Alla inlägg under mars 2009

Av Anders - 10 mars 2009 16:37


Följande text är skickad till HD:s min mening som ett svar på de två insändarna  "Lägg inte ned Filmstudion" 4/3 och "Filmstudion god kultur för många" 8/3. Kom ihåg var du läste detta först. Bloggen är snabbare än gammelmedia, hahaha...


Helsingborg skall vara stolta över Filmstudions verksamhet.


Helsingborgs stad ligger i framkant bland kommuner i Sverige som medvetet satsar på film och rörlig bild. Filmstudion är en viktig verksamhet som alla helsingborgare skall vara stolta över. På 50-årsfesten överlämnade Kulturnämnden en present och önskade ett fortsatt gott samarbete framöver. Det är rätt att kulturnämnden beslutat att ta fram ett "program för rörlig bild" under våren 2009. Det är inget konstigt att Kulturnämnden tagit ett sådant beslut och det handlar om så mycket mer än bara Röda Kvarns framtid. Det finns många aspekter att fundera på när framtidens filmpolitik skall formuleras.


Utredaren Janne Wallin, med lång och bred erfarenhet inom filmbranschen, arbetar intensivt med detta uppdrag. Han skall bland annat beskriva och analysera utvecklingen inom området rörlig bild och till kulturnämnden och presentera förslag och idéer hur Helsingborgs stad skall hantera dessa framtidsfrågor på ett klokt sätt. För att få in många olika synpunkter håller utredaren på att planera en kväll i filmens tecken den 14 april, där intresserade, organisationer och föreningar kommer att bli inbjudas. Håll ut, det kommer bli dialog och många diskussioner innan beslut tas.


Anders Lundström (KD)

Ordförande i Helsingborgs stads kulturnämnd

Av Anders - 9 mars 2009 17:08

I husorget HD kunde man ifredags läsa att "De rödgröna rörande överens — trots gamla konflikter (http://hd.se/helsingborg/2009/03/06/de-roedgroena-roerande-oeverens-m/) De vill vinna valet 2010 och styra Helsingborg. Ojdå, varje kommunfullmäktige bråkar nästan alltid s-v-mp med varandra och nu vill de styra staden tillsammans. Förra gången de styrde tog det över ett år att få fram en regeringsförklaring. När femklövern tog över beslutade första kommunfullmäktige om en inriktning på politiken under mandatperioden. Lite skillnad kan jag tycka.


"Jag hoppas och tror att de nu är så professionella att de håller sig till politiken och inte till det som varit." ett citat ur texten som visar på skräckexpempel hur historien har varit. För att bilda er en uppfattning, lyssna på kommunfullmäktige via närradion eller läsa direktrapporteringen via hd.se nästa gång det är KF, då skall ni se hur sams den rödgröna röran är...


Femklövern i Helsingborg fungerar alldeles utmärkt och nu när vi fått upp farten kommer också de viktiga besluten som visar hur framtidens Helsingborg kan se ut. Det finns mycket att göra, det finns många viktiga beslut att ta, det många viktiga ställningstaganden att göra i andra halvlek. Häng med här på bloggen, så kommer du bli informerad om vad som händer. Redan nu börjar vi se över butikerna inom kulturförvaltningen. Alldeles för länge har dessa varit utan styrning. Inga mål med en verksamhet är inte bra, men ordnar vi även detta. Kom ihåg var du läste det först....

Av Anders - 8 mars 2009 21:38

nya möten. Denna gång skall vi diskutera och fundera på flera framtidsfrågor för kulturen i Helsingborg. Den 18:e är det kulturnämnd igen och då skall bland annat [...] diskuteras. Ja, allting är inte riktigt klart, så ni måste vänta lite. Återkommer här på bloggen, när jag vet mera, hahaha... J


 Just nu är det budgettider inför 2010, men det återkommer jag till i särskild ordning. KN skall den 22 april besluta om de riktlinjer som gäller för 2010. Sedan skall Kommunfullfäktige besluta den 15 juni om dessa, för att sedan skicka tillbaka det till KN för internbudgeten i oktober/november. Det kommer hända mycket under 2010 också, var så säkra...


Den 15-17 mars är riksdagens kulturutskott i Skåne. Just det och de kommer även till Helsingborg. Dock är besöket kort och ganska uppbokat redan, men det är ju intressant att de väljer att komma till Helsingborg, trots att det är ett "kultuellt Ankeborg" som någon för längesedan skrev. Nej, de är intresserade av att få se en stad som har stora ambitioner inom kulturens område. En stad som lägger mycket pengar på kulturen. (Inte bara på hyror som någon tror). Vi har ett unikt kulturhus med ett stor bred på verksamheterna, som bara blir bättre och bättre. (Men det tror väl inte vissa.)


Kanske står det något i någon tidningen om detta besök, men det är väl inte så intressant eftersom det är något positivt. Positiva nyheter är alltid mycket svårare att hitta in i tidningen, eller?



Av Anders - 8 mars 2009 21:22


Läste på en kulturjournalists blogg: http://hd.se/kultur/blogg/2009/03/08/kulturnamndens-ointresse-for-film-och-metropolitanoperan/ att Kulturnämnden har visat "ointresse för film".


Tja, om man fantiserar går det alltid att göra den tolkningen. Intressant att skribenten inte pratat med sin chef "kulturchefen", får då hade han kunnat berätta att filmutredaren och "kulturchefen"under en timme suttit och  pratat filmpolitik. Vidare kunnit kulturskibenten varit på sin redaktion, när tf kulturchef och blivande kulturchefen och kulturnämndordföranden var där, får då han han hört om det uppdrag som filmutredaren har haft snart under 3 månader i Helsingborg.


Det finns ett stort intresse för film i Helsingborg, det skall vi kan vara på. Synd att kulturskribenten inte varit på Boost Hbg, men det kanske är för mycket begärt att ta reda på fakta. En bra story, skall man inte kolla, som en rutinerad journalist en gång sa, då kanske storyn spricker. Kolla fakta och återkom, tack...


Sverige förlorade DC-matchen, men den största förloraren var nog publiken som missade en bra och underhållande match. Vidare anser jag att man skall spela matcher inför publiken och inte låta "Terror-Tommy" styra världen.


Av Anders - 8 mars 2009 15:59

en regnig dag i Helsingborg. Vad gör man då? Ju, åker till Dunkers och går där några timmar och tittar på de två mycket intressanta utställningar som just nu pågår. Fikar en stund och fortsätter till utställning om Helsingborgs museiförening 100 år. På väggen där hänger ett hedersomnämnde till museiföreningen, som just beskriver hur viktig denna förening är för Helsingborg. Gå gärna och kolla själv, när du har tid och möjlighet.


Tennis i Malmö och demonstrationer mot ett demokratiskt land, som har internationella förbindelser med de flesta länderna i världen. Just det, jag tycker att man skall spela matchen och man skulle spelat inför publik. Läser på ett antal bloggar att åsikter går isär om Israel är ett demokratiskt land eller inte. Man blir ibland förvånad över vissa människors okunskap. Men det lär man sig fort, vissa bara skriker utan ha koll.

Av Anders - 6 mars 2009 12:45

Helsingborgs stadslexikon innehåller över 2500 artiklar och 600 bilder? Just nu sitter jag och slår upp bland annat artiklen om Oscar Trapp. Varför just honom? Ja, det kommer senare på bloggen. Måste väl ha något att se fram emot i vår. Läste på DKH:s hemsida att man den 6 maj har ett föredag om "Helsingborgs museum 100 år". Jag kommer gå, kommer du?


 Såhär står det bland annat på hemsidan:

"Den 1 maj 1909 invigdes och öppnade Helsingborgs museum. Med anledning av att det i maj 2009 gått 100 år sedan dess berättar Karin Ohlsson, chef för Kulturmagasinet, om utvecklingen från det första museet i den före detta skolbyggnaden på Södra Storgatan 31 till dagens museiverksamhet i Dunkers Kulturhus, i Kulturmagasinet och på Fredriksdal. Det är mycket som har hänt genom åren."


Ja, det kan man säga. Idag har vi ett helt unikt kulturhus med många olika delar som vi skall vara stolta över.

Av Anders - 5 mars 2009 15:08

ett gammalt kommunfullmäktigebeslut ifrån 1997, där det bland annat stod:


 " En mötesplats för lust och kunskap som som vi alla känner glädje och stolthet över. En plats där vi alla kan växa en smula. Varje gång vi lämnar den har vi förändrats en smula.”


På ett annat ställe står det: ”En källa till lust, glädje och personlig utveckling. [...] Skapande verksamhet och kulturupplevelser ger möjlighet att utveckla och bibehålla självkänsla, inlevelseförmåga, fantasi och kreativitet”.


Kan någon gissa vad det handlar om? Skicka in till anders.lundstrom@helsingborg.se


Har inget pris, men jag lovar lägga ut rätt svar, när det kommit och vem som först löste det.

 
Av Anders - 5 mars 2009 10:13

bloggandet har legat nere under några dagar. Anledningen är att jag varit upptagen, bortrest och haft hög arbetsbeslastning. Nu är jag i Kristianstad och sitter av ett möte och därmed möjlighet att blogga lite grann.


" [...] kan bara fungera om den politiskt tillsatta styrelsen och vd visar ödmjuk respekt och lyhördhet för den konstnärliga ledningen." Detta citat läste jag någonstans, glömt var, men det var intressant och lite tänkvärt. Naturligtvis kan man visa varandra respekt och lyhördhet. Det är viktigt, men när en fråga är avgjord är det viktigt att verkställa beslutet. Skulle den principen inte fungera, så demokratin hotad. Därför är det viktigt att hålla på principen.


Media diskuterar nu Davis Cup-matchen i helgen. Min bestämda uppgift är att matchen skall spelas och den borde spelas inför publik, men nu har fritidsnämnden i Malmö bestämt annorlunda och därmed får man respektera det. Man måste inte hålla med, men inbland måste man gilla läget.





Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5 6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25
26
27
28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards