Alla inlägg under mars 2009

Av Anders - 20 mars 2009 09:22

ett intresse för att läsa min blogg. Sedan jag åter började i januari har besöksiffrorna varje månad stigit och under mars blir det kanske 400 unika besök. Jag som trodde att kanske 10 personer skulle vara intresserade. Kommer bloggen att få 1000 unika besök i månaden är jag nöjd. Tänk att 1000 personer aktivt klickar in och läser mina ostrukturerade tankar och synpunkter. Mejla gärna eller lämna kommentarer, det blir roligare då...


Som jag skrivit tidigare, du kommer alltid hitta nyheten här innan den står i en tryckt tidning. Snabbhet och enkelhet är nyckelorden. Kommer bloggarna att vara avgörande i valrörelsen 2010? Kommer Internet att avgöra valet 2010? Kommer folkpensionärerna (snart är alla ledande S-politiker i Helsingborg 65 år) i S att försöka använda moderna hjälpmedel? När kommer generationsväxlingen i det lokala S-styret?


Många frågor men få svar. 2009 är bara ett uppvärmningsår inför viktiga 2010, då allt kommer att avgöras och redan nu måste man fundera på förberedelser. Planering är ett nyckelord för alla i den politiska branschen...

Av Anders - 19 mars 2009 20:20

 undersökte under hösten 2008 svenska folkets politiska identitet." (http://www.demoskop.se/?id=1380 - här kan du se undersökningen.)


I denna undersökning visar det sig att kristdemokrater är konservativa, som om vi inte visste det redan. Jag är inte förvånad, men att 2 % av moderata väljare är socialister är väl mer uppseendeväckande. Just det, och 6 % av moderata väljare anser sig själva vara socialdemokrater. Intressant...


Är världen ibland upp och ner, eller?



Av Anders - 19 mars 2009 20:15

Att regeringen genom luftfartsverket har bestämt sig för att endast 10 flygplatser har nationell betydelse påverkar egentligen inte Ängelholm. Jag har helt övertygad att den går att driva i privat regi.



Av Anders - 19 mars 2009 08:17

Idag är det åter vardag och möten som gäller. Skall efter mandatperioden summera alla möten och anteckningar som blivit. Ibland kan man undra om man påverkar något egentligen?


Lund är dagens resmål och syftet är att försöka få en så bra och genomarbetad budget som möjligt i Region Skåne.


2008 års budget var på 75 sidor.

2009 års budget var på 60 sidor.

2010 års budget skall förhoppningsvis vara på 40 sidor.


Det är inte alltid lätt att vara tydlig, men försöka går. Mer pengar är det i alla fall för varje år, även om vissa tycks tror att det blir sämre och sämre.


Funderade på rubriksättning när jag läste följande rubrik: http://hd.se/helsingborg/2009/03/19/snart-blir-det-kaos-i-stan/

Nu väntar kaos i trafiken - om alla läser att det kommer bli kaos, då kommer det att bli kaos. Alla som inte ens kommer till Helsingborg, kommer nu tror att det är KAOS eftersom det står så i tidningen. Vilket ansvar har tidningen till att sprida budskap? Jag funderar mycket på det, men går läsarna det?


Förövrigt är det intressant att en morgontidningen mer och mer använder uttryck som: KAOS, ATTACK och CHOCK. Blir morgontidningarna mer och mer som kvällstidningarna, eller? Är det ett uttryck för att antal läsare minskar och dör tidningarna långsamt ut, kanske? Hur ser framtiden ut inom media? Intressant att fundra på, både för tidningsägare, läsare och makthavare...



Av Anders - 19 mars 2009 08:02

Igår kväll hade vi igen Kulturnämnd och som vanligt hade vi en trevlig stund där vi diskuterade dåtid, nutid och framtid. Till exempel fick vi en lång, men ack som viktig, information om Kultur i vården (se www.skane.se/kulturivarden för mer information). Kulturnämnden diskuterade hur vi kan göra för att de äldre helsingborgarna kan få en värdigare äldreomsorg. Vi har över 1300 äldre som bor på våra äldreboende. Dessa skall skall ha en bra liv, som enkelt är det.


Marianne Westholm informerade om hur arbetet fortskrider på Dunkers och många frågor ställdes som besvarades på ett noggrant och seriöst sätt. Kulturnämndens ledamöter är  övertygade om att förändringarna som sker leder till att fler barn för större upplevelser inom fler konstarter.


Beslut togs om att ge tydliga uppdrag till butikerna inom kulturförvaltningen. I detta så diskuterades och beslutades också att i juni skall en handlingsplan utifrån uppskrivningen presenteras för nämnden.


Vidare togs beslut att museisamlingarna skall ut på nätet, något som Roland Nilsson (S) velat i 12 år, men som Femklövern verkställer. Undra om Roland nu bytar parti, eftersom andra än (S) löser uppgiften. (skämt, det finns nog ingen mer hängiven socialdemokrat i Helsingborg än Roland, tror jag. Han har just suttit i kommunfullmäktige sedan 1970, längre än vad jag är gammal.) Samlingarna kommer efter sommaren och är bara en början på hur framtiden kan se ut.

Av Anders - 18 mars 2009 09:54

mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin var inte ens en match. Alla tidningskommentarer jag har läst håller Reinfeldt som klar segrare. Alla omröstningar jag sett ger Reinfeldt segern. En av de största fördelerna för Alliansregeringen just nu är Mona Sahlin. Förtroendet rasar och sossar internt börjar morra... Metallarbetarna tycker inte om Sahlins energipolitik, men ändå stöttar de henne, men hur länge?


Översatt till den lokala politiken, där Femklövern på ett bra och ansvarstagande sätt, hanterat den ekonomiska nedgången klokt. Hade kommunfullmätige antagit andra budgeter än den som fick 33 av 65 röster, hade framtiden varit mycket mer osäker. Undra hur budgetdebatten i kommunfullmäktige blir i juni. Ytterligare ogenomtänkta förslag ifrån SVaMParna (S+V+MP) (ingen god SVaMPsoppa blir det). Just det, de som skall regera ihop (tror dom ja), men som inte kan komma överens om något just nu. Femklöverarbetet fungerar utmärkt och 2010 kommer vi att lyckas bryta trenden.


 http://hd.se/helsingborg/2009/03/17/naer-jag-ska-vaeljas-ligger-jag-i/ - lite rolig rubrik, tyckte jag. Förhoppningsvis är inte SPI-medlemmarna nedsövda när de väljer ny lokal ledare. Undra vilka andra partier som har sådana problem att ledaren är nedsövd. (Ett skämt alltså!)


Föryngring är alltid ett diskussionsämne för alla partier. Nu föryngrar SPI, men när kommer S att göra det i Helsingborg? De ansvariga blir bara äldre och äldre. Snart är hela ledningen folkpensionärer, men hur ser framtiden ut för dem?


Av Anders - 17 mars 2009 13:47

I tre dagar har riksdagens kulturutskott varit i Skåne och det har endast blivit notiser i skånsk media. Om det nu finns ett stort intresse att diskutera och skriva om kulturpolitik, varför blir det bara notiser i tidningarna, när riksdagsledamöter med förhoppningsvis stort inflytande besöker Skåne. Jag blir förundrad. Är det så att man egentligen inte är intresserad, eller vad är anledningen?


Idag har kulturskottet fått information om Dunkers, Moderna i Malmö och filmbranschen i Skåne. intressant och givande, men inte en rad någonstans i tv/radio/tidningar. Pågår det andra viktiga händelser i världen, eller?


 http://62.119.92.42/diabas/asp/start.asp - Klicka in på Kulturnämnden och Kallelse med möteshandlingar och klicka sedan 18 mars. Då får du fram förslag till beslut. Här har du alltså en möjlighet att läsa om besluten innan de är tagna (handlingarna är alltid förslag, men kan ändras vid sittande bord, alltså måste du ta reda på i efterhand om det blev som förslaget. Det kan man aldrig garantera. Demokrati, kallas det.)


Imorgon är det alltså kulturnämnd igen, denna gång viktiga beslut igen och då kan alltid läsa om det här innan det kommer någon annanstans...





Av Anders - 16 mars 2009 18:18

går det att läsa om butiken på Dunkers (http://convoy.city.se/flipper/HBC/ klicka på den 16 mars). Alltså gjorde ett utskick skillnad. Undra om det kommer något om kulturutskottets besök imorgon tisdag. Ett antal kulturpolitiker kommer till Dunkers kulturhus för att se hur verksamheten utvecklats. Det är annat än vad vissa skrivit om, men vadå!


I morogondagens HD kommer du förhoppningsvis att läsa följande text. (hoppas jag i alla fall!) Den är inskickad, men som alltid läser du här först. Bloggen slår gammelmedia igen, igen och igen... Det är här det händer. (skämt!)



Ny nationell kulturpolitik gynnar Helsingborgs stad.


Idag (imorgon alltså) kommer riksdagens kulturutskott till Dunkers kulturhus och kan med egna ögon se hur Helsingborgs stad prioriterar och satsar på en offensiv kulturpolitik, som blivit omdiskuterad i hela kultur-Sverige.  Kulturutskottet kommer att se hur tydliga politiska prioriteringar ger en bättre verksamhet med tydligt uppdrag att förmedla och diskutera kultur med alla medborgare oavsett bakgrund, härkomst eller intresse.

Kulturutskottet kommer se hur en modern organisation, som utgår ifrån brukarna och medborgarna, kan se ut. Allt för att få ut så mycket kultur som möjligt av våra satsade skattepengar.


Kulturpolitikerna kommer att äta lunch på Dunkers kulturhus och ha Helsingör, Kronborg och Danmark i bakgrunden bara fyra kilometer bort. Helsingborg och Helsingör har skrivit en avsiktsförklaring om kulturellt samarbete. Ett unikt avtal som kommer gynna medborgare och besökare på båda sidor genom att vi kan utnyttja våra resurser på ett bättre sätt. Men när kommer man på nationell nivå våga ta tag i de problem som finns med bland annat otidsenlig skattelagstiftning för kulturarbetare i Öresundsregionen?


Trots diskussionerna i massmedia kring besluten om Dunkers som kulturpolitikerna tagit får många medborgare, besökare och engagerade brukare dagligen upplevelser som förändrar dem för livet. Kulturpolitiken kommer även fortsättningsvis vara ett prioriterat område för många politiker i Helsingborgs stad. Vi tror nämligen att kultur kan vara en drivkraft för att skapa en attraktiv stad och hoppas att kulturutskottet kommer på ett klokt sätt behandla den kulturutredning som nu överlämnats till regering och så småningom till riksdagen för beslut och genomförande. Kulturutredningen vågar nämligen föreslå ett antal förändringar inom kultursektorn, men vågar politikerna i kultutskottet ta strid för dessa intressanta förslag? Vågar politikerna i kulturutskottet och riksdagen att lita på att kommun- och regionpolitiker har förmågan, ambitionen och intresset att även i bistra ekonomiska tider prioritera kulturverksamheter. Jag hoppas det, men är inte säker alls.


Kulturutredningens förslag om en portföljmodell är mycket intressant och central i kulturutredningens alla förslag. Denna modell skulle möjliggöra för Helsingborgs stad att på ett tydligare och bättre sätt diskutera kulturpolitik med de regionala och nationella företrädarna. Jag tror nämligen att Helsingborgs stad har mycket att ge inte bara helsingborgarna vad det gäller kultur och kulturarvarbete, utan skulle kunna spela en regional betydelse för skånskt kulturliv. Men då måste kulturpolitiker på nationell nivå våga ändra dagens föråldrade statliga kulturpolitik mot en modern nationell kulturpolitik med större variation i olika delar i Sverige.


Under tre dagar har Riksdagens kulturutskott blivit informerade om hur sprudlande det skånska kulturlivet är och fått sig till livs hur mycket bättre det skulle kunna bli om man vågade bejaka de intressanta förslag som kulturutredningen kom med för några veckor sedan.  Nu är det upp till regering och riksdag att våga ta beslut och prioritera kulturpolitiken. Kulturpolitikerna i region Skåne och Helsingborgs stad är redo, men är våra riksdagsledamöter redo?


 Anders Lundström (KD)

Ordförande i Helsingborgs stads kulturnämnd


Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5 6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25
26
27
28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards