Alla inlägg under augusti 2009

Av Anders - 17 augusti 2009 22:53

så blev rubriken i Radio Malmöhus. Länken till inslaget är här:

http://www.sr.se/malmo/nyheter/artikel.asp?artikel=3037643


Kommer det fler rubriker kring detta viktiga förslag?

Av Anders - 17 augusti 2009 16:07

ifrån Skanör, där jag är ett planeringsmöte inför höstens alla aktiviteter. Många intressanta föredagningar om hur framtiden kan se ut.


Blev intervjuad av Radio Malmöhus med anledning av kulturnämndens eventuella beslut på onsdag vad det gäller kulturen i Helsingborg och det civila samhället. Du har ju läst om ärendet här bloggen redan idag. Själv hörde jag inte inslaget och har inte hittat det på nätet. Tja, hoppas att det blev bra. Förslaget är i alla fall bra, tycker jag...


När kommer det kommenterar i andra medier?

Av Anders - 17 augusti 2009 06:46



(Vad tycker du, kan vi bli bättre, eller är vi redan bra på detta? Skicka en kommentar eller mejla... )



Kulturen i Helsingborg skall bli bättre på att samarbeta med det civila samhället.


Nu inledds ett arbete för att utveckla relationerna med alla kulturaktörer i Helsingborg. På onsdag eftermiddag kommer kulturnämnden i Helsingborg ta ett principbeslut att ge Kulturchefen i uppdrag att utveckla ett upplägg och en arbetsprocess kring hur kulturen i Helsingborg kan bli bättre på att samverka och samarbeta med civila samhället i Helsingborg. Först skall en inventering ske och därefter skall alla aktörer bjudas in till dialog vid möten med början i september.


Tanken är att få igång ett nytt arbetssätt där alla goda krafter tillsammans kan utveckla och förbättra kulturlivet för helsingborgare och besökare. Genom dialogmöten och inspirationsträffar går det säkert att göra ett avstamp tillsammans för ett konstruktivt framtidsarbete som alla tjänar på. Det är naturligtvis viktigt att slå fast vissa principer i de inledande diskussionerna kring: självständighet och oberoende, kvalitet, långsiktighet, öppenhet, insyn och mångfald mellan det offentliga och civila samhället.  



Tyvärr har det offentliga samhället har varit dåligt på att erkänna och uppmuntra dessa aktörer såsom viktiga opinionsbildare, traditionsbärare och utförare av en mängd kulturella aktiviteter. Under årtionden har detta försvagats på alla nivåer. Nu skall det bli ändring på det. Med inspiration av den nationella överenskommelse som slutits mellan alliansregeringen och civilsamhällets många aktörer tror Kulturnämnden att det finns mycket att göra inom kulturens område i Helsingborg.


Det civila samhället är nämligen en viktig hörnsten i skapandet av ett attraktivt Helsingborg för människor och företag. Hur kan det civila samhället tillsammans med det offentliga bidra till en vitalisering och hur kan vi alla tillsammans göra så att fler blir delaktiga i Helsingborgs kulturliv?


Fakta:

Redan idag har kulturnämnden årliga samråd med studieförbunden, det finns trevande dialoger med fristående museer och det finns återkommande samtal med bidragsansökande kulturföreningar. Men det går att göra så mycket mer och dessutom bättre.


I det civila samhället ryms stiftelser, religiösa samfund, fackföreningar, hembygdsföreningar, fristående museer, folkrörelser av olika slag, föreningar och kooperativ. Det som kännetecknar det civila samhället är det frivilliga deltagandet och att verksamheten styrs av dess medlemmar, utifrån ett gemensamt intresse eller värdegrund.


Av Anders - 16 augusti 2009 18:52

och förberedelser inför veckan är snart klara. Måndag och tisdag i Skanör och onsdag med kulturnämnden. Torsdag med möten och fredag ytterligare skrivbordsarbete. Tja, nu sätter det igång på riktigt. 399 dagar kvar till valet och varje dag räknas...





Av Anders - 16 augusti 2009 07:27

är det dags för höstterminens första kulturnämnd. Innan själva nämnden blir det budgetseminarium om 2010. I oktober skall internbudgeten vara klar, men redan nu skall det diskuteras förslag, tankar och idéer.


Redan när kulturnämnden i april tog budgetramarna fanns det flera intressanta förslag redan med:


Utbildning i danska för all personal under 2010.

Kulturkortet skall utvecklas ännu mera och bli en ännu större succé....

Drumcorps skall få nya uniformer efter 35 år...

Marknadsföring av flera viktiga jubileer...


Det kommer säkert tillkomma ännu mer under hösten diskussioner och debatter. Hur kommer det till exempel bli med kvalitetsfilmsvisning i Helsingborg ifrån 2010 och framåt?


Dunkers Unga - kommer att utvecklas och förbättras...

Fredriksdal - Sofiero, vilka utvecklingsplaner finns det där under 2010?


Ja, frågorna är många och svaren kommer bli tydliga när budgeten tas i oktober.


Vidare kommer nämnden att ta ett viktigt ärende (tycker i alla fall jag). Kultur Helsingborg och det civila samhället. Redan tidigare har jag skrivit vad jag tycker ifrågan, utan att texten blivit publicerad i Helsingborgs Dagblad (inskickad för någon vecka sedan). Tja, du läser den först alltid här på bloggen:


Kulturen skall bli bättre på att samarbeta med det civila samhället.



Kultur är viktigt för att utveckla ett samhälle. Helsingborg har ett unikt kulturutbud som till delar finansieras genom skattemedel, men de största insatserna kommer ifrån det civila samhället. Naturligtvis skall det offentliga garantera en kulturell infrastruktur i kommunen men det skall finnas en mångfald av aktörer. I det civila samhället ryms stiftelser, religiösa samfund, fackföreningar, hembygdsföreningar, fristående museer, folkrörelser av olika slag, föreningar och kooperativ. Det som kännetecknar det civila samhället är det frivilliga deltagandet och att verksamheten styrs av dess medlemmar, utifrån ett gemensamt intresse eller värdegrund.



Tyvärr har det offentliga samhället har varit dåligt på att erkänna och uppmuntra dessa aktörer såsom viktiga opinionsbildare, traditionsbärare och utförare av en mängd kulturella aktiviteter. Under årtionden har detta försvagats på alla nivåer. Nu skall det bli ändring på det. Med inspiration av den nationella överenskommelse som slutits mellan alliansregeringen och civilsamhällets många aktörer tror jag att det finns mycket att göra inom kulturens område även här i Helsingborg.



Därför vill jag att Kulturnämnden framöver skall inleda en förutsättningslös dialog med alla de kulturaktörer som verkar i Helsingborg. Tanken är att få igång ett nytt arbetssätt där alla goda krafter tillsammans kan utveckla och förbättra kulturlivet för helsingborgare och besökare.  Genom dialogmöten och inspirationsträffar går det säkert att göra ett avstamp tillsammans för ett konstruktivt framtidsarbete som alla tjänar på. Naturligtvis är det viktigt att slå fast vissa principer i de inledande diskussionerna kring: självständighet och oberoende, kvalitet, långsiktighet, öppenhet, insyn och mångfald.

Redan idag har kulturnämnden årliga samråd med studieförbunden, det finns trevande dialoger med fristående museer och det finns återkommande samtal med bidragsansökande kulturföreningar. Men det går att göra så mycket mer och dessutom bättre.

 Det civila samhället är nämligen en viktig hörnsten i skapandet av ett attraktivt Helsingborg för människor och företag. Hur kan det civila samhället tillsammans med det offentliga bidra till en vitalisering och hur kan vi tillsammans göra så att fler blir delaktiga i Helsingborgs kulturliv? Det är uppgiften för oss alla, tillsammans.


Anders Lundström (KD) Kulturnämndsordförande i Helsingborgs stad.


Jag tycker det är ett av de viktigaste ärendena som kulturnämnden kommer avhandla under hela mandatperioden, men tycker nog inte vissa. I stället för att fokusera på det framtida arbetet, gräver man runt i det gamla och analyserar det utifrån vissa bestämda vinklingar. Diskutera framtiden i stället. Den är väl mycket viktigare, eller?



Av Anders - 15 augusti 2009 06:21

så löder en rubrik av många i dagens Helsingborgs Dagblad. Här kan du läsa artikeln: http://hd.se/noje/2009/08/15/tidigare-medarbetare-kritiska-till/


Det är naturligtvis viktigt att massmedia funderar, analyserar och kommer med kommentarer till olika verksamheter. Vad hände sedan, är alltid intressant uppslag att läsa.


När blir kritik, tung kritik? Vem skall man lyssna på? Varför går vissa ut med kritik, medan andra inte gör det? Varför slutar man en anställning och tar en annan? Det finns alltid två sidor och ibland är det viktigt att fundera varför vissa säger som de gör. Funderar du någon gång på det, eller? 


Här kan du läsa om mina kommenterar som de blev formulerade i tidningen: http://hd.se/noje/2009/08/15/kulturnaemndens-ordfoerande-svarar/

Tung kritik mot ”nya” Dunkers

"De tidigare medarbetarna fick aldrig en chans att avsluta arbetet som de påbörjade när Dunkers invigdes våren 2002. Fem år senare, när verksamheten fortfarande var under uppbyggnad ..."


I samband med invigningen bestämdes att verksamheterna skulle utvärderas efter fem år. Det tillsammans med 5-6 andra utredningar, analyser och överväganden låg till grund för ett förändringsarbete som pågått sedan besluten togs 2007.


Publikarbetet måste väl alltid vara där, oavsett organsation. Det har aldrig sagts, beslutats eller ens funderats kring att publikarbetet inte skulle vara viktigt.


"Det är mycket möjligt att man kommer att kunna skörda frukterna av omorganisationen när den väl har satt sig. "


Det har nu gått över två år sedan beslutet togs. Det kanske kommer....


Av Anders - 14 augusti 2009 09:04

skrivits om hur vissa uppfattar kristdemokratisk kulturpolitik, utan då ta utgångspunkten i verkligheten.


Kristdemokraterna är ett parti med en aktiv kulturpolitik, läs gärna vad KD:s kulturpolitiske talesman Dan Kihlström skriver på NEWSMILL (http://www.newsmill.se/artikel/2009/08/13/vi-kristdemorater-varnar-om-vart-svenska-kulturarv) om kulturpolitik.



Av Anders - 14 augusti 2009 08:55

går det att läsa (http://hd.se/helsingborg/2009/08/13/dunker-faar-bysten-av-dunker/) - Dunker får bysten av Dunker.


Äntligen kommer bronsbysten att permantentas i Dunkers kulturhus. På Henry Dunkers födelsedag, den 6 september, kommer den formella överlämningen ske under pompa och ståt...



Henry Dunker har på olika sätt berikat staden och dess kulturutbud på ett enastående sätt. Konserthuset, Stadsteatern, Kulturmagasinet, Grafiska museet och förstås Dunkers kulturhus är bara några exempel på hans generositet gentemot staden.   


Det skulle vara intressant i framtiden undersöka möjligheterna för att kunna utlysa den 6 september till Henry Dunkers dag i Helsingborg för att hedra stadens genom tiderna största mecenat. Vad tycker du?



 Henry Dunker har sedan tidigare fått ett antal hedersbetygelser av Helsingborgs stad. Redan 1949 förärades Henry Dunker med Helsingborgsmedaljen. I samband byggandet av Norra hamnen i slutet av 1990-talet namngavs ett en torgbildning Henry Dunkers Plats. Vidare utsåg Helsingborgs Dagblads läsare Henry Dunker till Årtusendets helsingborgare i en omröstning som publicerades 24 december 1999. Han fick 1 261 röster av totalt 2535 avgivna röster.

Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12 13 14 15 16
17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards