Alla inlägg under september 2009

Av Anders - 2 september 2009 08:00

Helsingborg behöver fler som Henry Dunker.Så är rubriken på en debattatrikel som jag skrivit och som är publicerad i dagens HD. Det går inte att läsa den på hd.se, så därför kan du få läsa den här....  Helsingborg har ett unikt kulturutbud som vi till stor del kan tacka Henry Dunker för. En sak som många kanske inte tänker på är att Henry Dunker inte ens är föddes i Helsingborg, utan att han kom hit som tvååring när familjen 1872 flyttade hit, eftersom hans pappa, Johan Dunker, fick jobb att bygga ut hamnarna i Helsingborg. Denna flytt skall alla helsingborgarna vara evigt tacksamma att familjen Dunker gjorde, eftersom Henry Dunker under sin levnad och efter sin död skänkt enorma summor för att bland annat ”[…] användas till ett för helsingborgarna gagneligt, självständigt ändamål.”  Henry Dunker kom som invandare till Sverige tillsammans med sin familj och byggde upp en förmögenhet som kommit Helsingborg till stort gagn. Tyvärr är vi inte lika bra på att ta till vara den enorma kraft som finns hos invandrare och drivna entreprenörer idag, som man var i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Sverige och Helsingborg utvecklades snabbt under denna period, men sedan dess har tyvärr få företag vuxit sig stora i Helsingborg. Nu och framöver måste vi bli bättre på att locka hit nya företag som kommer och vill etablera sig. Kanske är det genom att locka med ett utbyggt och kreativt kulturutbud som Helsingborg kan skilja ut sig i mängden av städer som satsar på att vara attraktiva för människor och företag?  Men som alla vet går det inte att vinna nya segrar på gamla meriter. Hela tiden måste man våga utveckla, förändra och ta till vara nya metoder för att bli bättre, tydligare och starkare som kulturstad. Där måste Helsingborg bland annat få fram nya entreprenörer, nya företagsledare och nya starka personligheter som vill hjälpa till och utveckla Helsingborg som kulturstad. Vem kommer att bli 2000-talets Henry Dunker som på ett generöst sätt bidrar till att vidareutveckla Helsingborg ännu mer?  Henry Dunker har sedan tidigare fått ett antal hedersbetygelser av Helsingborgs stad för sina oerhört generösa insatser. Redan 1949 förärades Henry Dunker med Helsingborgsmedaljen. I samband med byggandet av Norra hamnen i slutet av 1990-talet namngavs en torgbildning Henry Dunkers Plats. Vidare utsåg Helsingborgs Dagblads läsare Henry Dunker till Årtusendets helsingborgare i en omröstning som publicerades 24 december 1999. Han fick nära på 50 % av läsarnas röster. 2002 invigdes en stormig aprildag så äntligen Henry Dunkers egna kulturhus som så många hade längtat efter. Redan 1909 planerades det för ett nytt stadsmuseum som blev ett kulturhus med många olika aktiviteter, nästan hundra år senare.  


Nu är det äntligen dags, efter sju år på olika platser i sitt eget kulturhus, att Henry Dunker får en permanent, upplyst och framträdande plats. Helsingborgs stad och Kulturnämnden uppmärksammar Henry Dunkers 139:e födelsedag med ett litet arrangemang med tårta och bubbel. Tänk om vi varje år den 6:e september skulle hylla Årtusendets helsingborgare med flaggning och ett litet kalas. Tänk om man skulle kunna inrätta en Henry Dunkers dag den 6:e september för all framtid till minne för stadens genom tiderna största mecenat. En idé som tål att tänkas på?  


Anders Lundström (KD)Ordförande i Helsingborgs stads kulturnämnd    

ANNONS
Av Anders - 1 september 2009 17:12

olika verksamheter som svarat på uppmaningen att ge ett remissvar på vår filmutredning. 13 svar har hittills kommit och jag vet att alla fall ytterligare ett är på väg i nästa vecka. Ungdområdet hade inte möte förrän den 8 september och kommer också att avge ett svar.


Bland remissinstanserna finns bland annat: Film i Skåne, Skol- och fritidsförvaltningen, Kärnfastigheter, Miljöpartiet de gröna, LTH Ingenjörshögskolan vid Campus Helsingborg, Socialdemokraterna, Helsingborgs Filmstudio och SF Bio AB.


Jag har inte läst de inkommna remisserna, men kommer i veckan att ta del av dem. Under september månad kommer beredning att ske. Det kommer antas ett filmanifest tas vid kulturnämndens sammanträde onsdagen den 21 oktober. Vad kommer detta innehålla? I mitten av oktober vet vi....

Vad tycker du det skall innehålla?ANNONS
Av Anders - 1 september 2009 17:06

I Dunkers kulturhus har sedan invigningen 2002 Henry Dunker funnits som bronsbyst. Bysten har varit utlånad från Henry Dunkers Förvaltning AB. Nu är bysten i stadens ägo då Henry Dunkers förvaltare i slutet av 2008 skänkte denna i gåva till Helsingborgs Stad. Han har haft lite olika placeringar i Dunkers kulturhus,  som kunde byggas tack vare medel ur Henry och Gerda Dunkers donationsfonder. Nu ska han få sin permanenta plats.


Tillsammans med inbjudna gäster sker det formella överlämnandet söndag 6 september 14:00 i Dunkers kulturhus. Samma datum som Henry Dunker skulle ha fyllt 139 år. Det bjuds på kaffe och tårta för att fira hans födelsedag och välkomna honom till en egen plats i huset. Den nya installationen bekostas av Trelleborg AB.


Bysten av Henry Dunker är en kopia av ett gipsoriginal av Vitalis Gustafsson från 1932 som finns i Henry Dunkers forna hem Villa Hevea.


FIRA HENRY DUNKERS FÖDELSEDAG
Datum: söndag 6 september 2009
Tid: 14.00
Plats: Dunkers kulturhus foajé
Entré: Fri entré

Av Anders - 1 september 2009 17:03

Skattebetalarnas förening. Deras budskap - sänk skatten. Tja, det är inte alltid så lätt när man har viktiga uppgifter att sörja för...
Av Anders - 1 september 2009 11:11

i Kristianstad och skall nu på eftermiddagen gå på Inspirationsdag som Skattebetalarnas förening bjuder in till....

Av Anders - 1 september 2009 01:05

Sofiero representerar Sverige i internationell trädgårdstävling


I fredags offentliggjordes att Sofiero slott och slottsträdgård i Helsingborg vunnit den prestigefyllda tävlingen Sveriges Vackraste Park 2009. Förutom plakett och valfritt vårdträd, innebär vinsten att Sofiero blir Sveriges bidrag i den internationella tävlingen som avgörs i vår.


Sofiero sprids över hela världen


I fredags offentliggjordes också att Sofiero blivit ett av fem utvalda svenska slott som ska pryda en ny samling utrikesfrimärken som Posten AB ger ut i januari.


Publiksuccé för Den Stora Trädgårdsfesten


Den stora Trädgårdsfesten i helgen blev en publiksuccé. 20 818 besökare kom och njöt av installationer, inspiration och grön kärlek. Det är drygt 1200 fler än i fjor.


Klicka in på www.sofiero.se

Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken.  med Blogkeen
Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken.  med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se