. (PArT, Preventivt Arbete Tillsammans, är en samverkansform som syftar till att främja utvecklingen av det förebyggande arbetet för barn och ungdomar i Helsingborg.)


Om du vill läsa mer om ParT:s arbete klicka in på: http://www.helsingborg.se/templates/StandardPage.aspx?id=30855&epslanguage=SV 


Det är inte så känt detta arbete, men nog så viktigt. Det tvärsektoriella arbetet i PArT utgår från följande strategiska fokusområden:

 • skapa förutsättningar för god utbildning och hälsa 
 • utgå från avgränsade målgrupper/riskgrupper och genom detta arbete skapa nytta för alla barn i städerna 
 • bedriva förändringsarbete utifrån erfarenheter och resultat av arbetet med enskilda barn 
 • skapa förutsättningar för att följa resultatutveckling 
 •  utgå från det gemensamma ansvaret och arbeta gränsöverskridande 
 • samordna, överblicka och utveckla föräldramedverkan.

Ett exempel på hur kulturen kan vara med stod i Helsingborgs Dagblad (2009-09-04)


Satsning på tematik i skolan uppmärksammas


Elever på Raus Planterings skola i Helsingborg har ingått i en samarbete med Fredriksdals museer och trädgårdar med potatisodling som tema. Satsningen har genomförts som en del av arbetet med barns utbildning och hälsa i UTSIKTER för att undersöka vilken betydelse kulturens medverkan kan få för de pedagogiska resultaten.

Den 4 september var det dags för skördefest. Läs artikeln i Helsingborgs Dagblad.


Av Anders - 8 september 2009 22:38

FEM ÅR MED ALLIANSEN (Klicka in på www.alliansensvanner.se och anmäl dig också!)


Hej,                                alliansen vänner


Efter en lång sommar drar nu Alliansens Vänner åter igång verksamheten. Vi blickar lite bakåt men mest framåt. Först bakåt: Alliansen har just firat sin femårsdag. Det var som bekant uppe hos Maud Olofsson i Högfors som Allians för Sverige bildades den 30 augusti 2004. Det som kändes så fräscht då och som gav landets borgerliga sympatisörer så mycket hopp utvecklades först till ett fruktbart samarbete mellan de fyra partierna och därefter till en valseger 2006. Vi i Alliansens Vänner menar att just Alliansens existens var helt avgörande för valsegern, och att exakt samma sak kommer att gälla 2010. Därför vill vi se ännu mer Allians!


Vi har massor av synpunkter på regeringens politik. Både ris och ros. Och dessutom har vi i nätverket varierande åsikter i många frågor. Den svenska borgerligheten rymmer många olika undergrupper och ideologier, det märker vi inte minst av alla mail vi får från alliansvänner runt om i landet. Men vi är alla överens om att Sverige mått bra av maktskiftet 2006, att regeringen gör ett imponerande reformarbete på område efter område och att Sverige bara måste få en period till med Alliansen vid makten.


Sällan har ett val känts så viktigt som det vi står inför 2010. Socialdemokraterna har tvingats ut åt vänster genom sin koalition med MP och V, och det är ett fullt realistiskt scenario att vi snart har ministrar i Sverige som är kommunister. 2010 kommer svenskarna att välja mellan två vägar som bär åt helt olika håll. Det är visserligen kul och vitaliserande för valrörelsen att de olika regeringsalternativen inte simmar runt i samma mittenfåra, men samtidigt lite läskigt…


Dessutom skulle en ny seger för Alliansen innebära att socialdemokraternas maktmonopol når vägs ände. En valseger skulle leda till att mandatperioden 2006-2010 inte kommer att vara ännu en borgerlig parentes i den svenska socialdemokratins historia. Det socialdemokratiska partiet kommer då att förlora sin särställning och framöver vara ett parti bland alla andra.


Sannolikt kommer vi under nästa mandatperiod få uppleva en högkonjunktur och det hade ju varit både trevligt och rättvist om en borgerlig regering fick styra landet i ekonomisk medvind för en gångs skull. Bara det ett skäl för att prova på ytterligare fyra år med Alliansen!


Högst upp på Alliansens Vänners önskelista till regeringen står därför: se till att bli omvalda nästa år! Självfallet är det inte ett önskemål som vi passivt kan sitta och vänta på att det ska infrias. Det är inget som tomtefar Reinfeldt & Co själva kan ordna. Det krävs massor av energiska tomtenissar i verkstaden för att valnatten den 19 september 2010 ska bli en ny fest.


Under det kommande året kommer vi som inte är partipolitiskt aktiva att ha huvudrollen. Det är vi som måste våga säga vad vi tycker, våga ifrågasätta ingrodda s-stämplade ”sanningar” och – framför allt – våga övertyga andra.


Det är i de personliga mötena ute på arbetsplatserna, i de ideella föreningarna och mellan grannar och vänner som vi har möjlighet att påverka andra. Det är i dessa möten som valet avgörs. Vi som är alliansvänner har historiskt varit tystare och mer inbundna än de med rödgröna värderingar. Detta måste vi sätta punkt för! Låt inte ditt enda politiska engagemang vara ett uppgivet suckande från TV-soffan när du tittar på Aktuellt.


PJ Anders Linder skrev i förra veckan en ledarartikel i SvD om Alliansens fem första år och om hur viktigt det är för Sverige att det blir fem år till med Alliansen i regeringsställning. Han avslutar artikeln med följande konstaterande:

”Det har inte precis blivit brist på opinionsbildande uppgifter för oss som har borgerliga värderingar men står utanför partipolitiken.”


Läs hela PJ Anders Linders krönika här: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3437715.svdSAMTAL MED SVERIGE


Alliansens Vänner kan ännu inte stoltsera med att ha funnits i fem år, men snart har vi funnits i ett år och gensvaret vi har fått har varit positivt. Inte minst under Almedalsveckan på Gotland märktes det att det finns ett stort intresse för personer med ett politiskt engagemang utanför partipolitiken. Allianspartiernas partisekreterare pekade också under ett seminarium på vikten av att det finns nätverk av den typ som Alliansens Vänner.


Under Alliansens Dag i Almedalen redovisades också ”Samtal med Sverige”, ett projekt där väljarna svarat på vilka framtidsfrågor som de vill att Alliansen ska lösa under nästa mandatperiod. Resultatet av dessa samtal är tänkta att vägleda Alliansen när de tar fram sitt valmanifest 2010. Läs rapporten här: http://www.alliansforsverige.se/alliansen-presenterar-rapporten-samtal-med-sverige-3/ALLIANSENS VÄNNER KRAFTSAMLAR INFÖR 2010


Under det år som kommer är vår ambition att göra mer än vi hittills har gjort. Vi vill arrangera fler events och hitta nya samarbetspartners. Nyhetsbrevet och vår hemsida kommer att få en ansiktslyftning och vi letar efter personer som har tid och kraft att på ideell basis hjälp oss bygga upp en stark vänorganisation till Alliansen. Vi räknar med att intresset för svensk politik kommer att öka ju närmare valet vi kommer. I dag är vi några tusen personer i nätverket, men förhoppningen är självklart att vi ska bli ännu mycket större.


Hör av dig om du har tid och lust att engagera dig för Alliansens Vänner och för en valseger 2010!


Under hösten kommer vi också att börja samla in pengar så att vi ska kunna vara riktigt aktiva under 2010. Redan nu går det bra att sätta in en slant på vårt bankgirokonto 350-1798.ETT ÅR KVAR TILL VALET – KAMPANJDAG PÅ SERGELS TORG


Lördagen den 19 september är det exakt ett år kvar till valet. Alliansen uppmärksammar detta genom att anordna en gemensam kampanjdag på Sergels torg i Stockholm. Kom dit och träffa andra alliansvänner! De fyra partiledarna finns på plats för att svara på frågor. Programmet inleds kl 11.30 Läs mer om kampanjdagen här: http://www.alliansforsverige.se/ett-ar-till-valet-jag-valjer-alliansen/REGERINGENS BUDGET OCH FÖRBIFART STOCKHOLM


I dagarna presenterar regeringen en mängd olika reformer och satsningar. Den 21 september lägger finansminister Anders Borg fram regeringens budget i riksdagen, men redan nu har en del av innehållet offentliggjorts. Igår berättade regeringen att de kommer att tillföra ytterligare 10 miljarder kronor till kommuner och landsting nästa år. Idag kommer ytterligare åtgärder att redovisas i samband med att Alliansens fyra partiledare besöker poliskontoret i Hallunda.


För alla som berörs av trafiken i Stockholmsområdet kom regeringens besked om Förbifart Stockholm härom dagen som en efterlängtad nyhet. Trafiksituationen har länge varit ohållbar och regeringens beslut visar åter igen Alliansens förmåga att samarbeta och fatta konkreta beslut. Läs mer om Förbifart Stockholm här:

http://www.dn.se/sthlm/ja-till-forbifart-stockholm-1.944424

http://www.regeringen.se/sb/d/12135/a/130875CITATET


”Ingenting är omöjligt och allting kommer att lösa sig!”

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly svarar i SVT Aktuellt den 6 september på frågan om det finns något som kommer att bli svårt att lösa i samarbetet mellan S, MP och V. Fan trot!TILL SIST


Uppmuntra andra att gå in och registrera sig som alliansvänner på http://www.alliansensvanner.se Observera att registreringen är anonym.Hälsningar,

Alliansens Vänner

   

Av Anders - 8 september 2009 19:26

        

Ikväll var jag och ett stort antal ungdomar på återinvigningen av RumEtt och invigningen av RumTvå. Eftersom Kulturnämnden och Femklövern beslutat om att prioritera barn- och ungdomskultur är detta en glädjens dag. Flera hundra ungdomar som kanske inte vanligtvis är på Dunkers, såg en verksamhet som helt bygger på deras vardag. Detta kanske långt ifrån kultursidorna och de etablerades uppfattningar om vad kultur är.

Bilderna visar dels en affisch ifrån premiären, dels flyers som visar på den verksamhet som kommer att bedrivas i RumEtt och RumTvå. Sen kan man alltid diskutera enskilda detaljer, men en tydlig satsning på barn- och ungdomskulturen sker i Helsingborg anno 2009. Även om vissa tror att det är kulturskymning pågång...


Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken. med Blogkeen
Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken. med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se