Alla inlägg under augusti 2009

Av Anders - 3 augusti 2009 17:01

Läs den intressanta artikeln på: http://hd.se/noje/2009/08/03/kultur-oever-graenserna/


Någon skrev någongång att "Stora delar av Helsingborgs kulturliv är i gungning." - intressant när man läser denna artikeln. Vems verklighet gäller?


Klicka in på: www.passage09.nu för mer information....

ANNONS
Av Anders - 3 augusti 2009 15:15

Denna debattartikel är skickad till Helsingborgs Dagblad, kommer den att publiceras? Naturligtvis läser du den här först....

  


Kulturen skall bli bättre på att samarbeta med det civila samhället.


Kultur är viktigt för att utveckla ett samhälle. Helsingborg har ett unikt kulturutbud som till delar finansieras genom skattemedel, men de största insatserna kommer ifrån det civila samhället. Naturligtvis skall det offentliga garantera en kulturell infrastruktur i kommunen men det skall finnas en mångfald av aktörer. I det civila samhället ryms stiftelser, religiösa samfund, fackföreningar, hembygdsföreningar, fristående museer, folkrörelser av olika slag, föreningar och kooperativ. Det som kännetecknar det civila samhället är det frivilliga deltagandet och att verksamheten styrs av dess medlemmar, utifrån ett gemensamt intresse eller värdegrund.


Tyvärr har det offentliga samhället har varit dåligt på att erkänna och uppmuntra dessa aktörer såsom viktiga opinionsbildare, traditionsbärare och utförare av en mängd kulturella aktiviteter. Under årtionden har detta försvagats på alla nivåer. Nu skall det bli ändring på det. Med inspiration av den nationella överenskommelse som slutits mellan alliansregeringen och civilsamhällets många aktörer tror jag att det finns mycket att göra inom kulturens område även här i Helsingborg.


Därför vill jag att Kulturnämnden framöver skall inleda en förutsättningslös dialog med alla de kulturaktörer som verkar i Helsingborg. Tanken är att få igång ett nytt arbetssätt där alla goda krafter tillsammans kan utveckla och förbättra kulturlivet för helsingborgare och besökare.  Genom dialogmöten och inspirationsträffar går det säkert att göra ett avstamp tillsammans för ett konstruktivt framtidsarbete som alla tjänar på. Naturligtvis är det viktigt att slå fast vissa principer i de inledande diskussionerna kring: självständighet och oberoende, kvalitet, långsiktighet, öppenhet, insyn och mångfald.


Redan idag har kulturnämnden årliga samråd med studieförbunden, det finns trevande dialoger med fristående museer och det finns återkommande samtal med bidragsansökande kulturföreningar. Men det går att göra så mycket mer och dessutom bättre.


 Det civila samhället är nämligen en viktig hörnsten i skapandet av ett attraktivt Helsingborg för människor och företag. Hur kan det civila samhället tillsammans med det offentliga bidra till en vitalisering och hur kan vi tillsammans göra så att fler blir delaktiga i Helsingborgs kulturliv? Det är uppgiften för oss alla, tillsammans.


Anders Lundström (KD) Kulturnämndsordförande i Helsingborgs stad.

ANNONS
Av Anders - 2 augusti 2009 15:25

höstterminen börjar. Skrivbordet är rensat, pennorna är vässade och datorn full av saker som hända under hösten. Nu kör vi...

Av Anders - 1 augusti 2009 10:19

läser jag i dagens HD (http://hd.se/helsingborg/2009/08/01/helsingborgarna-trivs-i/) - intressant.


I texten står det bland annat: "Enkätsvaren visar att invånarna i staden är särskilt nöjda med fritidsmöjligheterna, från utflyktsmål, natur- och friluftsliv till kulturaktiviteter. [min markering] Men också miljön i staden, som parker och strövområden, får tveklöst godkänt.


Jasså, vissa beskriver verkligheten på ett annat sätt. Vem har rätt och vem fel, eller har alla rätt på sitt sätt?

Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13 14 15 16
17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken.  med Blogkeen
Följ Anders Lundströms blogg om helsingborgspolitiken.  med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se