Alla inlägg under september 2009

Av Anders - 23 september 2009 14:42


Pensionärsrabatter permanentas på Dunkers, Sofiero och Fredriksdal. 

 

 


Onsdagen den 30 september kommer Kulturnämnden i Helsingborgs stad diskutera frågan om att permanenta de pensionärsrabatter som på försök infördes från och med 2008 på Dunkers, Sofiero och Fredriksdal. I samband med detta införande 2008 höjdes också åldern med fritt inträde till 18 år på samtliga verksamheter. En gräns som Femklövern naturligtvis kommer att behålla eftersom det finns en tydlig prioritering av barn- och ungdomskulturen i Helsingborg sedan mandatperiodens början.Efter att förvaltningen nu utvärderat konsekvenserna av detta försök väljer den styrande Femklövern att föreslå kulturnämnden att permanenta dessa samt att höja rabatten för pensionärer så att den är 20 kronor på samtliga anläggningar alla dagar från och med 2010.I samband med beslutet 2007 att införa pensionärsrabatter på försök deltog inte Socialdemokraterna i beslutet och Sverigedemokraterna reserverade sig emot det. Hur oppositionen i Kulturnämnden nu ställer sig till detta förslag är oklart, men kommer att visa sig i samband med nämndsbehandlingen onsdagen den 30 september.Fakta:

Som en del i Femklöverns regeringsförklaring inför mandatperioden 2007-2010 lovade Femklövern att införa pensionärsrabatter inom kulturen. Redan 2007 beslutade kulturnämnden att införa rabatter från med 2008 och med en tydlig utvärdering i början av 2009. Nu är utvärderingen klar och Femklövern väljer alltså att permanenta och höja pensionärsrabatterna inför 2010.För ytterligare information kontakta:

Anders Lundström (KD)

Kulturnämndsordförande i Helsingborgs stad

0768-870638

Blogg: http://anderslundstrom.bloggplatsen.se/

ANNONS
Av Anders - 23 september 2009 11:35

    Konst på stan" är ett evenemang som ingår i Konstens vecka i Sverige. I Helsingborg får alla chansen att glädjas:  konstnärer, företagare i city och alla besökare kommer att kunna vandra från Tågabacken till Stadsparken för att uppleva konst i ett jättelångt 24-timmarsgalleri. Det är 123 konstnärer som visar konst i 123 skyltfönster. Dessutom blir det konstinstallationer på Konsul Olsson plats, Stortorget och Sundstorget.
Välkommen till invigning framför Dunkers kulturhus lördagen den 26 september!


Program 26 september


13:00 Invigning framför Dunkers kulturhus. Kulturchef Kerstin Hassner, stadsträdgårdsmästare Ole Andersson och cityledare Linda Borgström. 


Vernissage kring KONST PÅ FLAGGOR av barn och unga från Dunkers Kulturhus konstgrupper.

Ur musikföreställningen ”Man är blott en mask”med Darwins kristaller.


13:30 Konstnären Rita Winde berättar om sitt verk ”Edithforce sambandscentral 2009” på Konsul Olssons plats. Därefter finns hon där varje dag klockan 15:00.


14:00  Lars Vilks performance ”Snop-Drop Remake” vid David-statyn på Stortorget framför Kärnans trappa. Därefter arbetar han med sitt verk ”Goliat kommer tillbaka” några timmar söndag och måndag.


26 september-4 oktober  

                  

  • 123 konstnärer visar konst i 123 skyltfönster.
  • ”KONST PÅ FLAGGOR” skapad av barn och unga från Dunkers Kulturhus konstgrupper, producent Karin Müller Lindberg, på Sundstorget.
  • ”Goliat kommer tillbaka” av Lars Vilks, vid statyn David framför Kärnans trappa.
  • ”Edithforce sambandscentral 2009” av Rita Winde, på Konsul Ohlssons plats.
  • Magnus Stenbock i nytt ljus, Stortorget.

ANNONS
Av Anders - 23 september 2009 11:26

Det är alltid trevligt när det skrivs positivt om Dunkers. Idag hittade jag följande blogginlägg: http://hd.se/kultur/blogg/2009/09/23/genom-gransen-pa-dunkers/


Dock läser jag i slutet av texten: "Ska Dunkers i framtiden mest satsa på skolungdomar och yngre barn blir det nog svårt med utställningar av det här slaget." - direkt och enkelt går det svara ett tydligt. Nej, det skall inte bara satsas på skolungdomar och yngre barn på Dunkers. Det finns nämligen två verksamheter som kan komplettera varandra och ge helsingborgare och besökare intressanta möjligheter att uppleva konst och kultur på olika sätt.


Det ena utesluter inte det andra...Av Anders - 23 september 2009 07:31

Det finns de som bara gnäller, hittar fel och tycker allt är dåligt. Tänk att gå hela livet och bara tycka att saker är konstiga, felaktiga eller bara se problem i livet? Sedan några år har jag just följt en sådan blogg på nätet. Det intressant hur att följa några personers liv genom bloggskrivandet. År ut och år in av gnällande, kritiserande och bitterhet. Blir man sådan när blir gammal?


Sedan finns det människor som ser möjligheter, som tar chanser och får saker gjorda. Inte för att jag alltid är sådan, men varje dag försöker jag se något positivt, göra något rätt och ge andra människor ett leende tillbaka. Jag tror att det i längden lönar sig att vara en positiv människa som möjligheter i olika saker, än att bara älta problem, tycka illa om människor och missförstå/misstolka andra.


Jag försöker genom mitt politiska engagemang förändra och förbättra världen. Man kanske inte lyckas alltid fullt ut, men man har i alla fall försökt. Vissa andra sitter bara på läktaren och tycker en massa. Engagera er i politiken och påverka ner på spelplanen i stället för att sitta på läktaren och sura. Kom igen nu. Att bara vara bitter är måste tära på livsgnistan, eller?

Av Anders - 22 september 2009 14:52

 

 

 Läste idag att många vallöften infrias: www.dn.se/nyheter/valet2010/valet-2010-valloften-infrias-1.945786

 I Helsingborg lovade Kristdemokraterna bland annat:

 


stödja kulturell mångfald med många utförare

att kulturen utvecklas genom att de professionella aktörerna inspirerar och samverkar

lyfta fram kultur för barn och ungdom

att studieförbundens betydelse för kulturarbetet ska tas till vara

att föreningsliv som t ex idrottsrörelse och kyrkor ses som centralt i kommunens kulturutbud

ge möjlighet för kultursponsring

främja insatser för kultur i äldrevårdenJag tycker nog att det mesta är avbokat redan, mer än ett år innan mandatperioden tar slut. Vad tycker du?


  
Helsingborgs stad skall väl inte svänga vänsterut efter valet? Det hoppas vi väl inte, eller?

Av Anders - 22 september 2009 06:14

för första gången i denna bloggs historia över 100 unika besök. September månad kommer också bli en rekordmånad, det går redan att se, men kommer det bli över 1000 unika besök på månadsbasis? Ännu är det några dagar kvar, så vi får väl se.


Igår måndag var en intensiv dag inom politiken. Budget 2010 presenterades i riksdagen och kulturen fick äntligen sin egen proposition (Du hittar den här:www.regeringen.se/sb/d/8339). 158 sidor som jag nu skummat igenom. Naturligtvis krävs det en närmare analys, men flera av förslagen tycker jag faktiskt är riktigt bra. Bland annat är portalparagrafen intressant:


"Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet. Kreativitet, mångfald och konstnärlig kvalitet ska prägla samhällets utveckling."

 

I propositionen skriver man också hur man vill att målen skall uppnås:

 

För att uppnå målen ska kulturpolitiken:

främja allas möjlighet till kulturupplevelser, bildning och till att utveckla sina skapande förmågor, (försöker alltid!)

främja kvalitet och konstnärlig förnyelse, (kvalitetsmålet försvann alltså inte!)

främja ett levande kulturarv som bevaras, används och utvecklas, (gör vi dagligen)

främja internationellt och interkulturellt utbyte och samverkan, (precis som vi arbetar i Helsingborg)

särskilt uppmärksamma barns och ungas rätt till kultur. (Helsingborg prioriterar dessa alltid!)

 

Vidare kan jag bara hålla med regionrådet i hans kommenterar i HD: http://hd.se/noje/2009/09/22/kulturen-har-ett-egenvaerde/. Den 15 oktober blir en träff i Eslöv kring Region Skånes kulturpolitiska handlingsprogram.skane.se/templates/Page.aspx?id=266637 

 

Naturligtvis har propositionen tagits emot lite olika (se länk:www.dn.se/kultur-noje/nyheter/makten-over-kulturen-flyttas-ut-i-landet-1.956775), men när alla läst igenom den tror jag det flesta är nöjda egentligen.


Nu blir det att åka till Kristianstad och följa regionfullmäktige på plats. Undra vilka debatter det blir där???


Av Anders - 21 september 2009 18:20

är det regionfullmäktige och då skall ett antal viktiga debatter ske, bland annat om Hälsostaden i Ängelholm. Se dagordningen på: www.skane.se/templates/Listing.aspx?id=89128.


Om du vill följa den styrande majoritetens arbete i Region Skåne, klicka in på: http://femkloverniskane.wordpress.com/ och anmäl dig till Prenumerera på inlägg via email. Då får du det senaste rakt in i mejlboxen, enkelt va??

Av Anders - 21 september 2009 15:28

  

Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken.  med Blogkeen
Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken.  med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se