Alla inlägg under april 2009

Av Anders - 17 april 2009 21:43

Helsingborgs museum fyller 100 år och Kulturnämnden inrättar en utmärkelse till minne av Gisela och Oscar Trapp.  - I samband med att Helsingborgs museum fyller 100 år inrättar Kulturnämnden en utmärkelse till minne av grundaren och initiativtagaren konsul Oscar Trapp och hans fru Gisela. Utmärkelsen, som utdelas årligen, skall gå till förtjänta föreningar, sammanslutningar eller enskilda personer som verkat i Oscar Trapps anda i Helsingborgs stad.


Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma och stödja initiativ inom kulturarvet inom Helsingborgs stad. Utmärkelsen består av en minnesgåva, ett diplom och en check på 10 000 kronor.


Första gången kommer utmärkelsen att delas ut i samband med att öppnandet av utställningen om Gisela och Trapp den 30 april på Fredriksdal.



Utmärkelsekommittén består av Kulturnämndens presidium, kulturchefen eller av denne utsedd person, ordföranden i Helsingborgs museiförening och ordförande i Historikkommittén. Denna kommitté kommer att förslå kulturnämnden vem eller vilka som skall få utmärkelsen.


Fakta:

Konsul Oscar Trapp (1847-1916), ingenjör och affärsman, var initiativtagare till bildandet av Helsingborgs museiförening 1908. Museiföreningen grundade Helsingborgs museum 1909. Vidare var Oscar Trapp drivandet i en lång rad frågor av betydelse för Helsingborg, bland annat uppförandet av terrasstrapporna och renoveringen av Kärnan. 


Gisela Trapp, f. Henkel (1873-1958), var konstnär och illustratör. Hon donerade Fredriksdalsområdet till Helsingborgs stad 1918, med ändamålet att där skulle anläggas ett friluftsmuseum. 


Helsingborgs museum invigdes den 9 maj 1909 på Södra Storgatan 31 och har utvecklats till dagens museiverksamhet som finns i Dunkers Kulturhus, i Kulturmagasinet och på Fredriksdal. Det finns nog ingen museiverksamhet i landet idag som kan uppvisa så funktionsdugliga magasin och så attraktiva lokaler och museer att bedriva museiverksamhet i som Helsingborg och där det finns personal med både hög och bred kompetens inom områden som natur, kultur och konst.

Av Anders - 17 april 2009 21:39

Som sagt, här läser du det först, alltid. På Kulturnämndens sammanträde den 22 april, kommer budgeten inför 2010 att diskuteras och beslutas. Här kommer några förslag som Femklövern kommer att genomföra under 2010. Dock kommer det mera, när internbudgeten tas i oktober...




Redan under 2009 kommer det ske mycket inom kulturen, men det som är de stora nyheterna inför 2010 är (utan rangordning):


Helsingborgs stad har ambitionen att bli Sveriges attraktivaste stad och då är det viktigt med en ambitiös och målmedveten kulturpolitik som vågar ta plats i alla samhällsområden. För att kunna bli ett politikområde som tas på allvar skall kulturnämnden under 2010 arbeta fram ett strategiskt framtidsprogram som beskriver Helsingborgs stads kulturpolitiska ambition och strategiska inriktning fram till 2020. Detta program skall ge vägledning hur Helsingborg kan använda kulturen för att göra Helsingborg till den mest attraktiva staden. Kultur är nämligen en viktig del i detta arbete.


 Under 2009 och 2010 kommer Kulturnämnden ta ett antal viktiga beslut om inom filmpolitiska området. Därmed kommer ett antal viktiga framtidsfrågor få sina svar. Den pågående utredningen kommer att presentera ett antal förslag under 2009 som kommer ha stor bäring för hur framtiden kommer att te sig.



I januari 2009 skrev Helsingborgs och Helsingörs kulturnämnder under ett samarbetsavtal som kommer göra att samordning och samarbete kommer att öka mellan städer. Som ett ytterligare steg för att underlätta för danska besökare, som kommer i allt större mängder, kommer all personal inom kulturförvaltningen under 2010 få utbildning i danska, så att de kan möta dem på ett trevligt och avspänt sätt.  Kulturkortet, som lanserades i slutet av 2008 och som är en succé, kommer under 2010 att utvecklas och förbättras avsevärt.


Eftersom Helsingborg under 2010 firar ett antal jubileer kommer kulturförvaltningen arbeta stadsövergripande i ett antal projekt tillsammans med andra förvaltningar för att optimera marknadsföringsinsatserna.


Efter 35 år kommer Helsingborgs Drumcorps att få nya uniformer till både killar och tjejer. Denna verksamhet har på flera sätt bidragit till att höja Helsingborgs attraktivitet. Därför känns det glädjande att denna barn- och ungdomsverksamhet kan utveckla sin verksamhet i nya fräscha uniformer med passform.


Samordning av guide och bokningsverksamheten inom Sofiero o Fredriksdal skall ske. Detta för att effektivisera och göra det lättare för helsingborgare och besökare att få information om dessa unika anläggningar.  


Biblioteken skall bli moderna mötesplatser där information samlas och presenteras på ett tillgängligt sätt. För att underlätta skall mediejukeboxar med nedladdningsbart material köpas in.


 För att utveckla och modernisera utställningsverksamheten på Dunkers kulturhus skall nya permanenta utställningar börja planeras och invigas den 27 april 2012.  Genom att använda ny teknik skall utställningsverksamheten göras mer interaktiv och föränderlig.


Dessa satsningar är några axplock av allt som kommer att göra att kulturen i Helsingborg även framöver kommer att upplevas som inspirerande, tillgänglig och utvecklande. I samband med internbudgetarbetet som kommer att behandlas på kulturnämnden i oktober kommer ytterligare preciseringar att göras inför budgetåret 2010.   

Av Anders - 17 april 2009 21:29

Ebbe - the movie. Ja, jag kom hem ifrån SKL-seminariet för en stund sedan och hann inte se dokumentären live. Förhoppningsvis går den att hitta på svtplay.se sedan. Just det, den nya tekniken som filmpedagogerna i veckan pratade om...



Av Anders - 17 april 2009 21:02

läser min blogg och förundras hur jag hinner skriva, tänka och arbeta på dygnets 24 timmar. Ja, jag skriver dagligen på bloggen, men det tar inte mycket tid. Dessutom tycker jag det är viktigt att informationsmonopolet är avskaffat en gång för alla. Leve de nya möjligheterna att kommunicera. Hur många andra lokala politiker skriver blogg dagligen i Helsingborg? inte många. Sedan om man tycker den är sällsam, dålig eller till och med rent kass. Då har jag bara ett råd, ämna din tid åt något annat. Det finns mycket annat i livet, än att reta sig på en enkel blogg.


Jag har förstått att vissa misstror och feltolkar mycket här i livet, men det är inget jag kan göra något åt. En kväll i filmens tecken handlade mer än bara hur en utredare tänker sig frågan om Röda Kvarn. Kulturnämnden i Helsingborg vill ta de stora greppen, skapa förutsättningar för många aktörer och verka framtidsinriktat, inte bara titta bakåt.





Av Anders - 16 april 2009 22:40

sista förberedelsen klar inför Stockholmsresan imorgon. SKL har inbjudit till seminarium och diskussion om kulturutredningens alla olika förslag. Kulturnämnden skall på onsdag lämna ett svar, som förhoppningsvis blir stadens officella svar. Var kan du läsa det först, jo här så klart. (Hoppas jag i alla fall.) 05.00 ringer klockan, så nu är det marsch i säng som gäller. Inget smygbloggande senare och inte några ytterligare nyhetssajter att gå igenom. Det finns mycket på Internet...



Av Anders - 16 april 2009 18:17

om man snurrar. Om man inte stannar och lyssnar på allt, blir det också lite fel, kan jag tycka. Om verkligen är intresserad av ett ämne, måste man väl låta det ta tid och lyssna på flera infallsvinklar.


Tyvärr verkar inte den gamla generationen ha tålamod, utan kräver enkla svar på komplicerade frågor. Det kommer svar på alla frågor, men ha tålamod.


Vidare vill man bara ha svar på de gamla lösningarna, inte vad man gör med framtiden. Man måste också vara lite framtidsinriktad och tänka på hur det kan se ut framåt, inte bara bakåt...





Av Anders - 16 april 2009 10:37

börjar det komma information. Följande text är skickad till skånsk media. Kommer det bli några reaktioner?


Helsingborgs Drumcorps får nya uniformer.


 - Efter 35 år kommer Helsingborgs Drumcorps få nya och moderna uniformer. När Drumcorps bildades 1974 inköptes ett antal uniformer som fortfarande används. Nu är det äntligen dags att byta ut dessa under 2010. När dessa uniformer syddes upp bestod Helsingborg Drumcorps av bara killar. Nu finns både tjejer och killar engagerade i orkestern. Passformen för tjejerna i Drumcorps är inte bra vilket naturligtvis drar ner helhetsintrycket av spelningarna. Vidare är uniformerna, inklusive drillflickornas, av gammalt snitt och därför av stort behov att förnyas.  


- Det säger Anders Lundström (KD) kulturnämndens ordförande, i en kommentar i samband med Kulturnämndens investeringsbudget för 2010 presenterades under torsdagen. Beslut kommer fattas onsdagen den 22 april, då Kulturnämndens förslag till budget för 2010 finns på dagordningen.


- Helsingborgs Drumcorps har under sina 35 år på flera sätt bidragit till att höja Helsingborgs attraktionskraft och nu börjar de uniformer, som inte ännu kasserats, bli helt utslitna. Därför känns det glädjande att denna barn- och ungdomsverksamhet inom Dunkers kulturhus uppmärksammas och får en erkänsla av Helsingborgs stads kulturnämnd, kommenterar Eva Törning, vice ordförande i Helsingborgs Drumcorps, det positiva beskedet att nya uniformer nu skall köpas in.


Fakta:

Helsingborg Drumcorps består av marschband, marimbaband och drillflickorna och idag finns närmare 100 ungdomar engagerade i verksamheten. Träning sker en gång per vecka och under två timmar. En gång i månaden är träningen förlagd till en gymnastiksal för att möjliggöra träning för marschband och drillflickor samtidigt. Under en helg i april/maj anordnas obligatoriskt veckoslutsläger för intrimning inför sommarens spelningar. 


Till Helsingborg Drumcorps finns en föräldraförening knuten. Denna förening är en allmännyttig ideell förening och är ett stöd för verksamheten, framför allt genom att organisera och finansiera läger, resor, transport av instrument samt uniformer.  För ytterligare information, klicka in på: www.helsingborgdrumcorps.se


För ytterligare information kontakta:


Anders Lundström (KD)            Eva Törning

Ordförande Kulturnämnden       Vice ordförande Helsingborgs Drumcorps 0768-870638                               0709-295454   


Av Anders - 15 april 2009 15:54

 fyller idag 67. En rocklegend som aldrig blir gammal, eller? Kommer han hålla för evigt? Grattis Erik!! Om du inte vet vem Erik är, läs här då (http://sv.wikipedia.org/wiki/Jerry_Williams)

 Även om Jerry har en annan politiskt uppfattning än undertecknad platsar han klart på top5-listan över svenska artister. Grattis och fortsätt rocka loss...

Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4 5
6
7
8
9 10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards