Direktlänk till inlägg 16 mars 2009

I dagens City (16 mars) Helsingborg ...

Av Anders - 16 mars 2009 18:18

går det att läsa om butiken på Dunkers (http://convoy.city.se/flipper/HBC/ klicka på den 16 mars). Alltså gjorde ett utskick skillnad. Undra om det kommer något om kulturutskottets besök imorgon tisdag. Ett antal kulturpolitiker kommer till Dunkers kulturhus för att se hur verksamheten utvecklats. Det är annat än vad vissa skrivit om, men vadå!


I morogondagens HD kommer du förhoppningsvis att läsa följande text. (hoppas jag i alla fall!) Den är inskickad, men som alltid läser du här först. Bloggen slår gammelmedia igen, igen och igen... Det är här det händer. (skämt!)



Ny nationell kulturpolitik gynnar Helsingborgs stad.


Idag (imorgon alltså) kommer riksdagens kulturutskott till Dunkers kulturhus och kan med egna ögon se hur Helsingborgs stad prioriterar och satsar på en offensiv kulturpolitik, som blivit omdiskuterad i hela kultur-Sverige.  Kulturutskottet kommer att se hur tydliga politiska prioriteringar ger en bättre verksamhet med tydligt uppdrag att förmedla och diskutera kultur med alla medborgare oavsett bakgrund, härkomst eller intresse.

Kulturutskottet kommer se hur en modern organisation, som utgår ifrån brukarna och medborgarna, kan se ut. Allt för att få ut så mycket kultur som möjligt av våra satsade skattepengar.


Kulturpolitikerna kommer att äta lunch på Dunkers kulturhus och ha Helsingör, Kronborg och Danmark i bakgrunden bara fyra kilometer bort. Helsingborg och Helsingör har skrivit en avsiktsförklaring om kulturellt samarbete. Ett unikt avtal som kommer gynna medborgare och besökare på båda sidor genom att vi kan utnyttja våra resurser på ett bättre sätt. Men när kommer man på nationell nivå våga ta tag i de problem som finns med bland annat otidsenlig skattelagstiftning för kulturarbetare i Öresundsregionen?


Trots diskussionerna i massmedia kring besluten om Dunkers som kulturpolitikerna tagit får många medborgare, besökare och engagerade brukare dagligen upplevelser som förändrar dem för livet. Kulturpolitiken kommer även fortsättningsvis vara ett prioriterat område för många politiker i Helsingborgs stad. Vi tror nämligen att kultur kan vara en drivkraft för att skapa en attraktiv stad och hoppas att kulturutskottet kommer på ett klokt sätt behandla den kulturutredning som nu överlämnats till regering och så småningom till riksdagen för beslut och genomförande. Kulturutredningen vågar nämligen föreslå ett antal förändringar inom kultursektorn, men vågar politikerna i kultutskottet ta strid för dessa intressanta förslag? Vågar politikerna i kulturutskottet och riksdagen att lita på att kommun- och regionpolitiker har förmågan, ambitionen och intresset att även i bistra ekonomiska tider prioritera kulturverksamheter. Jag hoppas det, men är inte säker alls.


Kulturutredningens förslag om en portföljmodell är mycket intressant och central i kulturutredningens alla förslag. Denna modell skulle möjliggöra för Helsingborgs stad att på ett tydligare och bättre sätt diskutera kulturpolitik med de regionala och nationella företrädarna. Jag tror nämligen att Helsingborgs stad har mycket att ge inte bara helsingborgarna vad det gäller kultur och kulturarvarbete, utan skulle kunna spela en regional betydelse för skånskt kulturliv. Men då måste kulturpolitiker på nationell nivå våga ändra dagens föråldrade statliga kulturpolitik mot en modern nationell kulturpolitik med större variation i olika delar i Sverige.


Under tre dagar har Riksdagens kulturutskott blivit informerade om hur sprudlande det skånska kulturlivet är och fått sig till livs hur mycket bättre det skulle kunna bli om man vågade bejaka de intressanta förslag som kulturutredningen kom med för några veckor sedan.  Nu är det upp till regering och riksdag att våga ta beslut och prioritera kulturpolitiken. Kulturpolitikerna i region Skåne och Helsingborgs stad är redo, men är våra riksdagsledamöter redo?


 Anders Lundström (KD)

Ordförande i Helsingborgs stads kulturnämnd


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders - 7 maj 2015 10:41


  Att vara förtroendevald är att ha ett förtroende, men vad är OK att skriva vad som helst till en förtroendevald? Jag jobbar vidare, men känner att detta inlägg som kom i höstas var över gränsen vad tycker du? ...

Av Anders - 7 januari 2015 14:01

och att-göra-listan är lång. Det gäller nu att förvalta det förtroende Kristdemokraterna i Helsingborg fått av väljarna. Mycket praktiskt som skall på plats, men det ordnar sig säkert längre fram. Dator, skrivbord och en stol och sedan är det bara bö...

Av Anders - 7 januari 2015 01:03

... och nystart på jobbet och nya utmaningar för 2015 och framåt. Just nu är det flera omställningar i livet, men bloggen består. Tyvärr har det inte hänt något här på alldeles för länge. Men nu är det dags för omstart, nystart och racerfart mot en s...

Av Anders - 7 september 2014 07:16


  Idag utmanar Kristdemokraterna i Helsingborg övriga politiska partier att köpa biljetter till HIF:s match mot BP onsdagen den 24 september. Kristdemokraterna kommer under veckan att dela ut/lotta ut biljetter till valarbetare som gör storartade ...

Av Anders - 11 augusti 2014 22:40

Varje dag är en kampanjdag just nu. Långa dagar med möten, planering och genomförande av aktiviteter. På lördag kommer Allians för Helsingborg inviga valstugorna som kommer bli något alldeles extra. Alla kommer bli förvånade och vi kommer att bli upp...

Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5 6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25
26
27
28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards