Alla inlägg under september 2009

Av Anders - 21 september 2009 14:53

Mer än 35 år har gått sedan kulturpolitiken fick ett eget politikområde. Själv är jag nästan årsbarn med de gamla kulturpolitiska målen, men nu kommer det nya mål, med portalparagrafen: "Kulturen ska vara en dynamisk utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet. Kreativitet, mångfald och konstnärlig kvalitet ska prägla samhällets utveckling." Läs mer på: http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_3552503.svdSkall i lugn och ro läsa kulturpropositionen och se hur den påverkar Helsingborg. Klart är i alla fall att Helsingborg måste bli bättre på att argumentera gentemot Region Skåne. Redan nu planeras att bjuda kulturnämnden i Region Skåne för att skapa goda relationer inför framtiden. Redan idag har vi goda relationer, men det måste bli bättre. Fredagen den 2 oktober kommer många skånska kulturpolitiker till Helsingborg och Campus. Det skall bli intressant att visa upp Helsingborg och det arbetet vi tillsammans inom politiken lägger ner på kulturens område...


gatukonst 1  

ANNONS
Av Anders - 21 september 2009 07:11

till höger. Vad tycker du om budget 2010? Rösta och skriv din mening...


Idag händer det mycket. Budget  2010 presenteras och klockan 10.00 presenterar kulturministern kulturpropositionen (Tid för kultur - prop. 2009/10:3). Det går att se presentationen via regeringens hemsida. Jag kommer att sitta och titta, kommer du att göra det?ANNONS
Av Anders - 20 september 2009 19:59

vallokalerna i kyrkovalet stänger. Har du varit och röstat idag? Tja, förhandstipsen har ju varit att valdeltagandet blir cirka 10%. Trots att jag varit på landet hela helgen svängde vi förbi och röstade för några timmar sedan. Vad jag röstade på? Det är en hemlighet som jag håller för mig själv!   


20 sept  


Nu håller vi tummarna och hoppas att det blir bra. Jag har i alla fall gjort min demokratiska skyldighet och röstat på några som tycker har sunda och bra idéer om hur framtidens kyrka skall vara...

Av Anders - 20 september 2009 19:15

Att lyckas med konststycket att på så liten textmassa  

http://hd.se/kultur/blogg/2009/09/20/de-kulturfientliga-kristdemokraterna/

göra så många feltolkningar som Sören lyckas med är imponerande. Göran Hägglunds text http://www.dn.se/opinion/debatt/sveriges-radikala-elit-har-blivit-den-nya-overheten-1.954221 är inte i första en kulturpolitisk deklaration utan ett inlägg i demokratidiskussionen.


Vad det gäller "konstnärslöner" som kommer den nya kulturpolitiken i stället innehålla stipendier motsvarande den summa som konstnärslöner är idag. Dessutom kommer alla som redan har konstnärslöner att få minst 217 000 årligen resten av deras liv. Tycker Sören att schackspelarare också ha konstnärslöner?  


Vidare lyckas Sören med konststycket att missförstå att Kristdemokraterna inte själva bestämmer kulturpolitiken i Helsingborg eftersom den styrande majoriteten består av fem partier ( i en femklöver www.femklovern.se). Vidare är det folkpartiet som har ordförandeposten i Stadsteatern och Centerpartiet har en kvinnlig ordförande i Konserthusstyrelsen. Så, nej - Kristdemokraterna styr inte ensamma kulturpolitiken, även om Sören tycks tro det.


På vilket sätt är kulturpolitiken i Helsingborg -  "populistisk och inskränkt"? Synd att Sören vid fem tillfällen inte velat träffa mig och diskutera detta? När kommer Sören att tacka ja till mina inbjudningar att träffas på tu man hand och ta upp alla funderingar/kommentarer/synpunkter?


Vidare har jag inte egen hemsida, utan en blogg där jag skriver dagligen om stort och smått. Bilderna är på Göran Hägglund är tagna av per Einarsson (politisk sekreterare och kollega till mig i Region Skåne) i samband med att Göran Hägglund var i Lund och presenterade budgetförslag. Alltså är de inte några idolpoträtt.


gatukonst 2  


Synd att jag aldrig ser några kommenterar om gatukonst eller gatuteater när det skrivs svavelosande texter om vad som sker och inte sker i Helsingborg?Av Anders - 19 september 2009 09:40

Mycket har hänt under de år som alliansregeringen lett landet. Vidare har vi en femklöver som både styr region Skåne och Helsingborgs stad. Mot detta står en rödgrön röra som vill bestämma, men vet inte hur och på vilket sätt detta skall ske. Jag väljer alliansen, vad väljer du?


Klicka in på www.alliansensvanner.se, bli medlem du också!!


  

Av Anders - 19 september 2009 08:20

dunkers  


den efterlängtade kulturpropositionen. Det går att läsa om den här bland annat: 

http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_3543075.svd och här: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3543077.svd och här: www.dn.se/kultur-noje/miljonregn-raddar-spetskulturen-1.951899


 Redan nu läcker det ut att: "[...] Skåne första region i landet att själv bestämma hur statliga kulturpengar ska fördelas 2010."


Vidare skriver SvD att: "Den allra största förändringen som regeringen hämtar från kulturutredningen är dock regionaliseringen, där statliga pengar kommer att fördelas mera lokalt i hela landet. 2010 ges Skåne förtroende att bestämma vilka av regionens institutioner som ska få statligt stöd, men den så kallade portföljmodellen är en så omfattande reform att den mer långtgående införs först 2011, med start i Skåne, Västra Götaland, Halland och Gotland. Även andra regioner kan få modellen 2011, men bara om de hinner förhandla fram lösningar för hur till exempel deras kommuner och landsting ska ta gemensamt ansvar för kulturpolitiken."


Detta innebär naturligtvis att Helsingborg måste bli bättre att arbeta gentemot Kultur Skåne och visa de unika verksamheter som finns här i nordvästra Skåne. Det är jag inte orolig för eftersom vi vet att Helsingborg har bra verksamheter med tyngd inom flera områden.
Av Anders - 18 september 2009 15:40

www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/anna-anka-inte-valkommen-till-kd-1.955820


Med anledning av uttalandet av Lennart Sjögren så kommenterade regionrådet Rolf Tufvesson det såhär:

 Partisekreterare Lennart Sjögrens uttalande om Anna Ankas värderingar är ett hot mot partiets förnyelse och breddning. Fortsätter kristdemokraterna att engagera sig i den här typen av frågor kommer vi för alltid att stå utanför beslutande församlingar.


Lennart Sjögren blandar på ett mycket olyckligt sätt ihop kristdemokraternas uppfattning att varje kvinna ska få leva sitt liv som hon önskar med Anna Ankas syn på kvinnans plikter och skyldigheter som hör en svunnen tid till. För oss moderna kristdemokrater av europeiskt snitt är det oroväckande att Sjögren gör minsta tillstymmelse till att stödja hennes människosyn. Det bör över huvud taget inte göras några partipolitiska kopplingar till Ankas radikala inlägg på Newsmill.     


Även Göran Hägglund sa såhär till TT: Alla människor är välkomna att ansöka om medlemskap i Kristdemokraterna, men det lilla jag läst och sett om personen Anna Anka får mig knappast att tro att hon har värderingar som gör att hon hör hemma hos oss.


Av Anders - 18 september 2009 08:05  

Göran Hägglund förvånad över HD:s inlägg i debatten om verklighetens folk?Igår hade Göran Hägglund en debattartikel i DN som hittills kommenterats i minst 138 bloggar (www.dn.se/opinion/debatt/sveriges-radikala-elit-har-blivit-den-nya-overheten-1.954221).


Sähär skriver Hägglund bland annat: "Jag ser en växande klyfta mellan folk och etablissemang och detta är i grunden ett demokratiproblem. Inom kulturvänstern har vanliga Svenssons och deras liv länge setts som det självklara objektet för hån och misstänksamhet."


Även Sveriges största landsortstidning hakar på debatten och möblerar snabbt om i innehållet och tar med en text i dagens HD (Se länk: http://hd.se/kultur/2009/09/18/goeran-haegglund-laat-mig-vara-i/)


Problem med denna text, tycker jag, är att skribenten totalt missförstått Hägglund. Jag känner greppet ifrån andra personer och andra tidningar, men det är samma upplägg. Missförstånd och grova feltolkningar hör visst till denna värld, eller?  


Låt debatten vara levande, men försök inte att misstolka hela tiden. Snälla...

Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken.  med Blogkeen
Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken.  med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se