Alla inlägg under mars 2009

Av Anders - 25 mars 2009 12:45

Följande text är skickad till HD som ett svar på den krönika som Sören tog in i tidningen igår tisdags. Som alltid läser du det först här, om nu HD tar in repliken. Det bestämmer inte jag, men du som är intresserad läser det alltid först här...  


100% bitterhet...  


Sören Sommelius, hälftenägare till Sveriges största landsortstidning och fri debattör i Helsingborg, har allt sedan juni 2007 argumenterat att jag som kulturnämndsordförande står för det mesta dåliga som har skett eller sker inom kulturen i Helsingborg. Jag är imponerad över detta drivna engagemang, men kan bara beklaga att många av argumenten som använts under nästan två år bygger på felaktigheter, missförstånd, rykten och felaktiga tolkningar av verkliga händelser. Att gå igenom alla dessa gör sig inte på max 3000 tecken i en dagstidning. Att jag lyckats reta upp en etablerad kulturjournalist till den milda graden att han måste ta till epitet såsom: ”svaga politiker”, ”oduglig”, ”bakåtsträvare”, ”bypolitiker” och ”ja-sägande nickedocka” visar väl bara på tillkortakommandet i argumentationen.  Jag som relativ ung politiker har fått utstå mycket, men är helt övertygad om att de eniga beslut som kulturnämnden vid flera tillfällen tagit kommer att skapa en modern organisation som utgår ifrån visionen om att Helsingborgs kulturliv skall vara inspirerande, tillgänglig och utvecklande för alla, oavsett bakgrund, härkomst eller ålder.


 Jag har bjudit in Sören Sommelius vid fyra tillfällen för att gå igenom allt material rörande förändringarna vid Dunkers kulturhus och dess pedagogiska verksamhet tillsammans med ansvariga. Vid fjärde skriftliga inbjudan fick jag äntligen ett svar, nämligen: ”I min roll som fri debattör måste jag agera utifrån den offentligt tillgängliga informationen och inte utifrån privata samtal. Under normala omständigheter hade jag gärna träffats och resonerat, det här är trots allt en liten stad. Men i ett tillspetsat och allvarligt debattläge som det som råder nu vore sådana icke-offentliga sammanträffande ett svek… […]”. Tja, det kan också vara en inställning, men kanske inte så framgångsrik om man vill försöka få en nyanserad och faktaunderbyggd bild av vad som hänt och vad som händer. För det händer mycket, men förändringsbenägenheten är begränsad hos vissa, tyvärr.


Sören Sommelius hänvisar i sin krönika till en enkät utförd bland personalen vid Dunkers kulturhus pedagogiska verksamhet och använder den som bevis för en massa saker. Tyvärr har Sören Sommelius, tidningsägare, missat att läsa en annan del av sin egen tidning, där Arne Ekholm, ordförande i lokalavdelningen på Lärarförbundet i Helsingborg, citeras i en artikel rörande enkäten: ”Vi har ingen nytta av ett papper med en massa siffror. Det viktiga är vad vi gör nu! Och det är att börja jobba framåt.” Ord står alltså mot ord om betydelsen av denna enkät, men förändringsarbetet pågår för fullt med all personal. Detta breda arbete skall utmynna i ett helt nytt upplägg som utgår ifrån vad barn och unga verkligen vill, inte vad kulturpersonligheter tror sig veta.


Sören Sommelius och alla andra intresserade är välkomna till Dunkers kulturhus den 10 maj, då det nya pedagogiska programmet för Dunkers kulturhus presenteras. Då kan alla intresserade bilda sig en egen uppfattning om hur framtiden ser ut på Dunkers. Då inser kanske också Sören Sommelius att antigen sitter man på läktaren och ser världen förändras, eller är man med på banan och förändrar världen.


 Anders Lundström (KD) kulturnämndsordförande i Helsingborgs stad

Av Anders - 25 mars 2009 08:18

kommunfullmäktige igen. Alltid fjärde onsdagen i månaden är det kommunfullmäktige, då 65 ledamöter och ett antal ersättare träffas i Rådhuset och beslutar om stora och små frågor.


Idag kommer den stora frågan vara: Nytt stadsvapen eller inte! (skämt!) I en lokaltidning görs idag en enkät om man skall byta stadsvapen eller inte. De som är tillfrågade tycker att det är en icke-fråga och kommentarerna på nätsidan är bland annat: "Det är synd att kommunfullmäktige inte har något vettigare att göra än att slösa med pengar på ett sådant "problem"." Jo, kommunfullmäktige har också viktigare frågor, men ibland måste även små frågor beslutas i kommunfullmäktige. Och förresten det är ingen liten fråga, eftersom det handlar om att göra rätt. Vill inte helsingborgarna ha ett stadsvapen som är skyddad i lag, vill helsingborgarna göra fel utifrån uppställda regler?


Här har media ett ansvar att lyfta fram de viktiga frågorna och inte göra det enkelt för sig och förenkla världen. Det finns andra viktigare ärenden som inte lyfts fram, men som kommer att ta mer tid i debatterna.


En förmodad långkörare är multiarenan. Här kommer argumenten att flyga, men har "Svamparna" ett enat förslag? Det finns ett tydligt förslag mot flera andra otydliga förslag, skall då otydligen vinna. Nej, multiarenan kommer att bli bra i Fredriksdalsområdet. Det innebär att det går att utveckla hela detta område till något ännu bättre. Förstår inte att vissa fattar det. Undra hur länge debatten tar för att komma fram till ett beslut eller återremiss? En timme, två timmar eller hela kvällen?


Det många fler ärenden, men lyssna på närradion 99,2 mhz eller läs direktrapporteringen ifrån www.hd.se. Kanske det kommer något direktinslag på bloggen ikväll? Kom förbi och kolla ikväll...



Av Anders - 24 mars 2009 20:24

Idag har hela KF och KS haft möjligheten att lyssna till ett antal nämnders redovisningar om vad som gjort i Helsingborg 2008. Kulturnämnden gjorde en bra och informativ redovisning av vad som egentligen hände 2008. Tja, det har kanske stått lite i någon tidning om det, eller?


Då hade alla ledande politiker och tjänstemän möjlighet att få en klar och tydlig bild om vad som egentligen har hänt. Tja, allt kanske inte står i tidningen.


Förövrigt har min blogg omnämnts i en dagstidning. Tänka sig att få en sådan gratis reklam, utan att "göra något". Helt plötsligt kommenterar någon vad lilla jag tycker. Intressant, och svar kommer på texten http://hd.se/kultur/2009/03/24/det-aer-naagot-ruttet-i-kulturens/ och du kommer få läsa den först här. Jag lovar....

Av Anders - 23 mars 2009 21:09

www.hd.se /blogg är skett vid 9 tillfällen, enligt en funktion jag har här på bloggen. Det innebär alltså att det finns personer som läser en blogg och sedan klickar vidare till en annan. Alltså fungerar debatten, trots allt. Kanske Internet är den stora demokratimaskinen i framtiden, eller vad tror du?


jag kommer förhoppningsvis skriva inlägg efter inlägg om allt och inget, så läge det finns läsare som är intresserade. Kommentarer mottages vänligen om det är något som saknas på bloggen. Som tidigare sagt, här kommer du alltid läsa nyheten först. Tryckta media är gammelmedia, hahaha ...



Av Anders - 23 mars 2009 20:46

"[...] har av många helsingborgare mottagits med blandade känslor [...]" läste jag i en lokal dagstidning idag angående kulturutredningens betänkande. Undra om så många helsingborgare har läst de 900 sidor kulturutredning som kom den 12 februari? Jag har faktiskt läst alla och under april månad kommer kulturnämnd och sedan kommunstyrelse besluta om att lämna ett remissvar till regeringen.


Vad det kommer stå i remissvaret kan jag ännu inte svara på, men grundtanken med kulturportföljer gillar jag. Varför då, kan vän av ordning fråga sig? Jo, jag tror nämligen att det finns modiga kulturpolitiker som vågar ta ett antal viktiga beslut. Inte att bestämma utställningarnas innehåll, utan ge kulturen bättre förutsättningar att verka utan att politiker detaljstyr verksamheterna. Politiker skall endast diskutera ramar och ekonomiska förutsättningar, inte enskilda personer eller detaljer. Vilket vissa tydligen fortfarande tror om man dagens tidning, där okunskap blandas med otydliga problemformuleringar.


Kanske läge att informera om DIST-utredningen som få tydligen har läst. Läs den och kom sedan tillbaka och försök argumentera om att vad ungdomarna i Helsingborg vill. Gör om, läs om och fundera en gång till innan man tvärsäkert uttalar sig. Okunskap är dagens ord.

Av Anders - 22 mars 2009 13:47

mot AIK. Två kompisar står mot varandra i båsen och skall coacha till seger. Bara en kan gå därifrån som segrare. Enkel dramatik med enkla medel. Tänk om allt hade varit så enkelt. Vinnaren tar allt och förloraren får inget. Så enkelt är inte livet, men ibland skulle det underlätta.


Nej, de som förlorar ger sig inte och försöker spela matchen på andra spelplaner. Blir det inte någon annan spelplan, blir det andra spelregler. Förlorare är förlorare är förlorare. ´


Ibland måste man inse att slaget är förlorat och då kanske börja med en annan sport, i en annan division, med andra motståndare som man kanske har en möjighet att slå.


RBK kommer att slå AIK och RBK kommer igen att spela elitseriehockey. Under tiden de gör det, kommer jag att försöka vinna mina matcher i innebandy. De har i alla fall samma regler varje gång. Ingen försöker att ändra spelreglerna, ingen försöker att påverka domaren att från gå regelverket. Därför är innebandy mycket enklare än mycket annat här i livet. Därför är innebandy alltid roligt, medan bloggar kan vara ointressanta och tråkiga, eller alldeles underbara...

Av Anders - 21 mars 2009 07:38

ett blogginlägg (http://hd.se/kultur/blogg/2009/03/20/musikskoleskandalen-inget-fortroende-for-marianne-westholm/) som jag läste nu på lördagsmorgon står det bland annat att: ¨

 

 "Musikskolans drastiska, hänsynslösa och odemokratiska omorganisation [...]."


 Att förändra organisationen har diskuterats sedan minst 2006, är det drastiskt? Att tillsammans med personalen diskutera förändringen är det hänsynslöst och att en kulturnämnd utsedd av kommunfullmäktige skulle vara odemokratisk, det är hårda ord. Det är kanske läge att skruva ner tonläget, hålla sig till fakta och sluta att dra förhastade slutsatser. Man kan bara hoppas.


Fortfarande har Kulturnämnden höga målsättningarna vad det gäller personalpolitik och det är intressant att lyfta en enkät och procentsiffror, när bloggförfattaren i andra sammanhang hånar seriösa företag som sysslar med kulturstatistik. Hur skall man förstå det? Går det att mäta, eller inte?


(Vet bloggförfattaren vem som gjort undersökningen och varför den är gjord? Var är det kritiska tänkandet och ifrågasättandet? Likaså i den trycka texten står det inget om det egentliga ursprunget till enkäten. Kan någon gissa vem och var den har uppstått? Fundera och tänk kritiskt, igen!)


 Intressant är också att läsa den trycka tidningen idag. Där står bland annat:(http://hd.se/helsingborg/2009/03/21/dags-foer-en-dialog/)


"Vi har ingen nytta av ett papper med en massa siffror. Det viktiga är vad vi gör nu! Och det är att börja arbeta framåt."  Vem skall man lita på? En bloggskrivande intresserad eller den lokala fackföreningens talesperson?


 Läs bloggen och sedan artikeln och gör en egen bedömning av läget. Var kritiska när ni läser och fundera lite... 


Det finns många gånger två sidor av en verklighet, fundera och tänk kritiskt. Bilda dig gärna en egen uppfattning, men använd då fakta...


Så en sista sak: Oomorganisationen av Dunkers började inte 2007, utan det fanns minst 5 enkäter, rapporter och undersökningar som visade på strukturella problem i huset. Att blunda för detta, tycker jag skulle vara värre än att låta det pågå. Tydligen vill vissa att butiken på Dunkers skall dra ner ekonomin så att utställningarna måste minska. Jag vill att utställningsverksamheten skall få mer pengar att göra utställningar, inte mindre. Det vill tydligen några kulturpersonligheter i staden.



Av Anders - 20 mars 2009 09:35

många bloggar? Jag har börjat göra det igen, eftersom man måste sondera terrängen. Vad skrivs och vad diskuteras i bloggsfären. Klickade just in på bloggarnas blogg inom politiken: http://carlbildt.wordpress.com/. Under flera år har Carl Bildt skrivit om vad som händer just runt honom. För länge sedan fick jag epitet "miniatyrbildt", men om Carl spelar i Allsvenskan, spelar jag själv i de lägre korpserierna och är nöjd med det.


Alltså har jag inga ambitioner att vara som Carl Bildt, utan jag gör detta för min egen skull och om det finns några som läser detta, fine...


Vilken blogg tycker du att jag borde läsa, finns det någon som jag absolut inte kan missa? (Ja, jag läser Kultur-Sören (http://hd.se/kultur/blogg/) regelbundet och tipsa gärna någon annan.)

Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5 6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25
26
27
28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards