Alla inlägg under november 2007

Av Anders - 27 november 2007 13:26

I dagarna två debatterar 149 folkvalda budgeten Region Skåne. Intressant och givande, men också ibland långtråkigt och långsamt. Det kommer att bli en lååååång dag idag också....

Nu händer det även saker i Helsingborg, det är roligt nästan jämt. Många besök brukar innebära tidningsartiklar. Jag väntar spänt, vilken vinkel kommer det bli denna gång? Kommer samma saker tas upp igen, eller kommer man hitta någon ny inriktning? Jag väntar....


Insändare igen om Vikingsberg, förhoppningsvis kommer det även svar på detta. Men måste man alltid svara på allt? Jag svarar gärna på det mesta, men ibland blir det svårt att argumentera mot myter och konstiga idéer.


Imorgon är det avtackning av trotjänare inom Kulturförvaltningen, kul!!
 

Av Anders - 25 november 2007 21:30

Hej Gunnar,

 

Det är med stort intresse jag läser dina texter i den lokala dagstidningen och jag imponerad av ditt engagemang i den kulturpolitiska debatten. Jag håller med dig att den tyvärr är marginaliserad och inte får det utrymme den borde i den samhälliga debatten. Dock tycker jag du är lite orättvist när du påstår att Kulturnämnden ”är Bypolitiskt enade och principlösa”. Men det är dina ord och ditt sätt att se på saker och ting.

 

Jag vill också bara påminna dig om idén med utställningen kommer från din kollega på dagstidningen och inte är sprungen ur den tidigare kulturchefens idérika flora. Men det är inte orsaken till att jag skriver till dig, utan min oro över ditt raljerande stil att klistra på mig, Maria Ward och Disa Åberg påstående och argument som är felaktiga. Jag tar gärna debatten kring de kulturpolitiska frågorna i Helsingborg och Kulturnämndens agerande under min tid som ordförande, men jag tänker inte göra med utgångspunkt ifrån faktafel, påstående och illa underbyggd argumentation på kultursidorna i den lokala dagstidningen.

 

Vad det gäller kostnaderna för organisationsutvecklingen tas inte dessa ifrån den ordinarie verksamheten. I den totala summan, som du nämner och som är felaktig, ingår bland annat ett mycket stort förändrings- och förankringsarbete  med samtliga anställda som skulle skett oavsett en enig kulturnämnd hade beslutet eller inte om en förändrad ramorganisation. Över 200 anställa har lagt ett antal timmar på att diskutera och utveckla sin egen roll i organisationen, men också organisationen i helhet. Ett arbete som har lett till en större insikt och delaktigt i hela kulturförvaltningens arbete. Detta arbete kommer innebära att det blir mer kultur än någonsin för stadens skattepengar.

 

Jag vet och du vet att debattartikeln i Dagens Nyheter innehåller ett antal faktafel, påståenden som helt felaktiga antaganden från de två skribenternas sida. Trots det använder du det som ett argument i din krönika för att påvisa sakligheten och tyngden i din tes. Jag har skrivit ett förslag på svar på den debattartikeln som jag för kännedom även skickar till dig. Allt för att du skall veta vilka utgångspunkter jag har i kulturpolitiska frågor.

 

Ja, jag och Rolf Tufvesson tillhör samma parti och sedan lång tid tillbaka och vi diskuterar bland annat kulturpolitik med varandra. Att då mena och tro att jag på något sätt skulle ha en annorlunda syn på kristdemokratisk kulturpolitik än Rolf ser jag som ett svagt påstående.

 

Jag kan tycka det är lite synd att du inte har större kännedom om hur den förvaltningsmässiga strukturen fungerar och vem som hanterar vilka typer av frågor i politisk styrd organisation . Du får gärna driva dina åsikter, men underbygg dem gärna på fakta och verklighet. Det blir lättare att argumentera och debatten blir då bättre.

 

Med vänlig hälsning

 

Anders Lundström

Ovanstående text har jag nu skickat till Gunnar på tidningen. Ni alla kan nu alltså läsa hur jag ser på saker och ting. Håll till godo, världen....

 
Av Anders - 25 november 2007 21:26

Förslag till svar till ”Finansiering i otakt”, publicerad 22 november i Dagens Nyheter.  

Som ytterst politiskt ansvarig för kulturnämndens verksamhet i Helsingborg, vill jag kommentera debattartikeln som redan i inledningen, helt felaktigt, antyder att Dunkers kulturhus lagts ner eller vingklippts.

 

Dunkers kulturhus och ryktet om dess död är starkt överdrivit. Sedan debatten kring kulturen i Helsingborg nådde stormvarning under juni månad har tyvärr ryktet om att Dunkers kulturhus nedläggelse blivit spridits i massmedia. Den styrande Femklövern (allianspartierna och spi) tillsammans med oppositionen i Helsingborg satsar mer än någonsin på kulturen i Helsingborg. Förutom den sedvanliga uppräkningen av verksamhetsbidraget satsar staden ytterligare fem miljoner för att bland starta en Kulturskola och ett regionalt mediecenter under 2008. Det innebär att Helsingborg ytterst konsekvent satsar vidare för att skapa en attraktiv stad i nordvästra Skåne med rikt och mångfaldigt kulturliv. 

 

Kulturnämnden i Helsingborg har gett verksamheterna tydliga uppdrag, som de själva varit med om att ta fram. I dessa sätter vi politiker ramar och skapar ekonomiska förutsättningar för som de enskilda verksamheterna skall leverera under mandatperioden. Inga som helst detaljer diskuteras i dessa uppdrag, utan det är övergripande uppdrag som tillsammans med ett antal  tydliga målvärden. Dessutom kommer Kulturnämnden i Helsingborg vid sitt sammanträde i december ytterligare skapa frihet för verksamheterna, nämligen genom att delegera ut möjligheterna till flexibel prissättning på entréer, avgifter och arrangemang. Det innebär att vi på ett tydligt sätt i politiskt nivå sätter upp visioner och mål för verksamheterna och överlämnar till de professionella medarbetarna att utforma verksamheternas program och inriktning utifrån bästa förmåga och övertygelse. Är det att vingklippa eller att nedrusta?  

 

Det innebär att skribenternas argument att politikerna detaljstyr verksamheterna faller platt. Sedan håller jag dock med skribenterna att den lagstiftande makten måste snarast skapa förutsättning för privata finansieringsformer av konst och kultur. Inte för att kunna spara på kulturen utan för ytterligare kunna satsa resurser. Det skall vara de allmännas uppgift att trygga en stark basförsörjning och kulturell infrastruktur överallt. 

 

 Anders Lundström (kd)

Ordförande Kulturnämnden Helsingborg

Av Anders - 25 november 2007 21:16

till att Regionfullmäktige skall debattera en budget på många miljarder. Hur kommer debatten bli och vem kommer att vinna slaget om att sätta bilden? Det kommer bli intressant, lärorikt och spännande. Nu är mina förberedelser klara och jag skall på bästa sätt försöka hjälpa våra ledamöter i debatten som väntas vara i två dagar. Kan hinnerjag göra vissa kommentarer här på bloggen, vi får se. Men viktigast är att jag hjälper ledamöter med underlag och stöd...



Av Anders - 25 november 2007 12:15

en gammal och kär tradition eftersom min mormor bor nästan på Råå och min frus familj har bott i generationer på Råå. Därför åker vi naturligtvis ut och går en runda. Igår kväll var vi dock och träffade min släkt när vi tillsammans åt ett julbord på Fleninge Gästis. Min släkt har bott i området i generationer och i Fleninge kyrka är jag döpt bland annat. Farfar och farmor är begravada i Fleninge, och vidare och så vidare.Förövrigt var julbordet att gott, prova det gärna...


Det blir mycket med släkt och vänner såhär inför och under jul, trots att jag skall åka för fjärde gången till NYC om någon vecka. Det skall bli skönt att gå på Manhattans gator och bara tänka på enkla saker....


Av Anders - 25 november 2007 12:13

Debatt - Strupgrepp på konsten? Finansiering i otakt - publicerad i DN 22 november menar jag. (länk: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=717855)  Det kom nämligen en kommentarer som frågade efter DN-artikeln. Jag är naturligtvis hjälpsam och berättar allt jag vet....

Av Anders - 23 november 2007 20:17

En envis sak som flera personer tar upp gång, på gång och på gång är stadens avtal rörande Röda Kvarn. Ja, staden har ett tioårigt hyresavtal (som går ut 2010) med en privat hyresvärd och sedan har vi ett andrahandskontrakt med ett företag i filmsektorn. Vissa tycker, med rätta, att detta avtal är inte bra. Ok, så långt är väl alla överens, men skall vi säga upp kontraktet och behöva få betala ännu mer pengar, eller skall vi acceptera situationen och säga upp hyresavtalet när vi kan? Det är ju kul att vissa driver frågan med en sådan emfas, men kom gärna ihåg vem och när avtalet skrevs. Det glöms gärna bort, när man sedan hyllar denna person som förkämpe för kulturens frihet. Kunskap, mina herrar är viktigt, men det verkar ni inte besitter detta, tyvärr.

Att man sedan med sådan regelbundenhet diskuterar denna sak, innebär att glömmer (eller kanske vill glömma) allt det andra mycket goda vi gör för filmen i Helsingborg. Ja, kan lova att det kommer mer än bara ett regionalt mediecenter (som aldrig ens nämnts på kultursidorna, undra varför?). Var så säkra, men det är inte lika bittert. För det verkar nästan som någon eller några är bittra och kan inte gå vidare.

Helsingborgs kulturnämnd satsar på flera områden, bland annat för barn och unga och för filmintresserade. Och tyvärr inte alls lika mycket på män som passerat piken på livsresan.


Detta är en prioritering av de principlösa och bleka och (hos vissa) odugliga bypolitiker med konstig kulturpolitik som har stängt ett kulturhus och sparkat en människa vars akademiska merit endast var i danska och spanska. (hoppas att alla förstod att detta sista stycket var ett skämt, va?)

Av Anders - 23 november 2007 16:59

Nu attackerar kulturherrn på HD igen. Disa sägs tiga still. Men du, Anders, räds väl varken offentlig debatt eller landsortstidningens "mäktiga" röst. Eller?


Mitt tydliga svar är: Nej, jag räds ingen debatt och håller faktiskt på att skriva ett brev till någon på någon tidning. När det brevet är klart kommer jag naturligtvis att publicera det här på bloggen. Vidare håller jag på med att skriva ett förslag på svar till DN och den debattartikeln där ytterligare ännu en gång myten om Dunkers kulturhus nedläggning sprids. Tyvärr finns den myten kvar och vissa gör allt för sprida den vidare. Trots att vi senast igår hade öppning på ytterligare en utställning, tror vissa (och kanske vill tro) att Dunkers är nedläggningshotat. Vad det gäller utställningen som öppnade igår, så är det en tidningsjournalist som är idésprutan, inte en tidigare anställd. Vidare vet jag att en som anses vara oduglig i vissas ögon faktiskt blivit en gång i tiden erbjuden det jobb som en viss person inte fick i veckan. Men det är en helt annan sak....


Den som inte lever i en grotta, har väl den senaste vecka läst om att ett regionalt mediecenter skall öppnas i DKH. Är det att lägga ner eller vingklippa verksamheterna? Jag undrar!!  Det hade varit intressant och roligt om kultursidorna hade tagit upp att Helsingborg satsar ytterligare på filmverksamhet. När kommer den första kommentaren, som inte bara handlar Röda Kvarn? Jag väntar....


Det var ett bra, intressant och mycket givande sammanträde i KN igår kväll. Vi diskuterade och beslöt då i full enighet (igen) att anta en internbudget för 2008 som innehåller bland annat en satsning på barn och unga (Gerda - Henrys fru) och en kraftfull satsning på mediecenter i DKH. Dessutom diskuterade vi att ytterligare ge verksamheterna ännu frihet att hantera entréer och avgifter själva. Är det att vara principlös och inriktad på att även bestämma smådetaljer i KN? Jag undrar....


Jag känner sorg för ................. Lite intressant är det dock att jag jämförs med regionrådet och hans kulturpolitik. Jag har absolut ingen annan uppfattning, än vad han sa i Studio Ett igår. (Vi har tillhört samma parit lika länge och har ingen skillnad i uppfattning i den frågan!) Har någon hört eller sett mig säga något annat än att politiker skall sätta de yttre ramarna och skapa ekonomiska förutsättningar för en självständig verksamhet.
Det är verksamheterna som planerar och verkställer utställningarna, inte politikerna. Tyvärr har vissa inte koll vad jag säger, gör eller agerar. Fråga mig gärna via e-post, telefon eller bloggen, vad som helst jag svarar....



Presentation


Anders Lundström

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23
24
25
26
27 28 29 30
<<< November 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards